Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Henkilön viranomaisvastaisuus" olisi riittävä syy – HS: Poliisille halutaan pääsy arkaluontoisiin terveystietoihin

Sisäministeriö valmistelee lainmuutosta, joka laajentaisi poliisin pääsyä arkaluontoisiin potilastietoihin, kertoo Helsingin Sanomat Sen tarkoituksena olisi tunnistaa mielenterveyspotilaita, jotka suunnittelevat vakavia rikoksia. Poliisille luovutettavien potilastietojen avulla voitaisiin puuttua varhaisessa vaiheessa myös muun muassa perheväkivaltaan.

Lainmuutoksella haluttaisiin parantaa lisäksi poliisin työturvallisuutta.

Sisäministeriön luonnoksen mukaan työturvallisuuden kannalta tärkeää potilastietoa voisi olla, ”jos henkilö osoittaa viranomaisvastaisuutta”, kertoo HS.

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki on monen muun HS:n haastatteleman terveydenhuollon asiantuntijan tapaan huolissaan lainmuutoksesta, vaikka sen tavoitteet ihmisten suojelemisesta ovat hyviä.

– Olen aika tyrmistynyt tuosta esityksestä. Jos poliisi pääsee heppoisilla perusteilla käsiksi potilastietoihin, se rikkoo perustavanlaatuisella tavalla potilas-lääkärisuhteen luottamuksellisuuden, Myllymäki sanoo Helsingin Sanomille.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen sanoo, että lakimuutos toisi eteen eettisiä ongelmia.

– Myös rikollisella on oikeus saada hoitoa pelkäämättä joutuvansa poliisin toimenpiteiden kohteeksi, Lehtonen kommentoi HS:lle.