Viikin pelloilla syntyi uutuusherkku – opiskelijat hiovat keksinnöstään menestystä

IDEA Vegaaninen härkäpapujäätelö on tällä hetkellä Helsingissä myynnissä kahdessa paikassa ja uusista neuvotellaan.

Viikin kampuksella elintarviketieteitä opiskelevat ovat kehittäneet uuden vegaanisen tuotteen: härkäpapujäätelön. Viileän herkun toivotaan lyövän itsensä läpi ensi kesänä. Lipasu Oy

Jari Pietiläinen

Viime toukokuussa tehtiin helsinkiläistä ruokahistoriaa. Silloin vietetyn ravintolapäivän aikana sai ensi kerran julkisuutta kotimainen uutuus, vegaaninen härkäpapujäätelö.

Härtelöksi ristitty jäätelö koostuu kotimaisesta härkäpavusta ja rypsiöljystä, jotka lisäksi maustetaan tarkkaan valituilla mauilla. Maku on makea, "terveysjäätelöä" ei tuotteen ole tarkoitus olla.

Härkäpapujäätelön kehittäjät ovat Helsingin yliopiston Viikin kampuksella uurastavia elintarviketieteiden opiskelijoita.

Alussa Härtelö oli kurssityö, josta paisuikin sitten tavallista suurempi, kertoo Roosa Kukkonen, yksi tuotteen luojista.

Ryhmä pohdiskeli aluksi muun muassa mämmin valmistusta, mutta päätyikin sitten tekemään jäätelöä gluteenittomista ja pähkinättömistä raaka-aineista.

Nyt opiskelijat odottavat Suomen markkinoiden avautumista uudenlaiselle herkulle. Härtelön menekin myötä he perustivat oman osakeyhtiön nimeltä Lipasu Oy.

Tällä hetkellä härtelömakuja on kaksi: lime-passion ja vadelma-rosmariini. Myös mokka-suklaata on onnistuttu valmistamaan pieniä määriä, mutta suuremmissa erissä jäätelön rakenteessa on ollut kehitettävää.

Tuotekehittelyn myötä Lipasun väki toivoo löytävänsä lisää uusia, etenkin kotimaisia makuja, jotka ovat suuren yleisön mieleen.

– Samoin neuvotellaan uusista myyntipaikoista. Helsingissä härtelöä saa kahdesta myymälästä ja lisäksi kolmas myyntipaikka on Janakkalassa, Kukkonen sanoo.

Helsingin myyntipisteet ovat Sesonkipuoti kauppakeskus Redissä ja lounaspaikka Herkkukori Uudenmaankadulla.

Jatkossa härtelö pompahtaa julkisuuteen muun muassa Suomalainen Menestysresepti -kilpailusta, joka on S-ryhmän järjestämä pienille ja keskisuurille elintarvikevalmistajille suunnattu kiihdytyskaista kaupan hyllylle. Kisan avulla haetaan koko maan kuuluisinta elintarviketta.

Härtelö sai alkunsa Viikin pelloilla, mutta härkäpavut saadaan kalantilaiselta maatilalta Varsinais-Suomesta. Viidensadan kilon valmiiseen härtelöannokseen tarvitaan vähintään 80 kiloa papuja.

Uuden tuotteen houkuttelevuuteen on panostettu.

– Myyntipakkausten ulkonäkö on ilman muuta tärkeää. Raikasta, nuorekasta, hyvän meiningin jäätelöä tässä on tarkoitus kehittää, Kukkonen tunnustaa.

Lipasun lisäksi pääkaupunkiseudulla toimii lisäksi useita paikallisia jäätelönvalmistajia, jotka tavalla tai toisella painottavat luonnonmukaisuutta.

Teurastamolla toimivan Jädelinön valikoimissa on vegaaneille sopivia jäätelöitä, ja myös Gelato Factoryn tuotannosta viidennes on pyritty pitämään vegaaneille sopivina.

Suomen Jäätelö on käyttänyt Vantaan Itä-Hakkilassa sijaitsevassa tehtaassaan yhä enemmän alkuperäiskarjan maitoa. Espoolaisen Caminiton jäätelöistä osa on luomua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.