Uusi menetelmä antaa entistä tarkemman arvion: – "Suomessa nyt 228–311 sutta"

Luonnonvarakeskus Luke on kehittänyt uuden, aiempaa tarkemman menetelmän susikannan arvioimiseen.

Luken tavallisesti kesäkuussa antama arvio susimäärästä kuvaa käytännössä maaliskuun tilannetta.

Uuden arviointimallin perusteella susien lukumäärä Suomessa on nyt 90 prosentin todennäköisyydellä 228–311.

– Viiden prosentin todennäköisyydellä susia on enemmän kuin 311 ja vastaavasti samalla todennäköisyydellä vähemmän kuin 228, kertoo mallin kehitystyöstä vastannut erikoistutkija Samu Mäntyniemi Lukesta.

Susikanta kasvaa keväällä pentujen syntyessä, mutta pienenee talvea kohti muun muassa luonnollisen kuolleisuuden johdosta.

Laumoistaan lähteneet edellisen vuoden pennut voivat liikkua koko Suomen alueella paria ja sopivaa reviirialuetta etsiessään.

Parien määrä kasvaa kohti syksyä samalla, kun yksin vaeltavien susien määrä vähenee.

Susikanta on nyt 50 prosenttia suurempi kuin se oli tämän vuoden maaliskuussa, mikä johtuu pääasiassa keväällä syntyneistä pennuista. Pennut muodostavat noin puolet marraskuun susikannasta.

Kun uutta tämän syksyn ennustetta verrataan samalla menetelmällä takautuvasti tehtyyn ennusteeseen viime syksylle, arvioiden suuruudessa ei ole merkittävää eroa.

Ennustemalli perustuu suden biologiaan ja tietokonesimulaatioon, joka kuvaa parien lisääntymismenestystä, laumojen ja yksittäisten susien liikkeitä ja kuolevuuden vaihtelua.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut