Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Puhoksen uusiminen ajautui pattitilanteeseen – Sinnemäki: "Koko Itäkeskus tarvitsee perusteellista kehittämistä"

ITIS Kaupunki vauhdittaa kehitystä 400 000 euron suunnittelurahalla.

Päättäjät sopivat budjettineuvotteluissa, että Itäkeskuksen alueen kehittämissuunnitelman tekoon varataan 400 000 euroa.

Osana kehittämistä tehdään myös Itäväylän ja Kehä I:n risteysalueen liikennesuunnitelma.

Kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki katsoo, että Itäkeskus tarvitsee perusteellista ja laadukasta kehittämistä.

– Itäkeskus on rakennettu oman aikansa lapseksi. Kauppakeskuksen ulkopuoli on sulkeutunutta ympäristöä.

– Jotta Itäkeskuksesta saataisiin tiiviimpi, monipuolisempi, kävely-ympäristöltään parempi ja entistä elinvoimaisempi, kokonaisuus kannattaa katsoa uudelleen.

Päällimmäinen murheenkryyni autoilijoiden näkökulmasta on Itäväylän ja Kehä I:n ruuhkainen risteys. Sitä on pidetty ongelmana jo vuosikymmeniä. Viimeksi vuonna 2013 se listattiin yhdeksi neljästä tärkeimmästä Kehä I:n kehittämiskohteesta.

Kehätien liittymiä lähdettiin kuitenkin parantamaan lännestä päin. Lähivuosina on tarkoitus toteuttaa Myllypuron eritasoliittymä. Itäväylän risteys odottaa vuoroaan 2020-luvun puolivälissä.

Suunnitteluraha ei välttämättä nopeuta Itäväylän risteysremonttia.

– Ensin tarvitaan kokonaisnäkemys Itäkeskuksen maankäytön ja liikenteen kehittämiseksi. Vasta sitten voidaan arvioida liikenneratkaisuja, Sinnemäki sanoo.

Hän muistuttaa, että risteyksen rahoituksesta vastaa osin valtio, joka ei ole löytänyt toteutukseen rahaa. Myös risteyssuunnitelmalla on jo ikää, joten sen päivittäminen on tarpeen.

Toinen Itäkeskuksen kehitystä jumittava palapelin osa on Puhos eli Puotinharjun ostoskeskus.

Pohjoismainen kiinteistösijoittaja NREP ilmoitti tiistaina vetäytyvänsäPuhoksenkehittämisestä. Puhoksen omistajat eivät ole päässeet yksimielisyyteen rapistuneen ostarin uusimisesta. NREPillä oli esisopimus suurimpien omistajien eli HOK-Elannon, Keskon ja Ilmarisen kanssa, mutta Sponda ja muut pienomistajat harasivat vastaan.

Puhoksen on pakko toimia yhteistyössä jonkin kiinteistönkehittäjän kanssa, sillä yhtiöllä ei ole rahaa korjata kauppakeskusta. Takarajana häämöttää vuosi 2020, jonka lopussa Puhoksen vuokrasopimus lakkaa.

Kaupungin intresseissä on, että Puhoksen vanha osa suojeltaisiin ja uudemmat osat purettaisiin, minkä jälkeen niiden tilalle rakennettaisiin asuntoja. Lue täältä lisää suunnitellun hankkeen kaatumisesta.

Seuraava kasvojen kohennus Itäkeskuksessa on kuitenkin jo työn alla. Se tapahtuu, kun Raidejokerin toteuttamisen myötä bussikatosten ja metron läntisen lippuhallin tilalle rakennetaan uusi joukkoliikenneterminaali liike- ja asuintiloineen.