Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Vaatimattomasta ojasta kunnostettiin 17 vuoden aikana tärkeä taimenpuro Helsinkiin – pian avataan luontopolku

MALMI Puron 17-vuotinen kunnostus huipentuu opastaulujen pystyttämiseen: 2 kilometrin mittainen luontopolku avataan perjantaina kello 14.

Longinojan sorakohdissa kiertää vedenpinnalla kolmiomaisia eviä. Välillä pinnassa pyörähtää taimenen leveä, tumma selkä.

Ajoittain kuuluu kovia molskahduksia.

Taimenet ovat nousseet syyskudulle. Longinojan varteen pysähtelee kiinnostuneita ulkoilijoita seuraamaan toimintaa.

Kutuaikaa on loka–marraskuun vaihde muutaman viikon ajan. Kutupuuhia näkee päivälläkin, mutta aktiivisimmillaan kalat ovat iltahämärissä.

Lohikalojen ilmestyminen Longinojaan ei ole itsestäänselvyys. Vaatimattomasta ojasta on sitkeällä talkootyöllä kehittynyt yksi Vantaanjoen tärkeimmistä uhanalaisen taimenen lisääntymispuroista.

Puroa on kunnostanut Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura (Skes) puroaktiivi Juha Salosen johdolla jo 17 vuotta.

– Tarina alkoi siitä, että Virtavesien hoitoyhdistyksellä oli Keravanjoella hautomo, jossa lypsettiin emotaimenten mätiä. Heitin hautomon vetäjälle, että vanhempieni kodin vieressä menee pikkuinen puro, johon voisi istuttaa poikasia, jos niitä jää, Salonen kertoo.

Niin puroon tuotiin poikasia, ja uomaa alettiin kunnostaa.

– Purossa oli muutamia alueita, joissa oli luonnonsoraa. Sitä ruvettiin pikkuhiljaa lisäämään.

Longinoja oli vielä 1800-luvulla luonnontilassa oleva mutkitteleva puro. 1930-luvulle tultaessa se oli jo suoristettu ja perattu.

– Todennäköisesti purossa on aikoinaan ollut taimenia, kun niitä on Vantaanjoessakin. Sitä en osaa sanoa, oliko niitä silloin, kun poikaset istutettiin. Nyt Longinojassa on kutuaikaan vilkasta, ja puroa pidetään kunnostuksen mallikohteena Suomessa.

Uoman ennallistamiseen on osallistunut paljon vapaaehtoisia. Kaupunki ja yritykset ovat lahjoittaneet kiviä ja soraa.

Tulevana perjantaina Longinojan varteen avataan kaksi kilometriä pitkä luontopolku, jonka avajaisia vietetään kello 14.

Polku kulkee Haaga-Helian ammattikorkeakoululta aina Vantaanjoelle saakka, ja sen varressa on puron kunnostuksesta ja taimenen elämästä kertovia opastauluja.

Luontopolun ovat toteuttaneet yhdessä talkoolaiset ja kaupunki. Ensi keväänä Longinojan suulle rakennetaan vielä eväiden syöntipaikka.

Longinojalle pääsee busseilla tai junalla. Polku on esteetön muualla paitsi Kehä I:n kohdalla.

Longinojan kaikille avoimet retket 26., 29. ja 31. lokakuuta, lähtö kello 18 Haaga-Helian parkkipaikalta, Latokartanontie 12.