Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Verottajalta varoitus köyhille – 50 euroa on raja

Yli 50 euron suuruinen veronpalautus vaikuttaa maksettavaan toimeentulotukeen.

Alle 50 euron palautus henkilöä kohti tai alle 100 euroa perhettä kohti ei vaikuta joulukuussa maksettavaan toimeentulotukeen.

Jos esimerkiksi yksin asuva asiakas saa veronpalautusta 200 euroa, siitä 150 euroa vaikuttaa joulukuun toimeentulotukeen.

Suuri veronpalautus voi vaikuttaa toimeentulotukeen useamman kuukauden ajan.

Veronpalautusten maksupäivä on tänä vuonna 11. joulukuuta.

Verotus vahvistetaan tänä vuonna 31. lokakuuta. Kelan tätä ennen tekemissä toimeentulotukipäätöksissä veronpalautukset on huomioitu keskeneräisen verotuksen tietojen perusteella. Jos asiakkaan saama veronpalautus on ennakkotietoa suurempi, Kela tarkistaa joulukuun päätöksen ja vähentää toimeentulotuen määrää.

Jos veronpalautus on ennakkotietoa pienempi ja huomioitu joulukuun toimeentulotukipäätöksessä liian suurena, asiakkaan pitää hakea tuen tarkistusta Kelasta. Ohjeet ja tietoa tuen tarkistamisesta löytyvät asiakkaan saamasta toimeentulotukipäätöksestä.

Jos veronpalautus tai osa siitä peritään asiakkaan ulosotossa olevan velan lyhentämiseksi, vain ulosoton jälkeinen osa palautuksesta vaikuttaa toimeentulotukeen. Jos koko veronpalautus ulosmitataan, palautus ei vaikuta toimeentulotukeen. Asiakkaan pitää toimittaa toimeentulotukihakemuksen liitteenä Kelaan todistus ulosmittauksesta.

Jos asiakas on saanut joulukuulle toimeentulotukipäätöksen, jossa veronpalautus on huomioitu tulona, mutta palautus tämän jälkeen ulosmitataan kokonaan tai osittain, Kela tarkistaa joulukuun päätöksen. Tarkistamista varten asiakkaan pitää toimittaa Kelaan todistus ulosmittauksesta.