Ravitsemusasiantuntija kumoaa myyttejä: "Kyllä lapsi kasvaa vegaaniruoallakin"

Ruokavalion suunnitteluun tarvitaan kuitenkin kauhallinen oikeaa tietoa.

Kun kyseessä ovat kasvavat lapset ja nuoret, on erittäin tärkeää, että ateriarytmi on kunnossa ja ruoasta saa riittävästi energiaa. Vegaaniruokavaliota noudattamallakin sen saa, mikäli noudattaa ruoka-ainevalintoja koskevia suosituksia, sanoo Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen. Päivi Tuovinen

Sari Mattila

Vegaanin ruokavalio koostuu juureksista, vihanneksista, palkokasveista, hedelmistä, pähkinöistä, sienistä, viljatuotteista ja kasvirasvoista. Hänen lautaselleen ei mahdu mitään eläinperäistä: ei lihaa, kalaa, munia, maitotuotteita eikä niiden johdannaisia.

Jos ruokavalio on mietitty ja huolellisesti koottu, se sopii myös raskaana oleville ja imettäville sekä lapsille ja nuorille. Valtion ravitsemusneuvottelukunta antoi vuonna 2016 lapsiperheiden ruokasuosituksen, jossa on mukana myös vegaaniruokavalio.

– Kun kyseessä ovat kasvavat lapset ja nuoret, on erittäin tärkeää, että ateriarytmi on kunnossa ja ruoasta saa riittävästi energiaa. Vegaaniruokavaliota noudattamallakin sen saa, mikäli noudattaa ruoka-ainevalintoja koskevia suosituksia, sanoo Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen

Sekaravintoa syövien lautasmallissa on puolet varattu kasviksille, kun taas vegaaneilla lautasmalli on kolmijakoinen: kolmannes tuoreita ja kypsiä kasviksia, kolmannes perunaa, juureksia tai viljaa ja kolmannes runsaasti proteiinia sisältävää kasvislisäkettä.

–  Nuoren vegaaniateria tarvitsee tuekseen leivän, jonka päällä on hyvä leipärasva, öljyn salaattikastikkeeksi ja juomaksi täydennetyn kasvipohjaisen juoman.

Nuoren vegaaniateria tarvitsee tuekseen leivän, jonka päällä on hyvä leipärasva, öljyn salaattikastikkeeksi ja juomaksi täydennetyn kasvipohjaisen juoman.

Vegaaniruokavaliossa laadukkaan rasvan saannista on pidettävä huoli, sillä siitä saa energiaa ja välttämättömät rasvahapot. Hyvää rasvaa saa esimerkiksi rypsi- ja oliiviöljyistä sekä manteleista ja pähkinöistä, jotka sopivat mainiosti esimerkiksi välipalaksi.

– Sekaruokavaliossa käytetään usein lihaa leikkeleinä. On toivottavaa, että vegaaniruokavalion lisänä tarjottaisiin kouluissa ja päiväkodeissa hyviä, kasvipohjaisia lisäkkeitä, kuten hummusta. Toki peruspäällyste eli hyvälaatuinen kasvirasva on kuitenkin aina se ykkönen.

Vegaanille riittää yleensä 5–6 aterian päivärytmi iästä, koosta ja energiantarpeesta riippuen. Ruokavaliota täydennetään aina B12-vitamiinia, jodia ja D-vitamiinia sisältävillä ravintolisillä sekä tarvittaessa muilla ravintoaineilla, kuten kalsium- ja rautalisällä. Vegaaniruokavaliota harkitsevalle tai jo noudattavalle lapsiperheelle tai nuorelle suositellaan ravitsemusterapeutin ohjausta.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta antoi uusimman kouluruokasuosituksensa vuosi sitten. Lyytikäisen arvion mukaan kunnat ovat kehittäneet hyvin ja vastuullisesti myös vegaaniruokavaihtoehtoa koulujen ja päiväkotien ruokatarjonnassa.

– Kouluissa ja päiväkodeissa tarjottavan vegaaniruuan on oltava ravitsemuksellisesti riittävää eli sen on oltava monipuolinen ja täyttävä sekä ravitsemuksellisesti riittävä. Ainoa, mitä koulu ei tarjoa, on ravintolisät, jotka on aina kodin hoidettava.

Vegaanin lautasmalli

Kolmannes lautasesta on proteiinipitoista kasvikunnan tuotetta, kuten soijaa, hernettä, papua tai täysjyväviljaa.

Kolmannes muuta kasvista, josta osa on kypsennettyä, osa kypsentämätöntä.

Kolmannes juures-, peruna- tai viljalisäkettä.

Lisäksi leipää, leipärasvaa ja täydennetty kasvijuoma ruokajuomaksi.

Rypsiöljyn päivittäinen käyttö on suositeltavaa. Pähkinät ja siemenet tuovat ruokavalioon hyvää rasvaa ja pienen proteiinilisän.

Ruokavaliota täydennetään B12- ja D-vitamiini- sekä jodilisällä ja tarvittaessa muilla ravintoaineilla, kuten kalsium- ja rautalisällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 2. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 3. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 4. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 5. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 6. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 7. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 8. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 9. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 10. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 11. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 12. T24: Korona romahdutti Virossa yöpyneiden turistien määrän huhtikuussa – Laskua oli 95 prosenttia
 13. "Unelma omistusasumisesta istuu suomalaisissa tiukassa" – Asuntolainoja haetaan enemmän kuin vuosi sitten
 14. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 15. T24: Tänä kesänä Tallinnan julkisessa liikenteessä ei voi ostaa matkalippuja kuljettajalta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 3. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 4. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 5. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 6. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 7. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 8. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 9. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 10. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
 11. Senaatintorin jättiterassille tulossa lähes 500 asiakaspaikkaa – Nämä yrittäjät voivat hakea mukaan
 12. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
 13. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 14. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 15. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.