12-henkinen porukka asuu nyt 400 neliön historiallisessa huvilassa Helsingistä – "Talo on meille unelmakohde"

KULOSAARI Villa Andersin sai uuden elämän kommuunista. Nyt huvilassa asuu 11 aikuista ja yksi lapsi.

Valtteri Leijon (edessä), Anna Laurila ja Sakari Pulkkinen ovat Kulosaaressa sijaitsevan 400-neliöisen Villa Andersinin uudet vuokralaiset. Heidän lisäkseen talossa asuu myös Annan tytär Milena, 1, sekä kahdeksan muuta ihmistä. Päivi Tuovinen

Sanna Jompero

Kulosaaressa sijaitseva 400-neliöinen Villa Andersin kätkee sisäänsä hieman toisenlaisen elämän kuin arvoalueella on totuttu.

Osin antiikkihuonekaluilla kalustetussa huvilassa toimii nimittäin 11 noin kolmekymppisen aikuisen ja yhden lapsen yhteisö. Kimppakämpäksi talo tuntuu suorastaan luksukselta.

Asukkaat muuttivat taloon kuukausi sitten. Yhteisöidean takana ovat serkukset Sakari Pulkkinen ja Valtteri Leijon

– Ajattelin alkuun itsekin, että tämä on niin hieno paikka, että olemmeko edes ansainneet näin hienoa, toteaa Pulkkinen.

– Ykkösprioriteettimme on, että halusimme luoda tästä kodin. Jokainen voi tulla tänne omana itsenään ilman, että tarvitsee pelätä muiden torjumista.

Serkukset huomasivat kesäkuun lopussa Oikotiellä asuntoilmoituksen, jossa tarjottiin vuokralle seitsemän makuuhuoneen vuonna 1923 valmistunutta arvohuvilaa.

Kasassa oli aluksi kolme kimppakämppää etsivää kaverusta, mutta kun asuntoilmoitus huvilasta osui silmään, syntyi ajatus suuremmasta yhteisöstä.

– Tämä on meille unelmakohde. Täysin ajatustemme mukainen. Sitten rupesimme laskemaan paperilla, että minkälaiset kulut talossa on, Leijon toteaa.

Kolmikko kokeili sosiaalisen median voimaa. Asukkaita etsittiin Facebookin kautta ilmoituksella ja videolla. Videolla kolmikko kertoi etsivänsä samanhenkisiä kanssaeläjiä kotiin, jossa voisi itsekin kasvaa ja kehittyä.

Tulevilta asukkailta toivottiin muun muassa tupakoimattomuutta, kohtuullista alkoholin käyttöä, sosiaalisuutta ja innostusta uusiin asioihin. Yhteydenottoja tuli noin 60.

– Ensin kävimme keskustelua chattailemalla, sitten puhelu- tai videopuheluilla ja viimeisenä ryhmätapaamisella. Haimme ihmisiä, jotka hakevat kokemuksia, ei sitä, että asuminen olisi mahdollisimman halpaa, jatkaa Leijon.

– Toivomme, että viikottaisissa kokouksissamme jokainen toisi äänensä kuuluville, sanoo Valtteri Leijon (kesk.).

Taloon muutti lopulta kuusi miestä, viisi naista sekä yhden asukkaan, Anna Laurilan, reilun vuoden ikäinen Milena-tytär.

– Tapasin Sakarin yhteisen ystävämme syntymäpäivillä. Minusta se tuntui johdatukselta. Koin heti, että tämä on se paikka, toteaa Espoosta Kulosaareen muuttanut Laurila.

Annan ja Milenan muuttaminen taloon mietitytti alkuun. Miten pikkulapsen kanssa asuminen kommuunissa sujuisi?

Kuukauden asumisen jälkeen Milenan kuuluminen yhteisöön on Leijon mukaan ollut ”suuri rikkaus”.

Osa asukkaista opiskelee ja osa käy töissä. Asukkaat maksavat 20–28-neliöisistä huoneistaan vuokraa 500–850 euroa riippuen siitä, onko huone jaettu vai oma.

– Halusimme tänne erilaisia ihmisiä, emme mitään kuplaa. Joustavuus ja ratkaisukeskeisyys ovat kuitenkin tietenkin tärkeitä, sanoo fysioterapeutti, joogaohjaajana työskentelevä Leijon.

Yhteisön arvoihin kuuluu, että kaikkia kuunnellaan ja kaikki ovat samanarvoisia. Kerran viikossa pidettävässä yhteispalaverissa kaikkien on mahdollista päästä ääneen.

– Olemme tuoneet tänne uudenlaista elämää, sanoo Sakari Pulkkinen. Vieressä Anna Laurila ja tytär Milena Jokinen, 1, sekä Valtteri Leijon. Kuvat: Päivi Tuovinen

Ensimmäisen kuukauden aikana yhdessä ei ole arjen puristuksessa paljon ehditty touhuamaan, mutta suunnitelmia kuitenkin jo on.

– Meillä on erilaisia taitoja. Haluamme luoda tänne aktiivista tilaa, workshoppeja, pitää luentoja ja järjestää tapahtumia. Meillä on paljon positiivista annettavaa myös ympäristölle, sanoo Pulkkinen.

Keittiön pöydän ääressä on käyty jo pitkiä keskusteluita. Yhdessä aletaan käymään ehkä myös avannossa, joka sijaitsee kivenheiton päässä.

Workshoppeja ja tapahtumia

Kulosaaressa sijaitsee vuonna 1923 valmistunut Villa Andersin, joka vuokrattiin lokakuun alusta alkaen kommuunin käyttöön. Huvila on yksityisomistuksessa.

Yhteisön tarkoituksena on alkaa järjestää erilaisia workshoppeja ja muun muassa hyvinvointiin ja itsensä kehittämiseen liittyviä tapahtumia. Ulkopuolisille järjestetyt tapahtumat ovat alkoholittomia.

Myös talon omistaja on suhtautunut myönteisesti ajatukseen erilaisista tapahtumista.

Yhteisön nimissä on perustettu Kulosaaren huvilayhteisö -nimiset Facebook-sivut. Toiminnan taustalla on ajatus niin sanotusta kibbutsi-yhteisöstä, jossa yhdessä tekeminen perustuu vapaaehtoisuuteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Salaattibaarit tekivät paluun kauppoihin tauon jälkeen – "Koronan leviämisriski ottimien välityksellä pieni"
 4. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 5. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 6. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 7. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 8. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 9. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 10. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 11. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 12. T24: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia
 13. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 14. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 15. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta
 4. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 5. T24: Viron koronatilanne 1. heinäkuuta: Viruksen leviämisvauhti jatkaa hidastumistaan
 6. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 7. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 8. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 9. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 10. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 11. T24: Viru-hotellin uusi johtaja Sari Sopanen: Paluu Tallinnaan on paluu juurille
 12. Upouuden koulun lasikatto ei kestänyt rankkasateita – "Seuraava ongelma on kosteuden aiheuttama huono sisäilma"
 13. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 14. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 15. Lähes 100 päivää palanut koronasymboli sammutettiin Helsingissä – hotellinjohtaja paljastaa, kuinka jättisydän tehtiin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.