Budjettisopu syntyi Helsingissä – apulaispormestari: "Emme jää odottamaan joskus tulevaisuudessa ehkä tapahtuvia sote-uudistuksia"

Helsingin ensi vuotta koskeva budjetti siirtyy nyt kaupunginvaltuuston käsittelyyn. Arkisto / Ella Kajaste

Jussi Vehkasalo

Helsingin kaupunginhallituksen kokouksessa saatiin aikaan Helsingin ensi vuoden budjettia koskeva sopu.

Kaupunginhallituksen jäsen Daniel Sazonov (kok.) kertoo olevansa tyytyväinen budjettisopuun.

– Kokoomus voi olla tyytyväinen budjettineuvottelujen lopputulokseen, johon ryhmät ovat laajasti sitoutuneita. Tuottavuutta kasvatetaan edelleen, eikä mielettömään rahanjakoon ryhdytty. Lisäpanostukset menivät oikeisiin kohteisiin: lapsiin, nuoriin ja liikuntaan, kokoomuksen neuvotteluryhmässä mukana ollut Sazonov sanoo.

Sazonovin mielestä tärkeimpiä budjettineuvotteluissa sovittuja lisäyksiä muun muassa ovat viisi miljoonaa euroa liikuntapaikkoihin ja puistoihin sekä sosiaali- ja terveystoimen panostukset lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden vahvistamiseen ja lisähenkilöstön palkkaaminen lastensuojelun jälkihuoltoon.

Kaupunki myös sitoutuu ilmastopolitiikkaan, budjettisovun kirjausten mukaan Helsinki tekee strategiansa mukaisesti kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa ja huomioi päästöjen vähentämisen kaikessa päätöksenteossaan. Toimialojen tulee aloittaa valmisteilla olevan Hiilineutraali Helsinki -toimenpideohjelman toimenpiteiden toteuttamista jo vuonna 2019.

Mielettömään rahanjakoon ei ryhdytty."

Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan apulaispormestari Sanna Vesikansa (vihr.) ilmoittaa Facebookissa niin ikään olevansa sopuun hyvin tyytyväinen.

– Sosiaali- ja terveyspalveluihin sijoitetaan 13 miljoonaa euroa enemmän kuin pormestarin ehdotuksessa. Tämä on tuntuva lisäys, hän viestittää.

Vihreille erityisen tärkeää budjettineuvotteluissa oli Vesikansan mukaan saada tukea nuorten mielenterveyspalveluiden kehittämiseen.

Helsinki tekee ensi vuonna toimenpidesuunnitelman asunnottomuuden ennaltaehkäisemiseksi ja vähentämiseksi erityisesti nuorten kasvaneen asunnottomuuden torjumiseksi ja aloittaa tuetun asumisen jonojen purkamisen 2019.

– Talousarviossa sitoudutaan myös auttamaan eteenpäin sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyviä investointeja. Emme jää odottamaan joskus tulevaisuudessa ehkä tapahtuvia sote-uudistuksia, sillä mikään uudistus ei tule vähentämään Helsingin tarvetta esimerkiksi ikäihmisten palveluasumiselle. Olisi suorastaan vastuutonta jäädä odottelemaan. Onneksi olemme nyt päättäneet, että emme jää odottamaan, vaan toimimme heti, Vesikansa kirjoittaa.

Demarien valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoman mielestä Helsingin budjetissa näkyy vahva SDP:n kädenjälki.

Kaupunki päättää suunnata kahden miljoonan euron määrärahan toisen asteen maksuttomuuden edistämiseen. Tämän lisäksi Helsinki esittää valtiolle, että pääkaupunkiseudusta tehdään maksuttoman toisen asteen koulutuksen kokeilualue.

– SDP:n ajama maksuttomat opiskeluvälineet toisen asteen opiskelijoille toteutuu nyt konkreettisesti sille varatun määrärahan voimin. Pidimme tärkeänä, että määräraha ei ole pois koulujen resursseista ja nyt tämä tavoite toteutuu, Heinäluoma sanoo.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä pitää onnistuneena torjuntavoittona leikkausten torppaamista Helsingin ensi vuoden budjetista.

Pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) lokakuun alussa julkistama budjettiesitys oli vasemmistoliiton mielestä leikkaava erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta. Budjettineuvotteluissa vasemmistoliitto vaati reiluja lisäyksiä erityisesti sotepalvelujen määrärahoihin, joita kasvatettiinkin 13 miljoonaa euroa kaupunginhallituksen budjettipäätöksessä 29. lokakuuta.

Rahaa tullaan ohjaamaan esimerkiksi vanhusten kotihoitoon sekä lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin. Lisäksi aloitetaan tuetun asumisen jonojen purkaminen ja tarkistetaan sosiaalityön mitoitus kotouttamispalveluissa.

– Saimme estettyä soten pahimmat leikkaukset ja pääsimme tasolle, jossa budjetti kasvaa lähes samaa tahtia kuin väestö. Erityisesti soten ja koulutuksen osalta olisimme mielellämme sijoittaneet enemmän rahaa uudistuksiin ja lisäsatsauksiin, joilla olisi voitu parantaa opetuksen, vanhustenhoidon ja lasten ja perheiden palveluiden laatua, vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Anna Vuorjoki sanoo.

Erityisen myönteisenä valtuustoryhmä näkee päätöksen liikuntapaikkojen lisäämisestä. Vasemmistoliiton vaatimuksesta budjetissa rahaa ohjataan vähintään kymmenen lähiliikuntapaikan rakentamiseen helsinkiläisten koulujen pihoille.

Liikkumattomuus on yksi aikamme suurista haasteista."

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Risto Rautava on tyytyväinen neuvottelutulokseen ja hyvään yhteistyöhenkeen.

– Liikkumattomuus on yksi aikamme suurista haasteista. Onkin tärkeää, että liikuntapaikkarakentamiseen satsattiin. Lauttasaaren tekojääkenttä etenee ja liikuntapaikkoja rakennetaan vähintään kymmenen koulun pihalle, Rautava jatkaa.

Sosiaali- ja terveystoimen osalta kaikki kokoomuksen tavoitteet toteutuivat. Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluja kehitetään, ikäihmisten kotona asumista tuetaan ja terveysasemien saatavuutta parannetaan.

Budjetti siirtyy nyt kaupunginvaltuustoon.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut