IHMISET Kuolemanrajakokemukset voivat muuttaa elämän, sanoo aihetta tutkinut Miia Kontro.
Kuolemanrajakokemukset eivät ole niin harvinaisia kuin luulisi. Saksassa ja Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan noin 4–5 prosenttia väestöstä on kokenut niitä. Kuolemanrajakokemuksia teologian gradussaan tutkineen ja maaliskuussa 2018 Portilla-kirjan julkaisseen Miia Kontron mukaan todellisten kokemusten määrää on vaikea arvioida, sillä ihmiset eivät välttämättä puhu niistä.
– On vanhempia, jotka eivät ole kertoneet edes lapsilleen omista kokemuksistaan. Näin siksi, että asia leimataan yleensä aivokemialliseksi ilmiöksi tai hallusinaatioksi. Kun kokemukseen ei uskota, ei siitä myöskään haluta puhua.
Kuolemanrajakokemuksia on kaikenlaisilla ihmisillä. Kontron haastattelemista ihmisistä monet olivat niin sanotusti jalat maassa olevia, korkeasti koulutettuja ja merkittävän työuran tehneitä ihmisiä. Kokemukset vaihtelivat. Se saattoi liittyä hengenvaaraan tai lapsena sairastettuun sairauteen, jonka aikana oli käyty kuoleman porteilla. Pääosin kokemukset olivat positiivisia.
– Negatiivia kokemuksia ei vastaan juuri tullut. Yksi syy saattaa olla, ettei negatiivisista kokemuksista haluta puhua.
Vaikka jokainen kokemuksista on ainutlaatuinen, löytyy niistä myös yhteisiä piirteitä, kuten kokemuksen tuottama hyvänolon tunne, rakkaus, rauha ja ilo.
– Moni kertoo nähneensä valon, joka vetää puoleensa. Kyse saattaa olla tunnelista tai pimeydestä valoon kävelemistä. Osa kohtasi kokemuksen aikana valo-olennon, joka tulkittiin kokijan omista lähtökohdista joko Jumalaksi, Jeesukseksi tai enkeliksi.
Yhteistä monelle kokemukselle on myös se, että palaaminen takaisin maailmaan ja elämään koettiin kivuliaana.
– Moni kertoi palanneensa vastahakoisesti. Syynä paluuseen olivat aina rakkaat ihmiset. Haluttiin tulla takaisin esimerkiksi omien lasten takia.
Kuolemanrajakokemukset ovat valtaosalle voimakas tapahtuma, joka vaikuttaa elämään pysyvästi. Ihminen saattaa tulla kokemuksen myötä uskoon, palata takaisin kirkkoon tai kiinnostua muuten hengellisistä asioista.
– Kokemus saattaa vaikuttaa myös, kuinka ihminen suhtautuu maailmaan, elämään ja muihin ihmisiin. Ihmisestä saattaa tulla suvaitsevampi ja avarakatseisempi. Ymmärretään, että Jumalan luo on monta tietä.
Monelle kokemus on tuonut mukana herätyksen, että tärkeintä elämässä ovat läheiset ihmiset, ei ura, asema tai menestys. Kuolemanpelko katoaa. Sitä ei nähdä enää pelottavana, vaan pikemminkin positiivisena asiana, jonka kautta pääsee rakkaiden luo.
Kontro kertoo tutkimuksen jättäneen jäljen myös häneen itseensä.
– Moni haastatelluista kertoi luottavansa kokemuksen jälkeen enemmän intuitioon ja omaan sisäiseen ääneen, mikä on tuonut elämään enemmän myönteisiä asioita. Tätä olen pyrkinyt noudattamaan myös omassa elämässäni. Jos saan inspiraation, toteutan sen. Luotan elämän johdatukseen. Olen iloisempi ja varmempi, että elämässä tapahtuu hyviä asioita. Odotan tulevaa mielenkiinnolla.