Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Puhoksen kehittämishanke kaatuu – kiinteistösijoittaja tympääntyi vastahakoisiin pienosakkaisiin

Pohjoismainen kiinteistösijoittaja NREP vetäytyy Puhoksen eli Puotinharjun ostoskeskuksen kehittämisestä. Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat Itäkeskuksen kupeessa sijaitsevan Puhoksen omistajat eivät ole päässeet yksimielisyyteen rapistuneen kauppakeskuksen kehittämisestä.

Puhoksen suurimmat omistajat HOK-Elanto, Kesko ja Ilmarinen olivat tehneet esisopimuksen osakkeidensa myynnistä NREPille. Myös kaupunki suhtautui myötämielisesti hankkeeseen, sillä yhteistyö uuden omistajan kanssa olisi auttanut suojelemaan historiallisen ostoskeskuksen vanhimman osan ja rakentamaan purettavien uudempien osien tilalle asuntoja.

Ostoskeskuksen kiinteistöyhtiön talous on heikossa jamassa eikä se ole pystynyt sijoittamaan rahaa rakennuksen kunnostamiseen. Mustana pilvenä lähitulevaisuudessa odottaa kaupungin kanssa tehdyn maanvuokrasopimuksen umpeutuminen vuoden 2020 lopussa.

Kehittämissopimusta vastaan ovat haranneet kiinteistösijoitusyhtiö Sponda ja pienosakkaat.

– Yllättävän raivoisa vastarinta siellä on ollut. Kyse ei ole liikkeiden yrittäjistä, vaan liiketiloja ostaneista sijoittajista, NREPin sijoitusjohtaja Jani Nokkanen sanoo Helsingin Uutisille.

Pienosakkaat eivät ole olleet tyytyväisiä NREPin mukaantuloon. Nokkanen myöntää, että osa on kokenut heidän ehdottamansa korvauksen pieneksi.

– Valitettavasti realiteetti on, että ostoskeskuksen arvo on negatiivinen. Se sijaitsee vuokratontilla, josta omistajien olisi viime kädessä purettava rakennus vuokrasopimuksen päättyessä. Jo purkaminen tulee maksamaan toista miljoonaa euroa, Nokkanen varoittaa.

Sponda ja pienosakkaat väittävät, että heillä on ässä hihassaan.

– Meillä on takana toinen kiinteistönkehittäjä. Emme toistaiseksi paljasta sitä, Spondan kehitysjohtaja Matti Saaranen totesi Helsingin Uutisille maanantaina.

NREP on kypsytellyt vetäytymispäätöstään syksyn aikana.

– Meidän oli mahdotonta jatkaa hanketta, Nokkanen summaa.

– Tosi harmillista. Olisimme mielellämme olleet kehittämässä kaupungin kanssa Puhosta. Nyt on iso riski, että rakennus jää rapistumaan ja että ostoskeskusyhtiö ajautuu konkurssiin.