Lapsi kasvaa vegaaniruoallakin – "Ainoa, mitä koulu ei tarjoa, on ravintolisät, jotka on aina kodin hoidettava"

RUOKA Ruokavalion suunnitteluun tarvitaan kauhallinen oikeaa tietoa.

Sari Mattila

Vegaanin ruokavalio koostuu juureksista, vihanneksista, palkokasveista, hedelmistä, pähkinöistä, sienistä, viljatuotteista ja kasvirasvoista. Hänen lautaselleen ei mahdu mitään eläinperäistä: ei lihaa, kalaa, munia, maitotuotteita eikä niiden johdannaisia.

Jos ruokavalio on mietitty ja huolellisesti koottu, se sopii myös raskaana oleville ja imettäville sekä lapsille ja nuorille. Valtion ravitsemusneuvottelukunta antoi vuonna 2016 lapsiperheiden ruokasuosituksen, jossa on mukana myös vegaaniruokavalio.

– Kun kyseessä ovat kasvavat lapset ja nuoret, on erittäin tärkeää, että ateriarytmi on kunnossa ja ruoasta saa riittävästi energiaa. Vegaaniruokavaliota noudattamallakin sen saa, mikäli noudattaa ruoka-ainevalintoja koskevia suosituksia, sanoo Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen

Sekaravintoa syövien lautasmallissa on puolet varattu kasviksille, kun taas vegaaneilla lautasmalli on kolmijakoinen: kolmannes tuoreita ja kypsiä kasviksia, kolmannes perunaa, juureksia tai viljaa ja kolmannes runsaasti proteiinia sisältävää kasvislisäkettä.

–  Nuoren vegaaniateria tarvitsee tuekseen leivän, jonka päällä on hyvä leipärasva, öljyn salaattikastikkeeksi ja juomaksi täydennetyn kasvipohjaisen juoman.

Vegaaniruokavaliossa laadukkaan rasvan saannista on pidettävä huoli, sillä siitä saa energiaa ja välttämättömät rasvahapot. Hyvää rasvaa saa esimerkiksi rypsi- ja oliiviöljyistä sekä manteleista ja pähkinöistä, jotka sopivat mainiosti esimerkiksi välipalaksi.

– Sekaruokavaliossa käytetään usein lihaa leikkeleinä. On toivottavaa, että vegaaniruokavalion lisänä tarjottaisiin kouluissa ja päiväkodeissa hyviä, kasvipohjaisia lisäkkeitä, kuten hummusta. Toki peruspäällyste eli hyvälaatuinen kasvirasva on kuitenkin aina se ykkönen.

Vegaanille riittää yleensä 5–6 aterian päivärytmi iästä, koosta ja energiantarpeesta riippuen. Ruokavaliota täydennetään aina B12-vitamiinia, jodia ja D-vitamiinia sisältävillä ravintolisillä sekä tarvittaessa muilla ravintoaineilla, kuten kalsium- ja rautalisällä. Vegaaniruokavaliota harkitsevalle tai jo noudattavalle lapsiperheelle tai nuorelle suositellaan ravitsemusterapeutin ohjausta.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta antoi uusimman kouluruokasuosituksensa vuosi sitten. Lyytikäisen arvion mukaan kunnat ovat kehittäneet hyvin ja vastuullisesti myös vegaaniruokavaihtoehtoa koulujen ja päiväkotien ruokatarjonnassa.

– Kouluissa ja päiväkodeissa tarjottavan vegaaniruuan on oltava ravitsemuksellisesti riittävää eli sen on oltava monipuolinen ja täyttävä sekä ravitsemuksellisesti riittävä. Ainoa, mitä koulu ei tarjoa, on ravintolisät, jotka on aina kodin hoidettava.

Vegaanin lautasmalli

Kolmannes lautasesta on proteiinipitoista kasvikunnan tuotetta, kuten soijaa, hernettä, papua tai täysjyväviljaa.

Kolmannes muuta kasvista, josta osa on kypsennettyä, osa kypsentämätöntä.

Kolmannes juures-, peruna- tai viljalisäkettä.

Lisäksi leipää, leipärasvaa ja täydennetty kasvijuoma ruokajuomaksi.

Rypsiöljyn päivittäinen käyttö on suositeltavaa. Pähkinät ja siemenet tuovat ruokavalioon hyvää rasvaa ja pienen proteiinilisän.

Ruokavaliota täydennetään B12- ja D-vitamiini- sekä jodilisällä ja tarvittaessa muilla ravintoaineilla, kuten kalsium- ja rautalisällä.

Lähde: Evira

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.