Dekkaristi hyötyy palautteesta – "Mari sanoi, että nämä ihmiset puhuvat kuin muumiot"

KULTTUURI Kirjailija Mari Pyyn uuden dekkarin teemat ovat ylikansallisia ja monikulttuurisia.

Kirjailija Mari Pyy on helpottunut. Hänen kolmas dekkarinsa, Minä katoan, oli pitkän prosessin tulos. Sen jälkeen kun Into näytti kirjalle vihreää valoa, asiat etenivät kuitenkin nopeasti.

Minä katoan -dekkarin pääroolissa on armeijan käynyt, entinen rauhanturvaaja ja psykologi Sandra Mattsson Hän haluaa selvittää, miksi hänen äitinsä murhattiin vuosia sitten. Selvitystyö vie Sandran Egyptiin keskelle vierasta kulttuuria.

Kirjan syntysanat luotiin jo vuonna 2014, kun Pyyn tuttava Olli Saramäki lähti töihin Aleksandriaan. He ideoivat Kamelin pää -nimisen tarinan, jolla he osallistuivat kirjoituskilpailuun, mutta julkaisukynnys ei ylittynyt.

Odotukset luovat paineita."

Mari Pyy jatkoi käsikirjoituksen työstämistä yksin. Hän on vuosien mittaan kehittänyt ilmaisuaan määrätietoisesti erilaisilla kursseilla. Hän kehuu etenkin kirjailija Mari Mörön luovan kirjoittamisen kurssia, joka antoi vauhtia Minä katoan -käsikirjoituksen hiomiseen.

– Mari antoi rehellistä palautetta. Hän sanoi, että nämä ihmiset puhuvat kuin muumiot, vaikka ovat nuoria, Pyy nauraa.

Pyyn mukaan kirjoittamisessa oli vaikeinta dialogin tyylin pitäminen samanlaisena.

Pyy testautti käsikirjoitustaan myös Tapiolan kirjaston käsikirjoitusten lukupalvelussa. Sieltä saatu hyvä palaute kannusti jatkamaan.

– Julkaisupäätöksen jälkeen kirjaan ei tehty isoja juonellisia muutoksia eikä henkilöitä muutettu. Viimeistelyssä oli kyse kielellisestä hienosäädöstä: poistin käsikirjoituksesta turhia sanoja ja siivosin kirjoittamiseeni liittyviä maneereja. Juonen etenemisestä tuli lukijalle selkeämpää, kun lisäsin tekstiin tapahtumapaikkojen nimiä.

Matka Aleksandriaan oli Pyylle tärkeä osa kirjoitusprosessia.

– Olin ollut Ollin kertoman varassa. Kun kävin itse Egyptissä, minulle muodostui nykyaikaisempi kuva Aleksandriasta ja halusin kuvata sen sellaisena. Minut yllätti se, että talot näyttävät päällepäin hyvin rähjäisiltä, mutta sisällä on hienoa.

– Aleksandria on moderni kaupunki ja väkijoukot ovat valtavia. Uskonto on siellä läsnä koko ajan.

Sandra Mattssonin seikkailu ei jää ainoaksi. Kustantaja ehdotti sarjan tekemistä. Mari Pyy myöntää, että odotukset luovat paineita.

Minä katoan -kirjaan on kuitenkin leivottu sisään sellaisia asioita, joista kertomista voi jatkaa seuraavassa osassa.

– Nyt julkaistussa kirjassa kehyksenä on Egypti. Päähenkilö Sandralla on yhteyksiä ulkomaille, mutta seuraava osa sijoittuu lähiympäristöön. Kirjoittaminen on työläämpää, kun tarina sijoittuu ulkomaille.

Kirjamessut

Helsingin Kirjamessut järjestetään 25.–28.10.2018 Messukeskuksessa Helsingissä.

Tänä vuonna kirjamessuilla keskustellaan muun muassa sananvapaudesta, laulunkirjoittamisesta sekä Yhdysvaltojen kirjallisuudesta ja kulttuurista.

27.10. klo 16 Essi Mannerin vetämässä Murha maailmalla -paneelissa Punavuori-lavalla keskustellaan kirjoista, jotka sijoittuvat Suomen ulkopuolelle. Keskustelemassa Mari Pyy (Into), Anniina Tarasova (Gummerus) ja Heikki Valkama (Tammi).

28. lokakuuta klo 16 Mari Pyy haastattelee Sisko Koskiniemeä Kruununhaka-lavalla kirjasta Ihan tavallinen perhe, joka kertoo lastensuojelutapauksista fiktion keinoin.

Mari Pyy on Espoon kirjailijoiden puheenjohtaja.

Pyyn julkaistut teokset: Minä katoan (Into-kustannus syyskuu 2018), Paperiton (Myllylahti 2015) Kadonnut (Myllylahti 2013).

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut