Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taksien uhkapeli häiritsee asiakaspalvelua – "Meilahden kelavalikoija" sai 1 117 kyytitilausta, hyväksyi vain 22

TAKSIT Eräälle taksikuskille tarjottiin lokakuussa 1117 kyytitilausta. Hän hylkäsi niistä liki kaikki ja hyväksyi vain 22.

Meilahden sairaalan läheisyydestä on paljastunut useita taksinkuljettajia, jotka kieltäytyvät ajamasta suurinta osaa heille tarjotuista kyydeistä. Tilanne vaikeuttaa erityisesti lyhyiden kelakyytien tilaamista.

Taksi Helsinki on lähettänyt kuljettajille lokakuun lopulla tiedotteen, jossa se kertoo aloittavansa tilausten hyväksynnän seurannan sekä poistavansa häiriötä aiheuttavilta kuskeilta mahdollisuuden ajaa muun muassa kelakyytejä.

Tiedotteessa mainitaan todellisena esimerkkinä "Meilahden kelavalikoijaksi" nimetty kuljettaja, jolle on tarjottu lokakuussa 1 117 tilausta. Hän on hyväksynyt niistä vain 22.

Ilmiön taustalla on taksien huonontunut kannattavuus. Osa kuljettajista hyväksyy kela-kyytien joukosta vain ne, joista syntyy pitkä ajomatka.

Näistä jopa 200 kilometrin mittaisista matkoista osa taksiyrittäjistä laskee saavansa paremmat tulot kuin useiden lyhyiden matkojen ajoista.

– Meilahdessa on notkunut kuljettajia, jotka odottavat pitkiäkin aikoja kyytejä sairaalasta, sanoo Taksi Helsingin palvelupäällikkö Teemu Niemelä

Kyse on ikään kuin taksiyrittäjien uhkapelistä.

– Se kertoo siitä, että tulot eivät ole suuria. Lyhyet matkat eivät ole aina kannattavia. Yksi kyyti voi pelastaa koko päivän. Pahimmillaan nämä valikoivat kuljettajat ovat kuitenkin lähes koko päivän ilman kyytiä. Silti he toivovat sitä, koska ovat kuulleet, että kaverikin on saanut pitkän kyydin, Niemelä kertoo.

Meillä kyllä löytyy keinot valikoinnin estämiseen."

Kyytien valikointi ilman hyvää syytä on Taksi Helsingissä kielletty, vaikka laista vaatimukset poistuivat kesällä.

– Kyllä se pitää saada loppumaan. Meillä kyllä löytyy keinot valikoinnin estämiseen.

Hetkittäiseen valikointiin ei puututa, vaan kyytien valikoinnin pitää olla jatkuvaa ja toistuvaa. Liikenneruuhkassa ja öisin ravintoloiden sulkemisaikaan kyytien valikointiin ei puututa, vaikka kuljettajan kyytien hyväksymisprosentti olisi alle 20.

Niemelä muistuttaa, että ylivoimainen enemmistö Taksi Helsingin 4 000 kuljettajasta hoitaa työnsä hyvin.

– Mutta kun Meilahdessa on useita kyytien valikoijia peräkkäin, se häiritsee asiakaspalvelua.

Taksi Helsinki on Suomen suurin taksien tilausyhtiö.