Ruokakaupan kassalle tulossa kaivattu muutos – lähimaksun euroraja laitetaan uusiksi

Lähimaksu on kätevä tapa hoitaa alle 25 euron ostokset. Keväällä raja voi nousta 50 euroon. Teemu Vestovuo

Aapo Siippainen

Lähimaksamisen maksuraja voi nousta Suomessa 50 euroon jo ensi keväänä, kertoo digitaalisen maksamisen palveluita tarjoava Nets.

Tällä hetkellä korttien lähimaksuominaisuutta voi käyttää korkeintaan 25 euron ostoksiin, ja lähes puolet kaikista korttimaksuista on lähimaksuja.

– Ihmiset maksavat korteilla enimmäkseen alle 50 euron ostoksia. Rajan nosto auttaa kattamaan 80 prosenttia eli lähes kaikki korttimaksut, sanoo Netsin kaupallinen johtaja Sami Toivonen

– Selvästi yli puolet maksuista on alle 25 euroa, monet normaalit ruokakauppaostokset menevät harmillisesti juuri rajan yli.

Toivonen kertoo, että monessa euro-maassa raja on tällä hetkellä samanlainen kuin Suomessa. Tanskassa raja nostettiin helmikuussa 350 kruunuun, joka on noin 47 euroa.

– Kokemukset Tanskasta ovat olleet hyviä. Väärinkäytökset tai niiden yritykset eivät nousseet, mutta asiointi kassoilla nopeutui, Toivonen kertoo.

Lopullisen päätöksen lähimaksurajan nostamisesta tekevät pankit.

– Uskoisin, että puhutaan huhtikuusta, jos prosessi etenee suunnitellusti. Pankit tulevat tiedottamaan kortinhaltijoita aikataulusta tarkemmin.

OP:n asiantuntijapäällikkö Teemu Korte vahvistaa, että pankki haluaa tarjota korkeamman lähimaksurajan asiakkailleen ensi vuonna.

– Pyrimme ottamaan muutoksen käyttöön mahdollisimman ripeästi.

Lähimaksaminen on ollut mahdollista Suomessa vuodesta 2013. Miksi 50 euron maksurajaa ei otettu käyttöön heti?

– Aluksi tarkoitus oli, että lähimaksaminen korvaisi ensisijaisesti kolikoilla tehtävät ostokset. Nyt nähdään, että mobiilimaksaminen on nostanut kuluttajien odotuksia siitä, miten maksamisen tulisi tapahtua, Netsin Sami Toivonen kertoo.

Toivonen ei kerro tarkkoja lukuja, kuinka paljon lähimaksamiseen liittyy väärinkäytöksiä tai rikoksen yrityksiä.

– Ei niitä käytännössä ole. Kiinnijäämisriski on korkea, koska tapahtumat on helppo jäljittää. Lisäksi PIN-koodin urkkiminen vaikeutuu. Käyttäjät voivat olla luottavaisia turvallisuuteen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut