Poliisi päätti tutkinnan piispan asuinjärjestelyistä – Laajasalo: "Koen Johanna Korhosen tavan toimia epäreiluna vainoamisena"

Piispa Teemu Laajasalon asiat pulpahtivat taas pintaan. Arkisto / Päivi Tuovinen

toimitus

Yksityishenkilö on lokakuussa pyytänyt poliisia tutkimaan, onko Helsingin piispa Teemu Laajasalon asuinjärjestelyissä syyllistytty rikokseen.

Poliisi on päättänyt tutkinnan 22. lokakuuta koska ilmoitustietojen perusteella ei voi todeta, että asiassa olisi syytä epäillä veropetosta tai muuta verorikosta.

– Asia edellyttäisi Verohallinnon selvitystä, onko asunto käsitelty säännönmukaisessa verotuksessa verotuksellisesti oikein ja onko kyseiset verot maksettu oikeamääräisesti, sanoo rikostarkastaja Harri Saaristola Helsingin poliisilaitokselta.

Verorikoksissa asianomistajan puhevaltaa käyttää Verohallinto. Esitutkinnan aloittaminen verorikosasioissa edellyttää yleensä Verohallinnon tekemää tutkintapyyntöä, jossa Verohallinto asianomistajan puhevallan käyttäjänä määrittelee, mikä on vältetyn veron määrä ja minkä rikoksen tunnusmerkistön teko tai laiminlyönti mahdollisesti täyttää.

– Poliisi on toimittanut tutkinnan päätöksen ja rikosilmoituksen liitteineen Verohallinnolle, Saaristola kertoo.

Helsingin hiippakunta tiedotti 12. marraskuuta, että Johanna Korhonen on toimittanut Iltalehden mukaan selvityspyynnön poliisille ja Verohallinnolle koskien Helsingin piispan virka-asuntoa.

Tiedotteessa sanotaan, että Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulin tiedot selvityspyynnöstä perustuvat Iltalehden julkaisuun. Korhonen ei ole pyytänyt asiasta selvitystä tai kysynyt virka-asunnosta tai sen käytöstä Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulilta.

Helsingin piispan koti eli piispala on sijainnut kolmen viimeisen piispan aikana samassa talossa kohta 30 vuoden ajan. Samassa piispan kodissa ovat asuneet Helsingin piispat Eero Huovinen, Irja Askola ja Teemu Laajasalo.

Tiedotteen mukaan kaikki piispa Laajasalon järjestämät tapaamiset ja vastaanotot piispan virka-asunnossa ovat tuomiokapitulin vieraanvaraisuusperiaatteen mukaisia.

Kirkko on pitänyt tärkeänä sitä, että piispa voi kutsua vieraita nimenomaisesti omaan kotiinsa. Työsuhdeasunnon tarkoituksena on varmistaa, että piispalla on käytössään sellainen koti, johon hän voi kutsua vieraita ja yhteistyötahojen edustajia.

Piispa on maksanut vuokraa maaliskuusta marraskuuhun 2018 siten, että laskennallisesti on arvioitu asunnosta 93 neliötä olevan kokonaan yksityisessä käytössä. Muut tilat ovat eri asteisesti viranhoitoon liittyvässä käytössä.

Tiedotteen mukaan piispalaan tehtiin loppusyksyllä remontti, jonka seurauksena asunnon siihen osaan, joka ei ole lainkaan viranhoitoon liittyvässä käytössä on lisätty 29 neliötä. Vastaavasti tällöin huoneiston koko on 265 neliötä. Vuokraa maksetaan remontin jälkeen 122 neliön mukaan joulukuusta alkaen.

Piispa Teemu Laajasalo toteaa tiedotteessa:

– Koen Johanna Korhosen tavan toimia kyselemättä ja selän takana epäreiluna vainoamisena. Johanna Korhonen on toiminut hiippakuntavaltuuston puheenjohtajana sekä minun että edeltäjäni aikana ja vieraillut usein piispan asunnossa. Helsingin piispan virka-asunnon käyttö- ja verotusperiaatteet tuskin ovat tulleet Korhoselle yllätyksenä tänä syksynä. Toivoisin, että Johanna Korhonen voisi lukuisien ja jatkuvien tieto- ja selvityspyyntöjen sekä rikosilmoitusten tekemisen lisäksi keskittyä rakentamaan Kristuksen kirkkoa sillä kaikella hyvällä osaamisella, mitä hänellä on.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.