Salla lopetti työt 4 minuuttia liian aikaisin ja sai potkut Jungle Juice Barista – oikeuteen haastettu työnantaja: "Hän ei sopinut kulttuuriimme"

TYÖSUHTEET Salla Jokinen väittää, että syy potkuihin löytyy siitä, että hänen palkkansa olisi pian kuulunut nousta20 prosenttia. Työnantaja kiistää väitteen.

Nopeasti Suomessa laajentunut Jungle Juice Bar valmistaa muun maussa mehuja ja smoothie-juomia. Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Salla Jokinen on haastanut Jungle Juice Bar -kahvilaketjun oikeuteen, koska hänet irtisanottiin aiemmin tänä vuonna.

Jokinen kirjoittaa Focus On Favorites -blogissaan, ettei hän hyväksy syitä, jonka vuoksi hän sai potkut kahden kuukauden työnteon jälkeen.

– Olin ollut pari kuukautta töissä, kun esimieheni ennen vuoroni alkua kyseli, voisinko tulla vähän aiemmin, olisi juteltavaa. Lähdin samalta istumalta töihin ja esimieheni vakavasta ilmeestä päättelin, että kohtaloni taitaa olla sama kuin aiemmin irtisanotulla työntekijällä. Olin aistinut jo edellistä työntekijää lempattaessa, että saatan hyvinkin työskennellä yrityksessä, jolla on tapana kierrättää työntekijöitä (palkkani olisi noussut 20 % seuraavan kuun ensimmäisestä päivästä alkaen), Jokinen kuvailee blogissaan.

– Arvailtiin toisinaan muiden työntekijöiden kanssa, että kukahan saa seuraavaksi kengänkuvan takamukseensa. Minä se olin! Jokinen jatkaa.

Jokisen mukaan yksi syy irtisanomiseen oli tilanne, jossa hän oli lähtenyt työpaikaltaan neljä minuuttia ennen työvuoron loppumista. Jokinen sanoo, että hän lähti tuolloin varastolle soittamaan puhelua, koska esimies oli häneltä sitä pyytänyt.

– Varastolla aloitin puhelun ja lopetin vasta kotimatkalla. Tein siis ylitöitä, Jokinen kirjoittaablogissaan.

Jokinen kertoo kysyneensä myös muita syitä irtisanomiselle, mutta työnantaja ei niitä kertonut.

Asianajajaan yhteyttä ottanut Jokinen jätti Jungle Juice Barille sovintoehdotuksen. Yritys ei siihen kuitenkaan suostunut, joten asia vietiin käräjäoikeuteen. Jungle Juice Bar hylkäsi myös käräjäoikeudessa tehdyn sovintoehdotuksen.

– Jungle Juice Bar vastasi käräjäoikeudelle. Vastaus oli täynnä todella räikeitä valheita ja vaade, että koko haastehakemus hylätään. Näin ei luonnollisestikaan käynyt, vaan asiaa puidaan Helsingin käräjäoikeudessa ensi syksynä, Jokinen kirjoittaa.

Jungle Juice Barin toimitusjohtaja Noora Fagerström vahvistaa Helsingin Uutisille, että asiaa käsitellään käräjäoikeudessa ensi syksynä. Hän sanoo, että Jokisen työsopimus purettiin koeajan aikana. Fagerströmin mukaan Jokisen koeaika oli neljä kuukautta.

–  Irtisanominen ei ole tullut Sallalle yllätyksenä, vaan asiasta käytiin keskusteluja. Henkilö ei ollut kulttuuriimme sopiva. Katson oikeudeksi, että jos tilanne ei keskustelujen jälkeen muutu, niin työsuhde päätetään koeajalla, Fagerström sanoo Helsingin Uutisille.

Fagerström korostaa, että irtisanomisen syyt eivät ole niin mustavalkoisia, mitä Jokinen antaa blogissaan ymmärtää.

– Hän tuo esille vain yhden irtisanomisen syyn. Tuo neljän minuutin juttu ei ole ollut syy koeajan purkuun. Näkökulmamme poikkeavat niin paljon, ettei sovitteluun ole ollut mahdollisuutta.

Jokinen kirjoittaa blogissaan, että myös muita Jungle Juice Barin työntekijöitä olisi irtisanottu samanlaisessa tilanteessa. Toimitusjohtajan mukaan työsopimuksen purkuja koeajalla tapahtuu Jungle Juice Barissa toisinaan. Tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun asia viedään oikeuteen.

– Blogista saa kuvan, että kierrätämme henkilökuntaa ja käytämme koeaikaa hyväksi. Se ei ole meidän tapa toimia, Fagerström kertoo.

– Tämä on kuitenkin suurimmalle osalle ensimmäinen työpaikka ja haluamme antaa nuorille mahdollisuuksia. Tässäkään tapauksessa Sallassa ei ollut kokemusta ravintola-alalta.

Minkä takia työntekijälle ei kerrottu irtisanomisen syitä tarkemmin?

– Olemme saaneet Maralta (työmarkkinajärjestö Matkailu- Ja Ravintolapalvelut) ohjeen, ettei syitä kannata irtisanomisen jälkeen enää kertoa. Jos asia viedään eteenpäin ja näihin syihin vedotaan, niin se on sana sanaa vastaan.

Helsingin Uutiset tavoitti Salla Jokisen, mutta hän ei työkiireiden vuoksi voinut antaa haastattelua.

Porilainen Salla Jokinen on noussut julkisuuteen aiemmin suositun Focus On Fashion -muotiblogin ansiosta. Jokisen blogin nimi on nykyisin Focus On Favorites.

LUE MYÖS:Suomea valloittava trendiketju luopui muoviastioista – jatkossa imetään maissista tehtyä pilliä

On tarkoitettu selvittämään, soveltuuko työntekijä työhön. Koeajan aikanatyönantaja kuin työntekijäkin voivat purkaa työsopimuksen päättymään heti. Koeaikapurun jälkeen ei siis noudatetairtisanomisaikoja. Työnantaja ei kuitenkaan saa koeaikapurkua käyttäessään toimia syrjivästi.

Lähde: Tyosopimuslaki.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Salaattibaarit tekivät paluun kauppoihin tauon jälkeen – "Koronan leviämisriski ottimien välityksellä pieni"
 4. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 5. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 6. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 7. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 8. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 9. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 10. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 11. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 12. T24: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia
 13. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 14. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 15. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta
 4. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 5. T24: Viron koronatilanne 1. heinäkuuta: Viruksen leviämisvauhti jatkaa hidastumistaan
 6. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 7. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 8. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 9. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 10. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 11. T24: Viru-hotellin uusi johtaja Sari Sopanen: Paluu Tallinnaan on paluu juurille
 12. Upouuden koulun lasikatto ei kestänyt rankkasateita – "Seuraava ongelma on kosteuden aiheuttama huono sisäilma"
 13. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 14. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 15. Lähes 100 päivää palanut koronasymboli sammutettiin Helsingissä – hotellinjohtaja paljastaa, kuinka jättisydän tehtiin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.