Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Palkittu toimittaja tuomittiin raiskauksesta – tuli väkisin naisen kotiin

Helsingin hovioikeus onpitänyt ennallaan palkitun toimittajamiehen raiskaustuomion.

Espoon käräjäoikeus tuomitsi miehen toissa kesänä vuoden ja 11 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen raiskauksesta.

Tapahtumat alkoivat syyskuussa 2015Kalliossa sijaitsevasta baarissa, jossa nainen ja mies olivat istumassa iltaa kaveriporukassa.

Nainen oli ollut hyvin humalassa jo baarissa ja oksensi lattialle. Paikallaolijat olivat huolissaan, pääseekö nainen kotiin, ja samassa pöydässä istunut toimittaja ehdotti, että he menisivät samalla taksilla.

Taksissa nainen kertoi osoitteensa ja yritti saada myös miestä kertomaan oman osoitteensa. Naisen kodin luona Espoossa mies nousi pois taksista ja ehdotti, että he menisivät naisen asuntoon. Naisen avattua oven hänen kertomansa mukaan mies työnsi hänet sisälle asuntoon hyvin voimakkaasti.

Mies työnsi naista kovakouraisesti eteen päin asunnossa, jolloin nainen ehdotti tilanteen rauhoittamiseksi, että tämä voisi nukkua sohvalla. Tämä ei miehelle kelvannut vaan hän työnsi naisen sängylle ja alkoi riisua tätä. Nainen vastusteli, sanoi ettei halua seksiä, ja yritti työntää miestä pois päältään. Tästä huolimatta mies raiskasi hänet.

Aamulla nainen heräsihuonovointisena ja huomasi olevansa täysin alaston ja samoin miehen, joka yhä oli asunnossa. Mies alkoi kosketella naista ja työntää sormia tämän sisään ja kun hän huomasi, että nainen on hereillä, mies kiipesi tämän päälle. Nainen rimpuili, kielsi miestä sanallisesti ja lopulta potkaisi tämän saadakseen tämän lopettamaan.

Nainen meni vessaan oksentamaan, jonne mies seurasi tätä ja raiskasi jälleen uhrinsa, kun tämä seisoi kasvot lavuaarissa.

Raiskaaminen jatkui tämän jälkeen myös sohvalla, jossa mies oli myös vääntänyt uhrin käsiä pitäen tätä paikoillaan väkisin, välillä lopettanut raiskaamisen ja jatkanut jälleen. Asianomistaja kertoi, että tapahtumien jälkeen mies käyttäytyi kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Mies ja nainen lähtivät yhdessä pois asunnosta, koska mies ei omien sanojensa mukaan tiennyt missä oli ja naisen piti näyttää hänelle tietä.

Kotimatkalla nainen huomasi, että hänen puhelimensa oli laitettu lentotilaan ja hänelle oli tullut useita puheluita yön aikana. Muun muassa naisen sisko oli kuullut huolestuttavan näköisestä tilanteesta ravintolassa edellisenä iltana.

Tapahtumien jälkeen naisen ahdistus kasvoi niin suureksi, ettei hän voinut enää asua kotonaan, vaan muutti pois.

Oikeudessa mies kiisti syytteen ja väitti kaksikon harrastaneen seksiä yhteisymmärryksessä yhden kerran.

Mies vetosi hovioikeudessa siihen, että nainen kertoi illan tapahtumista vasta puolitoista vuotta tekohetken jälkeen. Mies katsoi, että naisen kertomuksen uskottavuutta heikensivät hänen parisuhde- ja mielenterveysongelmansa.

Nainen kertoi kuitenkin läheisilleen tapauksesta yhdenmukaisesti heti tapahtumien jälkeen ja otti yhteyttä myös lääkäriin ja uhrien tukipalveluihin. Syyttäjä katsoi, että lääkärinlausunnot sekä todistajakertomukset naisen käyttäytymisestä raiskauksen jälkeen tukivat naisen kertomusta yön tapahtumista.

Ehdollisen vankeuden lisäksi mies tuomittiin suorittamaan 90 tuntia yhdyskuntapalvelua sekä maksamaan uhrille 4 000 euroa aiheuttamastaan kärsimyksestä.

Mies on tehnyt pitkän uran toimittajana, ja hänet on palkittu alan sisäisellä palkinnolla.