Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ostoskeskuksen alennustila voi kieliä riidasta – vuosia rapistunut helsinkiläisostari on "tyypillinen tapaus"

PALVELUT Kauppiasosakkaiden erimielisyydet voivat ränsistyttää ostarit. Näin on käynyt Pihlajamäessä ja Munkkivuoressa.

Pihlajamäen ostoskeskuksen sotkuinen yleisilme, suoranainen alennustila, on jatkunut jo vuosia. Äkkiseltään voisi tuntua, että keskuksen purkukuntoiseksi määritelty uusi puoli on jätetty oman onnensa nojaan, mutta pinnan alla kytee.

Mehän olisimme ihan kusessa, jos tästä lähtisi kaikki baarit.”

Syy 1970-luvulla rakennetun uudemman ostarirakennuksen alennustilaan on se, että kauppiasosakkaat eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen rakennuksen kohtalosta. Vanha puoli on suojeltu, eikä sitä saa purkaa.

Tilanne on ongelmallinen.

– Se on ongelmallinen sekä kaupungin täydennysrakentamiselle että yhtiölle itselleen. Korjauskulut saattavat olla niin isot, että järkevämpää olisi purkaa kuin rakentaa. Tunnesyistä ei kuitenkaan aina haluta lähteä tekemään uudistamisia, sanoo kaupungin johtava tonttiasiamies Ilkka Aaltonen.

Tavallisesti Aaltosen mukaan riittää, että 90 prosenttia osakkaista on samanmielisiä. Jos maanvuokrasopimus päättyy, yhtiöltä ei tarvita päätöksiä lainkaan.

Pihlajamäen ostarin uuden puolen asemakaavaehdotus on vuodelta 2014. Rakennuksen tilalle on suunniteltu kerrostaloa ja kivijalkaan liiketilaa. Rakennuttajana toimiva Kojamoon kuuluva Lumo Kodit on odottanut vuosia tilanteen ratkeamista.

– Muutamien osakkaiden kanssa neuvotellaan vielä heidän osakkeidensa ostamisesta, kertoo kiinteistökehitysjohtaja Kim Jolkkonen.

Kaupunki omistaa kiinteistöstä reilun viidesosan.

Alueen projektinjohtaja Ritva Tanner kertoo saavansa aika ajoin puheluita ostarin ilmeen kohentamisesta.

– Tässä on tyypillinen tapaus, että osa osakkaista on sitä mieltä, että pitäisi kehittää ja osa että ei. Asukkaille olisi varmasti kiva, että siellä tapahtuisi jotain.

Pahimmillaan erimielisyydet voivat johtaa siihen, että ostoskeskukset rapistuvat silmissä, kun päätöksiä ei saada tehtyä.

Kaikille ostarin nukkavieru ilme ei ole häiriöksi.

– Ei haittaa. Mehän olisimme ihan kusessa, jos tästä lähtisi kaikki baarit. Täällä on halpa tuoppi. Yli 10 vuottahan ne ovat yrittäneet purkaa tätä, sanoo Siku-koiran kanssa U2-baariin saapunut Arto Schendo.

Muu pöytäseurue on samaa mieltä. Rakennuksessa on yhteensä kolme ravintolaa, pizzeria ja kirpputori. Alakerrassa on varastoja.

Helsingin vanhoista ostoskeskuksista Pihlajamäen lisäksi ainoastaan Munkkivuoren ostari on osin suojeltu.

Helsingin Uutiset kertoi äskettäin Kulosaaren ostoskeskuksesta, josta kaupunginmuseo on toivonut erityisesti polveilevan 60-lukulaisen julkisivun säilyttämistä. Huonokuntoinen Kulosaaren ostari on kuitenkin saanut purkutuomion.

Munkkivuoressa yksi ostarisiipi on suunniteltu purettavaksi. Tilalle on kaavailtu liike- ja toimitilaa. Myös peruskorjaaminen on vaihtoehto. Asemakaavanmuutos on vuodelta 2011. Sen jälkeen mitään ei ole tapahtunut.

– Osakkaita on 18. Jokaisella on oma mielipiteensä ja näkemyksensä. Yhteinen näkemys kuitenkin on, että jotain pitäisi tehdä, kertoo Fennian kiinteistökehitysyhtiön toimitusjohtaja Aarne Markkula.