Viikin pelloilla syntyi uutuusherkku – opiskelijat hiovat keksinnöstään menestystä

IDEA Vegaaninen härkäpapujäätelö on tällä hetkellä Helsingissä myynnissä kahdessa paikassa ja uusista neuvotellaan.

Viikin kampuksella elintarviketieteitä opiskelevat ovat kehittäneet uuden vegaanisen tuotteen: härkäpapujäätelön. Viileän herkun toivotaan lyövän itsensä läpi ensi kesänä. Lipasu Oy

Jari Pietiläinen

Viime toukokuussa tehtiin helsinkiläistä ruokahistoriaa. Silloin vietetyn ravintolapäivän aikana sai ensi kerran julkisuutta kotimainen uutuus, vegaaninen härkäpapujäätelö.

Härtelöksi ristitty jäätelö koostuu kotimaisesta härkäpavusta ja rypsiöljystä, jotka lisäksi maustetaan tarkkaan valituilla mauilla. Maku on makea, "terveysjäätelöä" ei tuotteen ole tarkoitus olla.

Härkäpapujäätelön kehittäjät ovat Helsingin yliopiston Viikin kampuksella uurastavia elintarviketieteiden opiskelijoita.

Alussa Härtelö oli kurssityö, josta paisuikin sitten tavallista suurempi, kertoo Roosa Kukkonen, yksi tuotteen luojista.

Ryhmä pohdiskeli aluksi muun muassa mämmin valmistusta, mutta päätyikin sitten tekemään jäätelöä gluteenittomista ja pähkinättömistä raaka-aineista.

Nyt opiskelijat odottavat Suomen markkinoiden avautumista uudenlaiselle herkulle. Härtelön menekin myötä he perustivat oman osakeyhtiön nimeltä Lipasu Oy.

Tällä hetkellä härtelömakuja on kaksi: lime-passion ja vadelma-rosmariini. Myös mokka-suklaata on onnistuttu valmistamaan pieniä määriä, mutta suuremmissa erissä jäätelön rakenteessa on ollut kehitettävää.

Tuotekehittelyn myötä Lipasun väki toivoo löytävänsä lisää uusia, etenkin kotimaisia makuja, jotka ovat suuren yleisön mieleen.

– Samoin neuvotellaan uusista myyntipaikoista. Helsingissä härtelöä saa kahdesta myymälästä ja lisäksi kolmas myyntipaikka on Janakkalassa, Kukkonen sanoo.

Helsingin myyntipisteet ovat Sesonkipuoti kauppakeskus Redissä ja lounaspaikka Herkkukori Uudenmaankadulla.

Jatkossa härtelö pompahtaa julkisuuteen muun muassa Suomalainen Menestysresepti -kilpailusta, joka on S-ryhmän järjestämä pienille ja keskisuurille elintarvikevalmistajille suunnattu kiihdytyskaista kaupan hyllylle. Kisan avulla haetaan koko maan kuuluisinta elintarviketta.

Härtelö sai alkunsa Viikin pelloilla, mutta härkäpavut saadaan kalantilaiselta maatilalta Varsinais-Suomesta. Viidensadan kilon valmiiseen härtelöannokseen tarvitaan vähintään 80 kiloa papuja.

Uuden tuotteen houkuttelevuuteen on panostettu.

– Myyntipakkausten ulkonäkö on ilman muuta tärkeää. Raikasta, nuorekasta, hyvän meiningin jäätelöä tässä on tarkoitus kehittää, Kukkonen tunnustaa.

Lipasun lisäksi pääkaupunkiseudulla toimii lisäksi useita paikallisia jäätelönvalmistajia, jotka tavalla tai toisella painottavat luonnonmukaisuutta.

Teurastamolla toimivan Jädelinön valikoimissa on vegaaneille sopivia jäätelöitä, ja myös Gelato Factoryn tuotannosta viidennes on pyritty pitämään vegaaneille sopivina.

Suomen Jäätelö on käyttänyt Vantaan Itä-Hakkilassa sijaitsevassa tehtaassaan yhä enemmän alkuperäiskarjan maitoa. Espoolaisen Caminiton jäätelöistä osa on luomua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinki pelastui pelätyltä rottainvaasiolta – nämä asuinalueet ovat poikkeus
 2. Päiväkoti ja leikkipuisto samoihin evakkotiloihin Malmilla – Muista tämä tärkeä asia
 3. Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”
 4. Vuokranantajilta ennuste: Näillä Helsingin alueilla asuntojen tuotto nousee parhaiten – jopa 7,1 prosenttia
 5. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
 6. Saunabuumi jatkuu kuumana: Helsinkiin aiotaan perustaa lisää uusia yleisiä saunoja –  "Rauhoittuminen meren rannalla kiehtoo kaupunkilaisia"
 7. Uusi leikkipuistorakennus Trumpettipuistoon
 8. Pelastuslaitos pyrkii parantamaan valmiusaikoja ketterien paloautojen avulla – Konala saa Helsingin ensimmäisen kärkiyksikön
 9. Kaupunkitansseissa laitetaan jalalla koreasti – Puisto muuttuu tanssilattiaksi Malmilla
 10. Kolumni: Intoa koulun alkuun - tunnetaidot tukevat hyvinvointia koulussa
 11. Päätoimittaja Kannala: Maidon korvaaminen kasvisjuomilla on ilmastopoliitikkojen silmänlumetta
 12. Rantalentisporukka tutustui toisiinsa WhatsAppissa – Nyt kunnostetulle kentälle tulee innokkaita pelaajia ympäri Helsinkiä
 13. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 14. Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"
 15. Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”
 2. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 3. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 4. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 5. Vuokranantajilta ennuste: Näillä Helsingin alueilla asuntojen tuotto nousee parhaiten – jopa 7,1 prosenttia
 6. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 7. P- ja I-junien vuorovälit pitenevät entistä aiemmin –  syysaikataulu muuttaa myös K-junien kulkua
 8. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 9. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 10. Helsinki pelastui pelätyltä rottainvaasiolta – nämä asuinalueet ovat poikkeus
 11. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
 12. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 13. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 14. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki
 15. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.