Asukkaat riemuitsevat – KHO torppasi useat kiistellyt rakentamishankkeet Helsingissä, sen sijaan Malmin kentän puolustajille pettymys

Retkellä Vartiosaaressa Kaisa Pajanen

Mikko Välimaa

Korkein hallinto-oikeus (KHO) kertoi torstaina ratkaisuista, joilla on kauaskantoisia vaikutuksia Helsingin uusien asuinalueiden rakentamiseen sekä liikennejärjestelyihin.

KHO vahvisti muun muassa hallinto-oikeuden kannan, jonka mukaan Helsinki ei pääse rakentamaanasuntoja kiistellyille Tuomarinkylän pelloille. Aluetta puolustaneet asukasaktiivit riemuitsivat päätöksestä tuoreeltaan.

Niin ikään KHO vahvisti hallinto-oikeudessa tehdyt kumoavat päätökset Länsiväylän, Turunväylän, Hämeenlinnanväylän ja Lahdenväylän kaupunkibulevardeista. Ratkaisu vaikuttaa paitsi asuntorakentamiseen myös sisääntuloväylien liikenteeseen.

KHO pysytti voimassa myös hallinto-oikeuden kumoavat päätökset Keskuspuiston rakentamisesta sekä Vartiosaareen ja Ramsinniemeen osoitetusta rakentamisesta, Ilmalan varikkoalueen rakentamisesta ja Pitäjänmäellä Teknos Oy:n tehdasalueen ympärille osoitetusta rakentamisesta.

Päätös tarkoittaa muun muassa, ettei Vartiosaareen ei päästä rakentamaan asuinaluetta vastoin Helsingin suunnitelmia.

LUE MYÖS: Kaupunki vähätteleeKHO:n päätöstä – "Ei vaaranna Helsingin kaavoitusta 2020-luvulla"

Nurin menivät KHO:ssa myös päätökset Viikintien eteläpuolen peltoalueelle, Viikin koetilan lähelle sekä niin sanotun Gardenian alueelle kaavailluista uusista asuntoalueista.

KHO katsoi, että Viikintien eteläpuoleiselle peltoalueelle osoitettu rakentaminen voisi merkittävästi heikentää suojelun perusteena olevia luonnonarvoja Vanhankaupunginlahden lintuvesi Natura 2000 -alueella.

Malmin lentoasemaa koskevat valitukset sen sijaan hylättiin KHO:ssa.

Korkein hallinto-oikeus katsoi, että edellytykset alueen osoittamiselle yleiskaavassa asuinkäyttöön olivat olemassa. Myöskään maakuntakaavan kulttuuriympäristön vaalimista koskeva ominaisuusmerkintä ei ollut esteenä alueen rakentamiselle yleiskaavassa esitetyllä tavalla.

Malmin kentän puolustajat uskovat kuitenkin edelleen kentän säilyttämiseen. Puheenjohtaja Timo HyvönenMalmin lentoaseman ystävät ry:stä sanoo, että alueella on voimassa niin sanottu vaarantamiskielto, joka liittyy ympäristöministeriön käsittelyssä olevaan suojeluhakemukseen.

Hyvösen mukaan kielto estää Malmin alueen rakentamisenennen kuin suojelupäätös saalainvoiman.Alueelle on tulossa suojeluesitys myös luonnonsuojelulain perusteella, Hyvönen kertoo.

KHO:n päätös tarkoittaa samalla, että Helsingin uusi yleiskaava saa nyt lain voiman ja alkaa ohjata asemakaavoitusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Salaattibaarit tekivät paluun kauppoihin tauon jälkeen – "Koronan leviämisriski ottimien välityksellä pieni"
 4. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 5. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 6. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 7. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 8. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 9. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 10. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 11. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 12. T24: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia
 13. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 14. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 15. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta
 4. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 5. T24: Viron koronatilanne 1. heinäkuuta: Viruksen leviämisvauhti jatkaa hidastumistaan
 6. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 7. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 8. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 9. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 10. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 11. T24: Viru-hotellin uusi johtaja Sari Sopanen: Paluu Tallinnaan on paluu juurille
 12. Upouuden koulun lasikatto ei kestänyt rankkasateita – "Seuraava ongelma on kosteuden aiheuttama huono sisäilma"
 13. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 14. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 15. Lähes 100 päivää palanut koronasymboli sammutettiin Helsingissä – hotellinjohtaja paljastaa, kuinka jättisydän tehtiin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.