200 000 suomalaisen terveysbisneksestä käydään kulisseissa nyt kovaa peliä – yksityiset Terveystalo ja Mehiläinen voivat saada haastajan kunnista

TYÖTERVEYS Kuntien ja kuntayhtymien työterveys on suuren mullistuksen edessä. Kulisseissa pelataan kovaa peliä.

Suuri joukko kuntia ja kuntayhtymiä on perustamassa Suomeen uutta työterveyskonsernia.

Toteutuessaan konserni huolehtisi tulevaisuudessa jopa 200 000 julkisen alan työntekijän työterveydestä. Se olisi kolmanneksi suurin työterveyshuollon toimija heti Terveystalon ja Mehiläisen jälkeen.

Kuntien ja kuntayhtymien työterveyspalvelut siirtyisivät uuden konsernin osaksi. Kunnat ja kuntayhtymät saisivat vastineeksi uuden konsernin osakkeita.

Taustalla on lakimuutos, jonka mukaan kuntien ja kuntayhtymien tulee yhtiöittää 1.1.2019 mennessä ne työterveyshuollon palvelut, joiden järjestäminen on niille vapaaehtoista. Toinen vaihtoehto on luopua palveluista kokonaan.

Lakimuutos on herättänyt huolta julkisen työterveyshuollon tulevaisuudesta. Siksi Kuntaliitto ja Keva alkoivat selvittää julkisomisteisen valtakunnallisen työterveyshuoltokonsernin perustamista.

Kevan selvityshenkilö Samuli Salanterä kertoo, että hanke on saanut erittäin innostuneen vastaanoton.

– Osakkeiden merkintä on vielä tekemättä, mutta tällä hetkellä keskusteluja käydään kymmenen sairaanhoitopiirin ja yli 30 kaupungin ja kunnan kanssa. Niiden piirissä on kaiken kaikkiaan yli 200 000 työntekijää. Mukana olisi noin puolet julkisesta sektorista, Salanterä sanoo.

Neuvotteluissa ovat mukana esimerkiksi Turku, Tampere, Jyväskylä ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus.

– Keva lähti viemään hanketta eteenpäin, koska kuntien henkilöstön työkyvyttömyydestä aiheutuneet kustannukset ovat vuodessa yli 2 miljardia euroa.

Kuntien huoli johtuu siitä, että yksityiset terveysyritykset hamuavat parhaillaan julkisen sektorin työterveyspalveluja.

Esimerkiksi Kotkan kaupunki myi alkuvuonna Kymijoen Työterveys Oy:n Pihlajalinnalle. Yrityksen liikevaihto on vajaat 10 miljoonaa euroa. Silti siitä maksettiin yli 8 miljoonaa euroa.

– Markkina on täysin ylikuumentunut, selvityshenkilö Salanterä luonnehtii tilannetta.

Ylikuumentumista selittää ainakin osaksi se, että työterveyspalvelujen ostosta saa kaksinkertaisen hyödyn: asiakkaan mutta myös mahdollisuuden ohjata hänet jatkohoitoon yrityksen omiin palveluihin.

Kunnat ja sairaanhoitopiirit ovat kehityksestä huolissaan. Ne pelkäävät, että työterveyspalvelujen yksityistäminen ja alan keskittyminen nostavat lopulta hintoja.

Erityinen uhka liittyy erikoissairaanhoitoon. Kehityksen pelätään johtavan siihen, että sairaanhoitopiireille jäävät käteen vaikeat ja kalliit sekä virka-ajan jälkeen tehtävät toimenpiteet.

– Tämä voi vaikuttaa Suomen tasolla satoja miljoonia, arvioi Salanterä.

Salanterä näkee uhkana myös sen, että maailmankuulu suomalainen erikoissairaanhoito heikkenee, jos sinne ei enää saada osaavia lääkäreitä.

– Jos yksityiselle puolelle tulee huomattavasti enemmän päiväkirurgiaa, nuoret lääkärit siirtyvät sinne. Siellä on korkeammat palkat, eikä siellä ole ilta- ja viikonloppupäivystystä. Tämä voi johtaa vuosien mittaan siihen, että meillä ei enää kasva uusia huippukirurgeja.

Turkulaisen saamien tietojen mukaan myös yksityiset terveysyritykset ovat aktivoituneet lobbauksessa. Niiden viesti kunnille on, että julkisomisteinen työterveyskonserni olisi toteutuessaan tehoton, jopa laiton.

– Hanketta on syytetty, että sillä luodaan monopolia työterveysmarkkinoille. Todellisuudessa tällä avataan julkista työterveyshuoltoa kilpailulle, Salanterä puolustautuu.

Konserniin on tulossa kaksi yhtiötä: niin sanottu in house -yhtiö ja siitä erillinen vapailla markkinoilla toimiva yhtiö.

Salanterän mukaan monessa kunnassa uhkaa tulla asian kanssa kiire. Hän on kuitenkin luottavainen siihen, että konserni saadaan pystyyn ajallaan.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Helsingin kaupunki

Mainos: Helsingin kaupunki

50-luvun kerrostalo puolitti lämmityskulunsa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut