Mikrobivauriot eivät pelota – liki 3 000 haluaa asumaan Jätkäsaaren kohuttuun puukerrostaloon

JÄTKÄSAARI Helmikuussa valmistuvat Wood City -puukerrostalot ovatATT:n mukaan nyt puhdistettu ja kunnossa. Rakentaminen toteutettiin ilman sääsuojaa.

Jätkäsaaren puurakenteisessa Wood City -puukerrostalokorttelissa rakennusvaiheessa puuelementtien liitoskohdissa havaitut kosteus- ja mikrobivauriot ei ole pelästyttänyt asunnonhakijoita.

Helsingin kaupungin asuntoihin (Heka) Välimerenkadulle tuli määräaikaan mennessä 2 950 hakemusta eli noin saman verran kuin Helsingin muillekin uusille asuinalueille valmistuviin kaupungin asuntoihin yleensäkin. Hakuaika umpeutui viime viikolla.

Esimerkiksi Jätkäsaareen Hyväntoivonkadulle valmistuneita asuntoja haki 3 590 ja Hampurinkujalle 2 997 helsinkiläistä. Kruunuvuorenrannan Gunillantiellä asunnonhakijoita oli 1 727 ja Koirasaarentiellä 1 820.

Malmin Teerisuontien Hekan asunnoista oli kiinnostunut 2 475 ja Savelan Isonpellontien 2 401 helsinkiläistä.

Hekan toimitusjohtajalla Jaana Näröllä on vahva usko siihen, että puukerrostaloihin rakennusaikana pesiytynyt ongelma on saatu selätettyä.

– Kyllä sitä ongelmaa on nyt tutkittu ja varmistettu vaikka kuinka moneen kertaan, että ongelman pitäisi olla ohi. Olen luottavainen sen suhteen, että talo on kunnossa.

Jätkäsaaren Välimerenkadulle ensi helmikuussa valmistuvan kahden puukerrostalon koivuvanerikiinnikkeissä havaittiin mikrobivaurioita.Kohde rakennettiin ilman sääsuojaa.

Asiantuntijoiden mielipiteet vaihtelivat suurestikin siitä, millä toimenpiteillä vauriot saataisiin korjattua. Korttelinhankeselostuksessa todetaan, että rakentaminen toteutettiin "puurakentamisen malllikorttelina".

Talojen rakennuttajana toimii Helsingin kaupungin AsuntotuotantoATT.

Projektipäällikkö Jouni Mettiäinen kertoo, että näkyvien pintojen osalta vauriokohdat on desinfioitu vetyperoksidi-pohjaisella aineella, minkä jälkeen vaurioituneet kohdat on poistettu mekaanisesti hiomalla sekä hiilihappojäällä. Koivuvanerikiinnikkeitä on tarvittaessa vaihdettu teräksisiin.

– Korjaustyö on tehty ja dokumentoitu Suomen johtavien asiantuntijoiden ohjauksessa. Helmikuussa asiakkaalle on luovutettavana terveellisiä ja turvallisia puuasuntoja.

Asiantuntijoilla Mettiäinen tarkoittaa Tampereen teknillisen yliopiston rakennusfysiikan professori Juha Vinhaa ja rakennus­terveyden asian­tuntija Juhani Piristä

Töiden valmistumisen jälkeen rakennuksesta on otettu kontrollinäytteitä. Vuoden lopussa valmistuva laadunvarmistusdokumentointi on parhaillaan käynnissä. Dokumentoinnin hyväksyy Juha Vinha.

ATT on saanut Mettiäisen mukaan vain yhdeltä mahdolliselta asukasehdokkaalta tiedustelun, joka koski rakennusten mikrobiongelmaa.

Asuntojen koot vaihtelevat yksiöistä 98-neliöisiin perheasuntoihin. Kaikki asunnot ovat esteettömiä.

Hankkeeseen kuuluu kerrostalojen lisäksi toimistotalo, hotelli sekä pysäköintitalo. Toimistorakennukseen tulee peliyhtiö Supercellin pääkonttori. Helsingin Uutisetkertoi aiheesta lokakuussa.

Myös Jätkäsaaressa sijaitseva ja kosteusvaurioista kärsinyt Hekan vuokratalo, niin kutsuttu Pitsitalo, on Mettiäisen mukaan saatu korjattua.

– NCC on korjannut pitsitalossa olleen kattovuodon ja siitä aiheutuneet vauriot, Mettiäinen kertoo.

Lue myös:Yksiö Länsi-Helsingistä 327 eurolla kuussa – Tällä keinolla voit välttää hakemusruuhkan halpaan vuokra-asuntoon

Korjaus 14.11 kello 10.37: Jutussa mainittiin, että työmaalla testattiin, miten puurakentaminen onnistuu ilman sääsuojaa. Korjattu muotoon: Kohde rakennettiin ilman sääsuojaa.

Rakentamista ilman sääsuojaa

Jätkäsaareen valmistuu ensi helmikuussa puukerrostalokortteli Wood City. Asuntoja kahdessa 8-kerroksisessa talossa on 98.

Pääurakoitsijana toimii SRV, puurunkotoimittajana Stora Enso ja rakennesuunnittelijana Sweco

Ara-rahoitteiset asunnot ovat Hekan vuokra-asuntoja.

Talojen rakenteissa havaittiin yli vuosi sitten laadunvarmennustoimenpiteiden yhteydessä mikrobivaurioita. Rakentaminen toteutettiin ilman sääsuojaa.

Stora Enso ja Ympäristöministeriö rahoittivat tutkimusta puurakentamisesta.Yhtenä kohteena oli Wood Cityn puukerrostalokortteli.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut