Helsinki ei pidä KHO:n kaavapäätöstä merkittävänä – näitä jättihankkeita jatketaan

Helsingin kaupungin yleiskaavan laatijat katsovat, ettei Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu vaaranna Helsingin lähivuosien kaavoitustavoitteita.

KHO kumosi torstaina antamassaan ratkaisussa useita kiisteltyjä kohteita yleiskaavasta.

Kaupunkiympäristön toimialalla kuitenkin katsotaan, että kyse oli vain joistakin kohteista, eikä KHO:n päätös kokonaisuudessaan vaikuta Helsingissä merkittävästi 2020-luvun kaavoitukseen.

– Helsingin hallinto-oikeuden helmikuussa tekemä ratkaisu yleiskaavasta jäi suurimmalta osaltaan voimaan. Yleiskaavasta kumottiin eräitä osia. Muilta osin yleiskaava sai kuitenkin nyt lainvoiman. Kumotuilta osin voimaan jää yleiskaava 2002, Kaupunkiympäristön toimialan tiedotteessa todetaan.

KHO kumosi muun muassa useat kaupunkibulevardihankkeet sekä Keskuspuiston, Tuomarikylän peltojen ja Vartiosaaren rakentaminen.

Yleiskaavassa mukana olevien useiden suurhankkeiden valmistelu jatkuu kuitenkin edelleen. Tällaisia hankkeita ovat muun muassa raidejokerin varren rakentaminen sekä Vihdintien bulevardin sekä Tuusulanväylän bulevardin rakentaminen.

Myös Viikin-Malmin pikaraitiotie voidaan toteuttaa yleiskaava 2002:n pohjalta, vaikka Lahdenväylän kaupunkibulevardimerkintä kumottiin.

Malmin lentokentän alueella uusi yleiskaava tulee niin ikään voimaan ja suunnittelua voidaan jatkaa sen pohjalta, kaupunki katsoo.

Tuomarinkylän kartanon alueella raitiotieyhteys ja lähikeskusta voidaan toteuttaa sekä Tuusulanväylän vartta tiivistää asuntorakentamiseen. Rakentamista ei voi kuitenkaan ulottaa valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen alueelle.

Vartiosaaren osalta tilanne on auki. Yleiskaava 2002:ssa Vartiosaari on merkitty selvitysalueeksi, jonka maankäyttö ratkaistaan yleiskaavalla tai osayleiskaavalla. Vartiosaaren jatkosuunnittelun tavoitteita arvioidaan kaupungin mukaan myöhemmin.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut