Budjettisopu syntyi Helsingissä – apulaispormestari: "Emme jää odottamaan joskus tulevaisuudessa ehkä tapahtuvia sote-uudistuksia"

Helsingin ensi vuotta koskeva budjetti siirtyy nyt kaupunginvaltuuston käsittelyyn. Arkisto / Ella Kajaste

Jussi Vehkasalo

Helsingin kaupunginhallituksen kokouksessa saatiin aikaan Helsingin ensi vuoden budjettia koskeva sopu.

Kaupunginhallituksen jäsen Daniel Sazonov (kok.) kertoo olevansa tyytyväinen budjettisopuun.

– Kokoomus voi olla tyytyväinen budjettineuvottelujen lopputulokseen, johon ryhmät ovat laajasti sitoutuneita. Tuottavuutta kasvatetaan edelleen, eikä mielettömään rahanjakoon ryhdytty. Lisäpanostukset menivät oikeisiin kohteisiin: lapsiin, nuoriin ja liikuntaan, kokoomuksen neuvotteluryhmässä mukana ollut Sazonov sanoo.

Sazonovin mielestä tärkeimpiä budjettineuvotteluissa sovittuja lisäyksiä muun muassa ovat viisi miljoonaa euroa liikuntapaikkoihin ja puistoihin sekä sosiaali- ja terveystoimen panostukset lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden vahvistamiseen ja lisähenkilöstön palkkaaminen lastensuojelun jälkihuoltoon.

Kaupunki myös sitoutuu ilmastopolitiikkaan, budjettisovun kirjausten mukaan Helsinki tekee strategiansa mukaisesti kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa ja huomioi päästöjen vähentämisen kaikessa päätöksenteossaan. Toimialojen tulee aloittaa valmisteilla olevan Hiilineutraali Helsinki -toimenpideohjelman toimenpiteiden toteuttamista jo vuonna 2019.

Mielettömään rahanjakoon ei ryhdytty."

Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan apulaispormestari Sanna Vesikansa (vihr.) ilmoittaa Facebookissa niin ikään olevansa sopuun hyvin tyytyväinen.

– Sosiaali- ja terveyspalveluihin sijoitetaan 13 miljoonaa euroa enemmän kuin pormestarin ehdotuksessa. Tämä on tuntuva lisäys, hän viestittää.

Vihreille erityisen tärkeää budjettineuvotteluissa oli Vesikansan mukaan saada tukea nuorten mielenterveyspalveluiden kehittämiseen.

Helsinki tekee ensi vuonna toimenpidesuunnitelman asunnottomuuden ennaltaehkäisemiseksi ja vähentämiseksi erityisesti nuorten kasvaneen asunnottomuuden torjumiseksi ja aloittaa tuetun asumisen jonojen purkamisen 2019.

– Talousarviossa sitoudutaan myös auttamaan eteenpäin sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyviä investointeja. Emme jää odottamaan joskus tulevaisuudessa ehkä tapahtuvia sote-uudistuksia, sillä mikään uudistus ei tule vähentämään Helsingin tarvetta esimerkiksi ikäihmisten palveluasumiselle. Olisi suorastaan vastuutonta jäädä odottelemaan. Onneksi olemme nyt päättäneet, että emme jää odottamaan, vaan toimimme heti, Vesikansa kirjoittaa.

Demarien valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoman mielestä Helsingin budjetissa näkyy vahva SDP:n kädenjälki.

Kaupunki päättää suunnata kahden miljoonan euron määrärahan toisen asteen maksuttomuuden edistämiseen. Tämän lisäksi Helsinki esittää valtiolle, että pääkaupunkiseudusta tehdään maksuttoman toisen asteen koulutuksen kokeilualue.

– SDP:n ajama maksuttomat opiskeluvälineet toisen asteen opiskelijoille toteutuu nyt konkreettisesti sille varatun määrärahan voimin. Pidimme tärkeänä, että määräraha ei ole pois koulujen resursseista ja nyt tämä tavoite toteutuu, Heinäluoma sanoo.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä pitää onnistuneena torjuntavoittona leikkausten torppaamista Helsingin ensi vuoden budjetista.

Pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) lokakuun alussa julkistama budjettiesitys oli vasemmistoliiton mielestä leikkaava erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta. Budjettineuvotteluissa vasemmistoliitto vaati reiluja lisäyksiä erityisesti sotepalvelujen määrärahoihin, joita kasvatettiinkin 13 miljoonaa euroa kaupunginhallituksen budjettipäätöksessä 29. lokakuuta.

Rahaa tullaan ohjaamaan esimerkiksi vanhusten kotihoitoon sekä lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin. Lisäksi aloitetaan tuetun asumisen jonojen purkaminen ja tarkistetaan sosiaalityön mitoitus kotouttamispalveluissa.

– Saimme estettyä soten pahimmat leikkaukset ja pääsimme tasolle, jossa budjetti kasvaa lähes samaa tahtia kuin väestö. Erityisesti soten ja koulutuksen osalta olisimme mielellämme sijoittaneet enemmän rahaa uudistuksiin ja lisäsatsauksiin, joilla olisi voitu parantaa opetuksen, vanhustenhoidon ja lasten ja perheiden palveluiden laatua, vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Anna Vuorjoki sanoo.

Erityisen myönteisenä valtuustoryhmä näkee päätöksen liikuntapaikkojen lisäämisestä. Vasemmistoliiton vaatimuksesta budjetissa rahaa ohjataan vähintään kymmenen lähiliikuntapaikan rakentamiseen helsinkiläisten koulujen pihoille.

Liikkumattomuus on yksi aikamme suurista haasteista."

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Risto Rautava on tyytyväinen neuvottelutulokseen ja hyvään yhteistyöhenkeen.

– Liikkumattomuus on yksi aikamme suurista haasteista. Onkin tärkeää, että liikuntapaikkarakentamiseen satsattiin. Lauttasaaren tekojääkenttä etenee ja liikuntapaikkoja rakennetaan vähintään kymmenen koulun pihalle, Rautava jatkaa.

Sosiaali- ja terveystoimen osalta kaikki kokoomuksen tavoitteet toteutuivat. Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluja kehitetään, ikäihmisten kotona asumista tuetaan ja terveysasemien saatavuutta parannetaan.

Budjetti siirtyy nyt kaupunginvaltuustoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pitäjänmäki saa radan varteen uuden maamerkin ja liki 600 asukasta – arvokas asemapuisto suojellaan
 2. Helsinkiläisiä kosiskellaan nyt kausitöihin perunamaille – työntekijöille saattaa järjestyä myös kuljetus
 3. Kansallinen kaupunkipuisto nytkähti eteenpäin – aletaan valmistella Keskuspuiston ja Haltialan pohjalta
 4. Pursuileva jäteastia pakotti lapsiperheen pitämään roskia kotona – "Olemme sitten odottaneet pari päivää"
 5. ”Ei tule holtitonta juottolaa” – Senaatintorin jättiterassia suunnitellaan nyt kiivaasti, tavoitteena saada pian auki
 6. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back
 7. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
 8. "Monen tilanne mennyt koronaepidemian aikana huonompaan suuntaan" – Sininauhasäätiö avaa taas toimintojaan
 9. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
 10. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
 11. Jouko Kokkonen HU:ssa: "Urheiluseurat ovat yhteiskunnan koossapitäjiä"
 12. Laki tiukkenee: Pientä lasta ei saa kuljettaa lyhyttäkään matkaa ilman turvalaitetta, edes taksissa
 13. Suurin työttömyyskassa ennustaa kirpeitä lukuja koronakeväälle – hakemustenkin käsittelyt venyvät yliajalle
 14. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
 15. Hurjaa kasvua työttömissä työnhakijoissa Uudellamaalla – lomautettujen määrä nousi 3 400 prosenttia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 2. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 3. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 4. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 5. T24: Koronarajoitusten höllentäminen ei auttanut – Moni kesätapahtuma on jouduttu perumaan Virossa
 6. Yllätyskaupat! Stadin Panimo pelasti konkurssioluet – osti arvostetun pienpanimon
 7. T24: Viro on automaattien luvattu maa – Automaatista voi Tallinnassa ostaa kukkia ja apteekkituotteita
 8. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 9. T24: Tallinnan hotellit ja ravintolat odottavat malttamattomina suomalaismatkailijoita – Tärkeä kesäsesonki lyhenee päivä päivältä
 10. ”Ei tule holtitonta juottolaa” – Senaatintorin jättiterassia suunnitellaan nyt kiivaasti, tavoitteena saada pian auki
 11. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 12. Pursuileva jäteastia pakotti lapsiperheen pitämään roskia kotona – "Olemme sitten odottaneet pari päivää"
 13. Esimies on nyt esihenkilö – Helsinki aikoo neutralisoida kaikki mies-päätteiset ammattinimikkeet, joita on 45
 14. THL avasi karttasovelluksen – Näyttää varmistuneet koronavirustartunnat kartalla, kertoo myös kuntakohtaiset tiedot, sairastuneiden iän ja sukupuolen
 15. T24: Virossa höllennetään taas koronarajoituksia – Muutokset tulevat voimaan kesäkuussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.