Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Iida, 25, selvitti vauvansa isän dna-testillä – miehen reaktio yllätti täysin

Hiljattain lapsen saaneella helsinkiläisellä Iida Åfeldtillä oli lapselleen kaksi isäehdokasta, eikä nainen tiennyt, kumman lasta odottaa. Iida on kertonut avoimesti tilanteestaan blogissaan Iidan matkassa

Yksinhuoltajana lastaan hoitava Åfeldt kertoo nyt, että lapsen isä on selvitetty dna-testillä.

Testiin kutsuttiin ensin "mies B", jota Åfeldt piti parempana isäehdokkaana ja joka oli myös raskaudesta kuultuaan ollut innostuneempi asiasta. Mies B oli Åfeldtin mukaan suhtautunut myönteisesti uutiseen siitä huolimatta, että takana olivat vain muutamat treffit ennen Iidan raskaaksi tuloa.

B ei kuitenkaan ollut isä, joten isäksi osoittautui "mies A". Tämä oli selkeästi ilmoittanut raskaana olevalle Åfeldtille, ettei halua lasta ja oli jopa koettanut taivutella Åfeldtin aborttiin. A-mies myös katkaisi välit kaikissa kanavissa lasta odottaneeseen Åfeldtiin.

Blogissaan Åfeldt perustelee, miksi koki isyyden selvittämisen tärkeäksi.

– Toki olisin voinut sanoa, etten tiedä lapsen isää, enkä halua asiaa selvittää, jolloin lapsi olisi merkitty ns. isättömäksi ja saisi näin ollen elatusmaksunsa Kelalta, Åfeldt kirjoittaa.

– Koin kuitenkin tarpeen asian selvittämiseksi ja olin ilmaissut haluni dna-testeihin ja isyyden tunnustamiseen myös isäehdokkaille raskausaikanani. Minun tapaustani hoitava lastenvalvoja myös vahvisti kantani siitä, että teen oikein lasta ajattellen. Hän painotti, ettei tilanteessa ole kyse äidistä, äidin haluamisesta, vaan yksinkertaisesti lapsesta. On lapsen oikeus saada elatuksensa vanhemmiltaan sekä periä vanhempansa, nainen jatkaa.

Nyt Åfeldt kertoo, että mies A:n reaktio onkin yllättänyt vain positiivisesti.

– Hän on osoittanut halukkuutta kuulla vauvasta, ottaa vastuuta elatuksesta ja pitänyt tärkeänä, että lapsi tietää hänen olevan isä. Hän on tavannut meitä ja olemme molemmat siitä samaa mieltä, että haluamme pitää hyvät välit lapsen takia, Åfeldt kuvailee.

Hän toteaa tietävänsä, ettei mies A välttämättä tule olemaan aktiivinen osa pienperheen arkea.

– Rakkautta ja ihania ihmisiä tällä lapsella kuitenkin riittää on isän rooli mikä tahansa. Ja edelleen olen sitä mieltä, että lapsi ei tarvitse äitiä ja isää saadakseen hyvän elämän. Perhemuodolla ei ole väliä ja perinteinen perhemuoto ei ole ainut oikea, Åfeldt päättää tekstinsä.

Åfeldtin kuulumisista kertoi ensiksi Ilta-Sanomat