Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Yle: Bitcoin teki perheenisästä miljonäärin – Juha, 28, sijoitti 500 euroa ja lunasti voitot juuri oikeaan aikaan

Virtuaalivaluutta Bitcoinilla ja muilla kryptovaluutoilla ansaitut tulot näyttävät nousseen pieneksi ilmiöksi Suomessa.

Viime vuonna virtuaalivaluutalla tehdyt voitot nostivat Suomen tulokärkeen uuden monimiljonäärin, kun startup-yrittäjä Alexander Hanhikoski ansaitsi verotettavaa pääomatuloa peräti 24,6miljoonaa.

Hanhikoski ei ollut kuitenkaan ainoa virtuaalivaluutoilla rikastunut.

Ylen uutiset kertoi torstaina mikkeliläisestä perheenisästä Juha Paakkunaisesta, joka on tehnyt 500 euron sijoituksella miljoonatilin. Paakkunainen kirjautti viime vuodelta 1 973 651 euron tulot.

Hän kotiutti virtuaalivaluuttaan tekemätsijoituksetsyksyllä 2017. Paakkunaisen onni oli, että hän luopui oikeaan aikaan. Helmikuussa 2018 Bitcoinien arvo putosi roimasti.

Paakkunainen kertoo, että kotiuttaminen suomalaisen välittäjän kautta vei muutamia päiviä, ja Bitcoinin arvo ehti nousta samalla vielä kymmenen prosenttia.

– Verottajalle riitti se, että maksoin 34 prosentin pääomaveron, mutta pankille piti tehdä tarkka selvitys rahojen alkuperästä, Paakkunainen kertoo Ylelle.

Sijoituksensa hän teki jo vuonna 2011.

– Uutissivustojen kautta seurasin, että on tällainen valuutta, jonka arvo alkaa nousta räjähdysmäisesti. Minua kiinnosti se, miksi virtuaalivaluutta voi teknisesti toimia, sillä meillä on rahaa ollut iät ja ajat, Paakkunainen selittää sijoituspäätöstäänYlelle.

Seurattuaan valuutan arvon nousua hän myi muutaman vuoden kuluttua osan hankkimistaan bitcoineista ja sai reilut 100 000 euroa.

Viime vuonna myymistään Bitcoineista Paakkunaiselle jää käteen 1,3 miljoonaa euroa. Hän ei aio muuttaa elämäntapaansa.

– En ole rikas, eikä tarkoitus ole ostaa pihaan Lamborghinia. Voin tehdä jatkossa jotain mielekästä kokoaikaista tai osa-aikaista työtä ja nostaa elintasoa. Tai elää nykyisillä rahoilla keskivertoelämää, hän sanoo Ylelle.