Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Suvilahden kaasukellon julkisivu puretaan talven aikana – pilaantuneita maita poistettu jo 8 000 tonnia

Suvilahden viime vuonna alkanut kaasukellon kunnostaminen lähes 20 miljoonalla eurolla on edennyt aikataulussaan.

Tämän vuoden projekti on ollut poistaa kaasukellon sisältä pahasti pilaantuneita maita. Etukäteen suuri kysymysmerkki oli, kuinka syvälle haitta-aineet olivat maassa imeytyneet ja pitäisikö rakennus mahdollisesti jopa purkaa.

– Nyt ollaan siinä tilanteessa, että maaperän kaivuulle asetettu tavoitetaso on saavutettu. Massat ovat näytteiden mukaan puhtaita, sanoo projektipäällikkö Mika Kontkanen

Maata on kaivettu pois kolmen metrin syvyyteen asti. Poistetun maa-ainesten määrä on noin 8 000 tonnia.

– Tarkoitus on varmistaa kaikin keinoin, että kaikki haitta-aineet saadaan pois ja luoda edellytykset kellon jatkokäytölle, mitä se tulee olemaankaan, Kontkanen jatkaa.

Jatkokäytöstä on ollut kiinnostunut ainakin kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala. Kaasukelloa on suunniteltu konsertti- ja tapahtumakäyttöön, kuten myös niinikään käytöstä poistettua toista kelloa.

Viime vuoden urakka oli purkaa tiilisen kellon sisällä oleva teräksinen teleskooppikello, johon kaasua on aikoinaan pumpattu.

Tänä vuonna töitä on tehty kellon sisällä, lattiapinnan alapuolella. Pohjarakennusvaihe päättyy ensi vuoden alussa. Tässä vaiheessa pinnan päälle valetaan laatta, jonka päälle rakennetaan telineitä, jotta päästään purkamaan sisäseiniä ja vesikattoa.

Vielä tänä vuonna rakennuksen ympärille rakennetaan telineet. Ensi vuoden alussa alkaa kaasukellon julkisivun korjaaminen.

– Talven aikana julkisivu puretaan. Keväällä vaihdetaan rapautuneita tiiliä. Ensi kesänä sitten rapataan, Kontkanen ynnää työjärjestystä.

Suurilta yllätyksiltä on tähän asti vältytty.

– Lähtökohtaisesti tiesimme, että homma on vaikea. Ehkä yllätys kuitenkin oli, että pohjaveden pinta ei lähtenytkään laskemaan. Ongelma on tyypillinen Kalasataman ja Suvilahden alueella. Lisäsimme pumppukapasiteettiä.

Pohjaveden laskeminen oli tärkeää, koska työ on kuivakaivuna huomattavasti helpompi tehdä kuin märkäkaivuuna.

Koko historiallisen kunnostustyön pitäisi olla valmis ensi vuoden lopussa. Kaupunginvaltuusto myönsi vuonna 2016 hankkeelle 18,2 miljoonaa euroa. Kontkanen uskoo, että mikäli suurilta yllätyksiltä säästytään, budjetti pitää.

– Näillä näkymin ei mennä yhtään yli eli kustannuksissa pysytään. Toki kun on tällainen mökki kyseessä, niin tulevaisuuden haasteista ei tiedä.

Kunnostustöitä valvoo Museovirasto.

Suvilahdessa on kaksi kaasukelloa, jonka korjaukset koskevat kelloista vanhempaa, vuonna 1910 valmistunutta. Kellot ovat suojeltuja ja ne poistettiin käytöstä 1990-luvulla.