Monipuoliset konsertit tuovat väriä Helsingin kulttuurisyksyyn

Yksi Etnosoi!-festarin päävieraista on eteläafrikkalainen pitkän linjan tekijä Dizu Plaatjies, joka muistuttaa eteläisen Afrikan huikean monipuolisesta perinteestä. B Chuan Photography

toimitus

Etnosoi! tuo väriä Helsingin kulttuurisyksyyn jo 31. kerran, tänä vuonna konsertteja järjestetään ympäri Helsinkiä 3.–12. marraskuuta muun muassa Korjaamolla, Malmitalossa ja Vuotalossa.

Yleisölle on tarjolla ensiesityksiä, ainutlaatuisia kohtaamisia ja pitkän uran juhlintaa, perinteistä isänpäivän lastentapahtumaa unohtamatta. Luvassa on esimerkiksi mustalaismusiikkia, flamencoa, joikua, bluesia ja arabialaista musiikkia.

Kansainväliset päävieraat ovat eteläafrikkalainen pitkän linjan tekijä Dizu Plaatjies, joka muistuttaa eteläisen Afrikan huikean monipuolisesta perinteestä, sekä Leyla McCalla Yhdysvalloista, joka puolestaan heijastaa sitä, miten monissa kulttuureissa Yhdysvaltojen juuret ovat. McCalla aloittaa syksyn maailmankiertueensa Helsingistä.

Hänen rohkeudestaan käsitellä rankkojakin aiheita musiikin kautta kertoo tammikuussa julkaistava kolmas sooloalbumi Capitalist Blues, jossa laulaja-multi-instrumentalisti käsittelee kapitalistiyhteiskunnan psykologisia ja tunnepohjaisia vaikutuksia.

Festivaalin käynnistää uniikki kohtaaminen iltapäivän ilmaiskonsertissa Kallion Tenho Restobarissa pyhäinpäivänä 3. marraskuuta. Kansanmuusikko Päivi Hirvonen esittää soolo-ohjelmistoaan, mukanaan myös ainutlaatuinen vieras. Senegalista kotoisin oleva Rane Diallo on suomalaisille tuttu Galaxy- ja Hasse Walli & Asamaan -yhtyeistä, mutta kotimaassaan Senegalissa hän on varsinainen musiikkikuuluisuus, joka on tehnyt yhteistyötä kaikkien suurien nimien kuten Youssou N'Dourin kanssa.

Arabialaisen musiikin uranuurtaja Suomessa, Al-Teslim, on kutsunut 30-vuotiskonserttinsa vieraiksi kaksi valovoimaista muusikkoa Iso-Britanniasta: syyrialaislähtöiset Rihab Azar ja Jamal Al-Saqqa Mustalaismusiikin orkesteri on puolestaan jopa 19-henkisen kokoonpanon ensikonsertti. Kutsu käy matkalle mustalaismusiikin eri maisemien halki, kaaleenlauluista gospeliin ja mustalaistanssista.

Ääniä pohjoisesta -konsertti esittelee kaksi hyvin erilaista ääntä pohjoisesta. Solju-yhtyeestä ja UMK-kilpailusta tuttu Hildá Länsman on löytänyt harmonikansoittaja Viivi Maria Saarenkylän kanssa mielenkiintoisen musiikillisen yhteyden VILDÁ-duossa, kun taas maailman pohjoisin flamencolaulaja Anna Murtola julkaisee konsertissa ensimmäisen soololevynsä, jossa maistellaan myös tango- ja arabialaistunnelmia.

Pitkää uraa juhlitaan myös kansanmusiikin emeritusprofessori Heikki Laitisen 75-vuotisjuhlakonsertissa, joka on jo loppuunmyyty.

Lasten Etnosoi-ohjelmassa kuullaan, mitä Plaatjies on saanut Sibelius-Akatemian GloMas-opiskelijoiden kanssa aikaan sekä nautitaan balilaisen tanssin ja espanjalaisen klovnerian kohtaamisesta. Etnosoi!n ohjelmistoon kuuluu myös luentoja, Meet the Artist -tilaisuuksia, kursseja ja näyttely – tänä vuonna osa oheisohjelmassa järjestetään yhteistyössä Pasilan kirjaston kanssa Pasilassa soi! -kirjaston juhlaviikon kunniaksi.

