Minttu, 49, jätti turvallisen toimistotyön ja toteutti unelmansa – "En hevillä luovuta"

TYÖELÄMÄ Alaa vaihtanut vantaalaisnainen teki rohkean liikkeen: hän ryhtyi pyörittämään sisustus- ja lahjapuotia – omassa kodissaan.

Minttu Huhtala muistaa elävästi sen hetken, kun hän päätti vaihtaa ammattia.

– Pläräsin toimistossa papereiden kanssa ja ihmettelin, jaksanko tätä enää kauan. Silloin päätin, että toteutan unelmani.

Oman retrohenkisen sisustus- ja lahjapuodin pyörittäminen oli ollut Huhtalalle haave jo parikymmentä vuotta: asia, josta haaveillaan mutta josta ajatellaan, ettei se ikinä toteudu.

Nelisen vuotta sitten palkanlaskijana toiminut Huhtala tuli kuitenkin siihen tulokseen, että 10 vuotta toimistotöitä saa riittää. Hän alkoi pikkuhiljaa työstää liikeideaa mielessään.

– Siinä oli sellaista leipiintymistä. Toimistotyö oli yksinäistä. Halusin olla tekemisissä ihmisten kanssa, Huhtala perustelee alanvaihtoa.

Siinä oli sellaista leipiintymistä. Toimistotyö oli yksinäistä."

Nyt Huhtala pääsee kohtaamaan asiakkaita jatkuvasti: hän avasi pari viikkoa sitten Veromäen kotinsa entiseen olohuoneeseen sisustus- ja lahjamyymälän, Villa Appelsiinin.

– Halusin perustaa puodin vanhaan tilaan, mutta sellaista ei löytynyt muualta kuin kodistani. Vielä kolme viikkoa sitten katselimme tässä sohvalla tv:tä ja joimme kahvia, Huhtala hymyilee.

Pian 50-vuotias Huhtala vaihtoi alaa ”vanhoilla päivillään” ja ryhtyi yrittäjäksi. Nuoremmille ammatinvaihto on yleisempi juttu.

– Yrittänä saa toteuttaa itseään ja käyttää luovuutta, Huhtala pohtii.

Hän myöntää, ettei alanvaihto ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista.

– Kyllä uuteen työhön lähtö on pelottanut, ja onhan tämä riski. En ole saanut yrittäjyyteen koulutuksia, mutta yrittäjänä toimiva mieheni ja lapseni ovat tukeneet minua.

Huhtala on koulutukseltaan parturi-kampaaja, mutta hiuksia hän on leikannut viimeksi 10 vuotta sitten. Hän ei mielellään enää laskisi palkkojakaan.

– Haluaisin pyörittää puotia eläkkeelle jäämiseen asti. En hevillä luovuta, Huhtala vakuuttaa.

Mitä enemmän koulutusta sitä vähemmän ammatin vaihtoja

Ammatin vaihtoja on sitä vähemmän mitä enemmän on koulutusta, kertoo Tilastokeskuksen tuorein työolotutkimus 2013.

Korkean asteen tutkinnon suorittaneista 45 prosenttia on aina ollut lähes samassa ammatissa.

Terveysalan erityisasiantuntijat, kuten lääkärit (64 %) ja asiantuntijat, kuten sairaanhoitajat (58 %) sekä opetuksen erityisasiantuntijat (46 %) ovat pitäneet kiinni alastaan eniten.

Ylemmistä toimihenkilöistä on samalla alalla ollut 45 %, työntekijöistä 37 %.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut