”Euron pillerit” laittoivat Helsingin sekaisin – poliisi helisemässä ulkomaalaisten rikollisten kanssa

Helsingin poliisilla on tekemistä eri puolilla kaupunkia levinneeseen pillerikauppaan puuttumisessa. Kuvituskuva.

Tanja Kuisma

Helsingin poliisi on helisemässä ulkomaalaisten rikollisten kanssa, jotka kauppaavat varsin avoimesti ympäri kaupunkia Rivotril-merkkisiä pillereitä. Käyttäjille suurin houkutin on hinta: pillerin saa eurolla.

– Keskushermostoa lamauttavan lääkkeen vaikutus on normaalipitoisuuksina väsyttävä, mutta vaikutus riippuu monesta eri tekijästä, esimerkiksi mielialasta. Alkoholi ja muut lääkkeet saattavat vahvistaa vaikutusta, sanoo rikoskomisario Jari Nikonen Helsingin poliisista.

Voimakkaasti keskushermostoon vaikuttavaa lääkettä myydään Suomessa reseptillä Rivatril-nimellä. Ainetta käytetään lääkärin määräämänä muun muassa epilepsian, paniikkihäiriön ja ahdistuneisuushäiriöiden hoidossa.

Nikonen kertoo, että poliisi teki keväällä 2017 ison 350 000 pillerin takavarikon, josta jaettiin pitkiä rikostuomioita samana vuonna.

– Takavarikon jälkeen tilanne rauhoittui, kunnes nyt viime kuukausien aikana myynti on jälleen vilkastunut.

Kyse on järjestäytyneestä, rajat ylittävästä rikollisuudesta. Rikolliseen toimintaan osallistuvilla on kaikilla selkeä oma roolinsa. Tehtävät, kuten maahantuonti, pillereiden levittäminen ja myyminen, rahan kerääminen ja toimittaminen niin sanotulle "kassanhoitajalle" on jaettu eri henkilöille.

Pillerikauppaa käydään varsin avoimesti esimerkiksi Helsingin päärautatieaseman ympäristössä sekä Kallion ja Itäkeskuksen kaupunginosissa. Kauppaa tehdään kuitenkin yhä enemmän myös muualla Helsingissä.

Rivotril-pillereitä myydään katukaupan lisäksi myös Tor-verkossa. Jotkut ostavat pillereitä katukaupasta ja myyvät niitä eteenpäin kalliimmalla hinnalla netissä.

– Katukaupassa ostetaan yleensä purkki, jossa on sata pilleriä. Tor-verkossa ostomäärät voivat olla satoja tai jopa tuhansia kappaleita kerralla.

Henkilöt, jotka ostavat Rivotril-pillereitä katukaupasta ovat pääsääntöisesti päihdeongelmaisia, joiden hallusta löydetään usein muitakin huumaavia aineita.

Poliisille tulee eri kaupunginosien asukkailta valituksia siitä, että kauppaa käydään "hyvin, hyvin avoimesti" tavallisten kaupunkilaisten asuinympäristöissä. Voimakkaasti päihtyneet käyttäjät ja pillerikauppiaat aiheuttavat erilaisia järjestyshäiriöitä.

– Se vaikuttaa turvallisuudentunteeseen.

Poliisi puuttuu Rivotril-kauppaan sekä osana tavallista partiointia että erikseen järjestettävien katuvalvontaiskujen kautta. Rikoskomisario Nikosen mukaan kiinnijäämistä pyritään välttämään muun muassa piilottamalla pillereitä maastokätköihin.

Pillerikaupan villiintymisestä kertoi ensin Helsingin Sanomat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.