3 900 e/neliö -kerrostalon kauppa vasta alkusoittoa Helsingissä – "Tämä on tulevaisuutta"

MAAKAUPAT Seuraavina vuosikymmeninä Helsinki joutuu ostamaan kiinteistöjä purettaviksi ja maa-aloja edistääkseen täydennysrakentamista.

Sanna Jompero

Kaupungin suunnitelmat ostaa kokonainen kerrostalo Oulunkylästä, purkaa se ja rakentaa tilalle uutta, on poikkeuksellista Helsingissä, mutta ei enää kauan.

– Tämä on tulevaisuutta. Helsingin raakamaa on jo pääosin hankittu kaupungille, sanoo maanhankinnasta vastaava tiimipäällikkö Peter Haaparinne kaupunkiympäristön toimialalta.

Helsingin Uutiset kertoi tällä viikolla kaupungin ehkä vielä tänä vuonna allekirjoittamasta historiallisesta kaupasta. Helsinki aikoo ostaa Oulunkylässä sijaitsevan kokonaisen kerrostalon viidellä miljoonalla eurolla ja purkaa sen rakentamisen tieltä.

Edellisen kerran kaupunki osti kokonaisen talon 1990-luvulla Myllypurosta. Entisen kaatopaikan päälle rakennetut talot purettiin ja tilalle rakennettiin puisto.

Kaupunki omistaa tällä hetkellä 65 prosenttia Helsingin pinta-alasta. Tulevina vuosikymmeninä Helsinki joutuu enenevässä määrin ostamaan rakennettuja kiinteistöjä ja vuokraoikeuksia tonteiltaan täydennysrakentamisen edistämiseksi.

– Tämä kuvaa sitä mikä maanhankinnan tulevaisuus tulee olemaan, jos kaupunki aikoo harjoittaa strategista maanhankintaa, Haaparinne toteaa.

Seuraavaksi Helsingin paineet kohdistuvat muun muassa tulevan raidejokerin varrella sijaitseviin tontteihin ja taloihin, sillä valtio asetti valtionavun ehdoksi, että radan varrelle Helsinkiin rakennetaan 15 000 uutta asuntoa vuoteen 2030 mennessä.

– Sieltä ne kohteet löytyvät, Haaparinne toteaa, mutta ei suostu nimeämään paineen alla olevia katuja tai alueita.

Vuosina 2013–2017 Helsinki osti maata 123 miljoonalla eurolla ja sai kauppojen myötä maata 500 hehtaaria. Pääosa kaupoista tehtiin Helsinkiin liitetystä Östersundomista, jossa kaupunki on tehnyt vuosien aikana lähes 60 kiinteistökauppaa.

– Olemme ostaneet Östersundomista nyt niin paljon maata, että kaava on mahdollista tehdä. Ilman kaupungin maanomistusta kaupunkitaloudellisesti toteutuskelpoista asemakaavoitusta on haastavaa tehdä, Haaparinne tiivistää.

Helsinki tekee niin sanottua strategista maanhankintaa jopa noin 30 vuotta ennakkoon.

– Yritämme katsoa pidemmälle tulevaisuuteen. Kun maanomistus on pirstoutunutta, on hyvin vaikea saada kaavaa, joka tyydyttäisi kaikkia. Kaupunki pyrkii olemaan ajoissa liikenteessä, jolloin ihmiset ehtivät rauhassa fundeerata, haluavatko mahdollisesti myydä, missä vaiheessa ja millaisin ehdoin. Nämä ovat isoja ja siksi herkkiä asioita.

Näin koettiin myös Oulunkylässä. Neuvottelut asukkaiden kanssa aloitettiin loppuvuonna 2016. Tänä vuonna osakkaat hyväksyivät talon myymisen ja pääsivät kaupungin kanssa yhteisymmärrykseen kauppaehdoista.

Raakamaa on jo hankittu

Kokonaisen kerrostalon ostaminen Oulunkylästä on linjausta siihen, mihin Helsingin maakäytön suunnittelussa ollaan tulevaisuudessa menossa.

Syy on se, että raakamaa on Helsingissä pääosin jo hankittu.

Erityisesti tiivistettävillä alueilla kaupungin on enenevässä määrin hankittava jo rakennettua maata edistääkseen täydennysrakentamista.

Helsinki teki esimerkiksi vuosina 2013–2017 yhteensä 145 maakauppaa.

Maiden ostamiseen kului rahaa 123 miljoonaa euroa.

Suurin osa kaupoista tehtiin Östersundomissa, joka liitettiin Helsinkiin vuonna 2009.

Vuosittaiset vaihtelut kaupungin tekemissä maakaupoissa ovat suuret.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 2. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
 3. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
 4. Anna Puolakka, 38, kurssittaa sotilaita Santahaminassa – "Ensimmäinen nainen ylenee kenraaliksi 2030-luvulla"
 5. Linnanmäki avautuu ensi viikolla
 6. Mieskuski ajeli pelkillä vanteilla – ei osannut kertoa, mistä oli tulossa ja minne menossa
 7. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 8. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 9. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 10. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 11. Epäily: Lihaksikas, ruskettunut miespyöräilijä pahoinpiteli naisen – kuva
 12. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 13. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 14. Helsinkiin 400 uutta mopoksi rinnastettavaa sähköistä kaupunkipyörää – "Varteenotettava vaihtoehto työmatka-autoilulle"
 15. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"
 3. HS: 134-metrisestä tornista heitettiin taas tavaraa, poliisi teki kiinnioton
 4. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 5. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa
 6. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 7. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 8. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
 9. Anna Puolakka, 38, kurssittaa sotilaita Santahaminassa – "Ensimmäinen nainen ylenee kenraaliksi 2030-luvulla"
 10. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 11. Laajasalon bulevardin rakentaminen alkaa jo tänä vuonna – tulee aikanaan jatkumaan Herttoniemeen saakka
 12. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 13. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 14. "Pyöräilijät hipovat ihan hihaa" – Vilkkaalla sillalla turvaväleistä ei ole tietoakaan, arkkitehdin mukaan moni paikka pitäisi Helsingissä suunnitella uusiksi
 15. Suomen pienimmässä ravintolassa on sisällä nyt vain 1 asiakaspaikka – kutistui entisestään koronarajoitusten vuoksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.