Esitys: Päiväkotilasten ja koululaisten maidosta ja lihasta puolet pois – tilalle soijamaitoa ja kasvisproteiineja

Valtuustoaloitteessa toivotaan, että liha- ja maitotuotteiden käyttö kouluissa puolittuisi vuoteen 2025 mennessä. Juha Perämäki

Sanna Jompero

Helsingissä esitetään liha- sekä maitotaloustuotteiden kulutuksen puolittamista vuoteen 2025 mennessä. Asiasta on valtuustoaloitteen tehnyt Atte Harjanne (vihr.).

Päiväkotien ja koulujen ruokien määrittelystä vastaava kasvatuksen ja koulutuksen toimiala suhtautuu myönteisesti siihen, että liha- sekä maitotuotteiden käytön vähentämiseksi laadittaisiin suunnitelma ja ohjeistus.

Muutos edellyttää kuitenkin, että korvaaviksi elintarvikkeiksi soveltuvat proteiinipitoiset kasvisraaka-aineet olisivat nykyistä laajemmin saatavilla ja että ruoat täyttävät laaditut ruokasuositukset, sillä maito on hyvä proteiinin ja D-vitamiinin lähde.

Lisäksi korvaavien kasvisraaka-aineiden mieluisuus ja hyväksyttävyys syöjien keskuudessa pitää varmistaa.

Palveluntuottajat ovat jo kehittäneet kouluruokailuun proteiinipitoisia ruokalajeja esimerkiksi nyhtökaurasta, härkiksestä ja soija- ja kaurajuomavalmisteista.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta käsitteli aloitetta aiemmin tällä viikolla.

Aloitteessa todetaan, että ilmastonmuutos on merkittävimpiä uhkia ihmisten hyvinvoinnille ja ympäristölle. Helsinki on strategiassaan linjannut ottavansa vastuunsa ilmastonmuutoksen torjunnassa. Ruoantuotanto on yksi merkittävimmistä ilmastopäästöjen aiheuttajista.

Helsinkiläiskouluissa, lukioissa ja oppilaitoksissa on jo nykyisten ruokasuositusten mukaisesti vähennetty punaisen lihan ja lisätty valkoisen lihan käyttöä. Viikoittainen kasvisruokapäivä tuli kaikkiin opetuksen toimipisteisiin liha- tai kalapääruoan rinnalle alkuvuonna 2011 ja myös varhaiskasvatuksessa on kasvisruokapäivä.

Ruokalistojen ja aterioiden suunnittelu tehdään yhteistyössä palveluntuottajien ja toimialan kanssa.

Koulujen kuuden viikon kiertävällä ruokalistalla on kuukauden aikana kasvispääruokia 59,3, lihapääruokia 30,5 ja kalapääruokia 10,2 prosenttia. Kalkkunaa tai broileria on lihapääruoista 8,5 ja punaista lihaa 22 prosenttia.

Varhaiskasvatuksen ja opetuksen ruokasuosituksessa suositellaan ruokajuomaksi rasvatonta maitoa ja piimää lautasmallin mukaisesti.

Ruokien suunnittelussa on kiinnitetty huomiota, että ateriat ovat lapsille ja nuorille vaihtelevia, syömään houkuttelevia, tunnistettavia ja mieluisia.

Aterioilla tarjotaan päivittäin juureksia, vihanneksia ja hedelmiä. Tarjoilutavan on huomattu lisäävän menekkiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Harva tietää tästä Mauno Koiviston 60-vuotisjuhlan kunniaksi tehdystä muistopaikasta Helsingissä – "Häpeällistä, ettei ole hoidettu"
 2. Tästä syystä Helsingin kaikki poliisiveneet ovat Villejä – "Nimi juontaa juurensa 60–70-lukujen taitteeseen"
 3. Tässäkö uusi keino vähentää auton tarvetta Helsingissä? – yhteiskäytöllisten tavarapyörien kokeilu alkoi
 4. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 5. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 6. UIT: Konkurssihakemus olisi jätetty tekemättä, jos Posti olisi tuonut tärkeän kirjeen ajoissa – "Emme missään tapauksessa ole menossa konkurssiin"
 7. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 8. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 9. T24: Virossa yrityksille on koronakriisin aikana jaettu 231 miljoonaa euroa palkkatukea – Tukea voi hakea vielä kesäkuulta
 10. Kesäkuussa hukkui 18 ihmistä – Miehet tilastossa yliedustettuina
 11. Perinteiset heinätalkoot jäävät tänä vuonna järjestämättä – päätös tapahtuman pitämisestä piti tehdä silloin, kun rajoitukset olivat tiukat
 12. Kuluttajaluottojen korkokatto madaltui koronan takia väliaikaisesti 10 prosenttiin, suoramarkkinointi kiellettiin
 13. Vantaalaisyritys tuo maahan erikoiskalvoa, jonka pinnalla koronaviruskin nujertuu puolessa tunnissa
 14. "Se on hirmu vaarallista touhua" – venepoliisi menee hätiin, kun Helsingin laivaväylillä uidaan ja silloilta hypitään
 15. Saneeraukseen joutuneella Cirque du Soleililla esityksiä Helsingissä ja Turussa – miten lippujen käy?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 2. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 3. Lähes 100 päivää palanut koronasymboli sammutettiin Helsingissä – hotellinjohtaja paljastaa, kuinka jättisydän tehtiin
 4. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 5. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 6. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 7. Helsingin taivaalla jyrähtää huomenna – Hornetin ylilento kunnioittaa jatkosodan hävittäjälentäjän muistoa
 8. Näin paljon maksaa oluttuoppi Senaatintorin jättiterassilla – Ravintoloitsija lupaa: "Ei riistohintoja eikä terassilisää"
 9. Helsinki tekee syksyllä päätöksiä satamien sijanneista – satamaselvitykselle heti kritiikkiä: "Miksi toimivaa käytäntöä ei haluttu tutkia vaihtoehtona?"
 10. T24: Muista ottaa virallinen matkustusasiakirja mukaan Tallinnan matkalle, muuten voit saada mojovat sakot
 11. USU: Näin paljon oluen, viinin ja väkevien hinta voi nousta – Alkoholiveron korotus syksyllä hallituksen käsittelyyn
 12. Laivamatkustaminen lähialueille nyt hyvin suosittua – Tallink lisää lähtöjä Riikaan ja Tallinnaan
 13. Legendaarinen DTM-yökerho suljetaan Mannerheimintiellä – Puumabaarin melu kantautui kolmeen hotellihuoneeseen
 14. Hakaniemen hallin remontin hinta nousi 20 miljoonasta 40 miljoonaan euroon – uusi mutka ilmestyi matkaan: "Hankaloittaa monella tavalla"
 15. Selvitys: Matkustajaliikenteen keskittäminen Vuosaareen ei ole realismia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.