Etnosoi-festarin järjestää Maailman musiikin keskus. Festivaalin päätukijat ovat Helsingin kaupunki ja opetus- ja kulttuuriministeriö. Yhteistyössä ovat mukana myös mm. Helsingin kulttuurikeskus, Liikenneturva, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmä, Taiteen edistämiskeskus, Kulttuuriosuuskunta Uulu, Valofirma ja Trio-Offset. Etnosoi! on European Forum of Worldwide Music Festivalsin jäsen.

www.etnosoi.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 2. Etätyöstä on tulossa "uusi normaali" – Työterveyshuollon ylilääkäri kertoo kullanarvoiset vinkit
 3. Vuonna 1948 syntyneet Pekka, Lauri ja Pauli harjoittelevat Käpylän jalkapallokentällä SM-kisoihin – tämä potku on kielletty yli 70-vuotiailta
 4. Paulan ja Sepon puutarhaohjelmasta tuli ajankohtainen – "Kasvien hoitaminen tuo hyvinvointia tämän ahdistuksen keskellä"
 5. Itäkeskuksen vieressä ränsistyvän Puhoksen kehittäminen uinuu – HOK-Elanto tarjoaa Elmulle keikkapaikkaa
 6. Matkailu: Olisitko arvannut, että Suomesta löytyy yhä 80 majakkaa, kun mukaan lasketaan myös pookit? – Minna Tauru olisi, sillä hän harrastaa majakoiden bongaamista
 7. Pohjois-Haagan katutyöt etenevät – autoilijoiden kaistat siirtyvät sitä mukaa, kun kuoppia täytetään
 8. Upea tanssiteos nähdään Pasilassa syksyllä – tarjolla raikas näkökulma liikkeeseen
 9. HSL:n säästöjen seuraus: Bussit voivat ruuhkautua samalla hetkellä, kun koronan toinen aalto uhkaa
 10. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"
 11. Puutarhakalusteet menevät kuin kuumille kiville – erilaisten materiaalien sekoittaminen on nyt trendikästä
 12. Onko tässä Suomen pienin ravintola? – "Saan ottaa sisään 4 asiakasta, ei mitään järkeä!"
 13. "Bussilla pääsee nopeammin, mikä tästä tekee pikaratikan?" – 41 minuutin väitteestä roihahti kuuma nettikeskustelu
 14. Saitko lapsen alkuvuonna? – Jo lähes 600 helsinkiläisvauvaa on saanut upean kulttuurikummin
 15. Pitäjänmäki on askeleen lähempänä omaa asukastilaansa – nyt tarvitaan asukkaiden aktiivisuutta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Bussilla pääsee nopeammin, mikä tästä tekee pikaratikan?" – 41 minuutin väitteestä roihahti kuuma nettikeskustelu
 2. Asukkaat alkoivat vältellä Mustikkamaata ja Isoisänsiltaa – arkkitehti ei sulje pois varoituskylttejä tai kaistaviivoja
 3. Onko tässä Suomen pienin ravintola? – "Saan ottaa sisään 4 asiakasta, ei mitään järkeä!"
 4. Taksinkuljettajien ajotaidoissa raju romahdus Helsingissä – Poliisi: "Vaarannat ihmisten elämää olemalla huono kuljettaja"
 5. HSL:n säästöjen seuraus: Bussit voivat ruuhkautua samalla hetkellä, kun koronan toinen aalto uhkaa
 6. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 7. Itäkeskuksen vieressä ränsistyvän Puhoksen kehittäminen uinuu – HOK-Elanto tarjoaa Elmulle keikkapaikkaa
 8. Posti ei kertonut asiakkaille, ettei muuttoilmoituksen henkilötietoja ole pakko antaa mainostajille, sai 100 000 euron seuraamusmaksun – Kaksi muutakin yritystä joutuu maksamaan tietosuojalain rikkomisesta, syynä muun muassa raskausutelut työnhakijoilta
 9. Senaatintorista tuunataan megaterassi kesäksi – "toteutuksen tulee olla tyylikäs"
 10. 12 kuoli koronaan Suursuon sairaalassa – USU: Kaikki hoitajat eivät käyttäneet suojavarustusta, kun potilaita hoidettiin samassa huoneessa koronaepäillyn kanssa
 11. Kaupunki aikoo luopua ravintolalegenda Kappelin rakennuksesta –  kellarissa sisäilmaongelma
 12. Sadan metrin jono Suomenlinnan lauttaan – "Ollaan kuitenkin aika kaukana lautan maksimimatkustajamäärästä"
 13. Korona sai työnantajat varovaisiksi – Näin suuret konsernit jatkavat työntekijöiden etätyöskentelyä
 14. Kauppakeskus Itiksen kävijämäärä kasvoi selvästi – taittuiko jo koronan valtakausi?
 15. Lauttasaaressa koeajettavana yli 30 erilaista venettä kesäkuun alussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.