Sometileillä on usein valokuvia ja videoita, joilla on suuri muistoarvo – Yle: Miten käy tilillesi, jos kuolet yllättäen?

Kuvituskuva. JOHANNAERJONSALO

Marika Lumme

Miten käy sometilillesi, jos kuolet yllättäen? Yle on koonnut keinoja, joilla läheiset pääsevät käsiksi esimerkiksi menehtyneen henkilön sometileille.

Sometileillä on usein valokuvia, videoita ja asiakirjoja, joilla on suuri muistoarvo omaisille. Pelitileillä saattaa olla rahaa. Ylen mukaan eri palvelujen käytännöt vaihtelevat, kuinka kuolleen ihmisen tiliä voi käyttää kuoleman jälkeen.

Digitaalisen jäämistön salasanoineen ja toimintaohjeineen voi testamentata. Esimerkiksi Facebookissa voi nimetä tilille perintöyhdyshenkilön, joka voi muun muassa päivittää profiili- ja kansikuvan tai pyytää tilin poistamista.

Veikkaus saa tiedon asiakkaansa kuolemasta Väestörekisterikeskukselta. Pelitilillä olevat varat ja mahdolliset avoimien pelien voitot ohjautuvat automaattisesti asiakkaan ilmoittamalle pankkitilille ja pelitili suljetaan.

Käyttämällä salasanojen hallintaohjelmaa riittää, että tietää yhden salasanan, jotta pääsee käsiksi kaikkiin palveluun liitettyihin käyttäjätileihin. Tällöin yhden salasanan testamenttaamalla omaiset pääsevät käsiksi palveluihin.

Yksi keino on myös jättää salasanat luotetulle läheiselle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut