Tonttikatujen pysäköintiä aiotaan muuttaa ympärivuotisesti – tavoitteena lumenaurauksen helpottaminen

TALVIHOITO Uutta pysäköintimallia on kokeiltu Ruskeasuolla.

Tällainen näky on tuttu edellistalvilta. Seppo Korkman

Jukka Hämäläinen

Tonttikaduilla pysäköintiä aiotaan muuttaa talvihoidon helpottamiseksi. Tavoitteena on, että tonttikaduilla pysäköitäisiin arkisin kello 8–16 vain toisella puolella katua.

Siellä missä jalkakäytävä on vain kadun toisella puolella, pysäköinti siirretään vastakkaiselle reunalle tai sallitaan vain sillä.

Tonttikatuja on enemmistö kaduista. Muutos ei koske kantakaupunkia eikä alueita, joilla on käytössä maksullinen asukaspysäköinti.

Kaupunki on etsinyt ratkaisua lumenpoiston hitauteen ja hankaluuteen. Nykymallin ongelmana on, että samaa lunta käsitellään monta kertaa.

Ensin lumi aurataan jalkakäytäviltä ja siirretään pysäköityjen ajoneuvojen viereen. Seuraavaksi se kasataan lähisiirtopaikkoihin odottamaan kuljetusta lumen vastaanottopaikoille.

Lopullinen kadun puhdistaminen päästään tekemään vasta pysäköityjen autojen siirron jälkeen. Se taas edellyttää siirtokyltitystä, siirrettävistä autoista tehtäviä siirtopöytäkirjoja ja lopuksi autojen siirtämistä.

Uusi järjestely toteutetaan vain, jos asukkaiden pysäköintimahdollisuus kotinsa läheisyydessä pystytään varmistamaan. Tilanne tutkitaan kunkin kadun osalta erikseen autolaskennoin.

Pysäköintijärjestely otettaisiin käyttöön vaiheittain. Sitä edeltää asukkaiden kanssa käytävä vuorovaikutusprosessi. Sen jälkeen järjestelyistä tulee pysyviä.

Katso uusia parkkijärjestelyjä havainnollistava kuva täältä!

Uutta pysäköintimallia on kokeiltu kuudella kadulla Ruskeasuolla. Pysäköintipaikkojen riittävyys huoletti aluksi asukkaita, mutta kokeilun edetessä palaute muuttui voittopuolisesti myönteiseksi. Enemmistö vastaajista piti muutoksia tarpeellisina ja toivoi niiden vakinaistamista.

Kadut saatiin puhdistettua lumesta entistä nopeammin ja pienemmillä kustannuksilla. Kadut koettiin myös turvallisemmiksi, sillä jalankulkijat ja ajavat autot näkyivät kaduilla paremmin.

Helsinki on viime vuosina pyrkinyt tehostamaan katujen talvihoitoa vuoropysäköinnillä, jota asukkaat ovat vastustaneet, koska malli vaatii viikottaista ajoneuvon siirtoa.

Pysyvillä järjestelyillä säästyttäisiin toistuvilta muutoksilta ja liikennemerkkien vaihtamiselta.

Pysäköintijärjestelyistä päättää kaupunkiympäristölautakunta, joka käsittelee asiaa ensi kertaa tiistain 30. lokakuuta kokouksessaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 2. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 3. Epäihmisyyden museo mukana näyttelyssä – tiistaista alkaen etsitään uusia tapoja ajatella ihmiselämää
 4. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 5. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 6. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 7. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 8. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 9. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 10. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 11. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 12. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 13. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 4. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 8. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 9. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 10. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 11. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 12. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 13. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 14. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 15. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.