Törkyiset kuvat kertovat tupakointikiellon seurauksista – naapurin tontti on natsoja täynnä

SAVUTTOMUUS Tupakointikielto omassa talossa ja tontilla saattaa siirtää tupakkapaikan naapurin puolelle. Näin kävi Länsi-Helsingissä.

Tontin rajalle on tuotu tuhkakupeiksi kurkku- ja lasipurkki. Sanna Jompero

Sanna Jompero

Vuokra-asuntoyhtiöiden tiukentuneet tupakointisäännöt ovat aiheuttaneet uudenlaisen ilmiön.

Kun monien asuntojen parvekkeilla, eikä enää kaikilla tonteillakaan saa polttaa, siirtyvät tupakointipaikat stumppeineen jopa tonttien ulkopuolelle.

Esimerkiksi Leirikujalla Honkasuolla sijaitseva Saton talo pihoineen on kokonaan savuton. Parkkipaikan kupeessa sijaitsevalle joutomaalle on muodostunut asukkaiden tupakointipaikka. Tuhkakupin virkaa toimittavan kurkkupurkin ympärillä maassa lojuu satoja stumppeja.

– Henkilöt, jotka tupakoivat, löytävät aina jostain tupakointipaikan, toteaa Saton Asunnot-yksikön johtaja Juha-Pekka Järvenpää

Mikäli tontti on Saton hallinnassa, tupakointikielto voidaan asettaa koko tontille. Helsingissä Satolla on kymmenkunta kokonaan savutonta kohdetta.

– Vuokrasopimusta tehdessä painotamme asukkaille, että kohde on savuton. Kukaan ei tietämättömyyttään muuta savuttomaan taloon.

Sääntöjä rikkovalle voidaan antaa varoitus.

Kukaan ei tietämättömyyttään muuta savuttomaan taloon."

Mutta miksi tontit ovat kokonaan savuttomia, koska ongelma siirtyy pahimmillaan naapuritontille, kuten Honkasuolla?

– Olemme halunneet edistää terveellisiä elämäntapoja ja siksi olemme määritelleet, että uudet vastavalmistuneet sekä peruskorjatut talot ovat täysin savuttomia myös parvekkeiden ja pihamaan osalta. Sato haluaa tarjota myös savuttoman vaihtoehdon vuokra-asumiseen sitä kaipaaville asiakkailleen, Järvenpää jatkaa, mutta myöntää, että tupakointi on ongelmallinen asia ja aiheuttaa paljon yhteydenottoja.

– Se on meille jatkuva haaste ja riidan aihe. Meille tulee säännöllisesti kyselyitä, voisiko jonkun kohteen laittaa kokonaan savuttomaksi.

Vuokranantaja selvittää tämän jälkeen asukaskyselyllä, mitä mieltä asukkaat kiellosta ovat. Asukkaista yli puolet pitää olla tupakointikiellon puolesta, mikäli talo halutaan savuttomaksi.

Vantaan Martinlaaksossa Sato päätti poikkeuksellisesti perustaa tupakointikielto-tontille röökipaikan, koska asukkaista niin moni tupakoi.

Honkasuon Leirikujalla ulos tupakalle tulleen Janinan mielestä on hyvä, että asukkaat eivät voi polttaa edes parvekkeillaan.

– Nämä tupakkapaikat toimivat hyvin. Ihmiset näyttävät hyvin myös noudattavan niitä.

Myös Panpreeda Anusom on tyytyväinen järjestelyyn.

– Ei haittaa, vaikka joutuu kävelemään tänne asti. Ei ole hyvä, että parvekkeella saisi polttaa.

Saton vuoden 2013 jälkeen valmistuneissa ja peruskorjatuissa asunnoissa tupakointi on kielletty sisätilojen lisäksi myös parvekkeilla. Ennen vuotta 2009 solmituissa vuokrasopimuksissa rajoituksia ei ole.

Suurissa vuokra-asuntoyhtiöissä suhtautuminen tupakointiin vaihtelee.

Helsingin kaupungin asunnoissa (Heka) asunnoissa tupakointi on kielletty sisällä ja suurimmassa osassa asuntoja myös parvekkeilla.

– Tontilla saa edelleen polttaa. Meillä on nimenomaan ajatus, että ymmärrämme toki, että tontilla asuva saattaa polttaa tai voi tulla vieraita, jotka polttavat, sanoo toimitusjohtaja Jaana Närö.

Kojamon eli entisen VVO:n tammikuun jälkeen 2017 valmistuneissa ja korjatuissa kohteissa on tupakointikielto yleisesti koko tontilla, mutta pihoilla on erillinen tupakkapaikka.

– Kokonaan savutonta tonttia ei ole, sillä olemme kokeneet, että merkityllä tupakointipaikalla pidetään ympäristö siistinä varmemmin ja varmistetaan, että kukaan ohikulkija tai asukkaan vieras ei tupakoi väärällä paikalla tai heitä tumppeja roskiksiin tai maahan, kertoo markkinointi- ja viestintäjohtaja Irene Kantor

Tupakointi sisätiloissa on ollut Kojamolla kielletty kaikissa toukokuun 2011 jälkeen tehdyissä vuokrasopimuksissa. Tämä koskee esimerkiksi peruskorjattuja kohteita, joissa asuntojen vuokrasopimukset irtisanotaan ennen remonttia ja laaditaan uudet.

Vanhempien kohteiden osalta Kojamo on kehittänyt mallia, jossa kartoitetaan asukkaiden mielipiteitä. Mikäli riittävän moni on valmis sitoutumaan savuttomuuteen, tupakoida saa vain erillisellä sille osoitetulla paikalla.

Yhä useampi taloyhtiö savuton

Tupakkalaki uudistui vuoden 2017 alussa. Lakimuutoksen jälkeen yhä useampi taloyhtiö on mennyt kohti savuttomuutta.

Uuden lain mukaan tupakointikieltoa on voinut hakea asuntoihin, parvekkeille tai koko tonteille.

Kiellon voimaantulosta päättää kunnan ympäristöviranomainen. Vuoden 2017 alun jälkeen moni asunto-osake- ja vuokrataloyhtiö ovat hakeneet lupia muun muassa parveketupakoinnin kieltämiseen.

Monissa uudis- ja peruskorjauskohteissa tupakointi on kielletty koko tontilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 2. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 3. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot
 4. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 5. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 6. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 7. Kolumni: Helsinki tarvitsee luonnon monimuotoisuutta ja urbaania monimuotoisuutta
 8. Päätoimittaja Kannala: Vihreät eksyi Pirkkolan metsään
 9. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 10. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 11. Robottibussin ovet aukeavat pian matkustajille – kolme automaattikulkuneuvoa sukkuloi liikenteen seassa Pasilassa
 12. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 13. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 14. Hämeenlinnanväylälle suunnitellaan uutta liittymää – taustalla ruuhkat ja uuden asuinalueen kasvava liikenne
 15. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 2. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 3. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 4. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 5. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 6. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 7. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 8. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 9. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 10. Hämeenlinnanväylälle suunnitellaan uutta liittymää – taustalla ruuhkat ja uuden asuinalueen kasvava liikenne
 11. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 12. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 13. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 14. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 15. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.