Vyöhykeuudistuksen tuoma aikarajoitettu seniorilippu herättää närää – "Myös ikääntyneet harrastavat iltaisin"

HSL:n ensi kevään vyöhykeuudistus herättää keskustelua. Helsingin Uutiset kertoi eilen, että matkakorttien vaihto uusiin on alkanut

Vyöhykeuudistus tuo mukanaan myös uuden seniorilipun, jolla 70 vuotta täyttäneet pääkaupunkiseutulaiset voivat matkustaa kertalipulla 50 prosentin alennuksella päivisin kello 9–14 välisenä aikana.

Pääkaupunkiseudun vanhusneuvostot ovat ottaneet nyt asiaan kantaa. Järjestöjen mukaan ikääntyneet eivät ehdoin tahdoin hakeudu ruuhka-aikoina joukkoliikenteeseen, mutta osa heidän menoistaan tapahtuu kuitenkin 9–14 välisen ajan ulkopuolella.

– On laboratorio- ja muita terveydenhoitokäyntejä sekä asiointia, jonka ajankohtaa ei voi itse valita. Osa ikääntyneiden harrastusmenoista (esimerkiksi kulttuuri-) ovat iltaisin. Esitetty seniorialennuksen aikarajaus ottaa huonosti huomioon ikääntyneiden monet tärkeät liikkumistarpeet. Aikarajaus kesken päivän tuo myös lisää byrokratiaa ja hämminkiä, neuvostot kirjoittavat kannanotossaan.

– Alennuksen tulee olla voimassa kokoaikaisesti kaikissa lippumuodoissa ja kaikille 65 vuotta täyttäneille.

Helsingin, Vantaan, Espoon ja Kauniaisten vanhusneuvostot muistuttavat, että liikkuminen kodin ulkopuolella pitää yllä seniorin fyysistä kuntoa ja vähentää yksinäisyyden kokemuksia. Ikäihmisten aktiivisuus kaikkineen tuo yhteiskunnalle säästöä.

– Toteamme, että kertalippujen hinnan merkittävä nousu vähentää tulevan seniorialennuksen merkitystä entisestään.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut