Poikkeuksellinen ratkaisu: Helsinki ostaa asukkailta kokonaisen kerrostalon, maksaa 3 900 euroa per neliö

RAKENTAMINEN Helsinki haluaa tiivistää Oulunkylän keskustaa, joten kaupunki aikoo ostaa asuinkerrostalon ja purkaa sen. Yhtiö keskeytti putkiremontin suunnittelunhankkeen vuoksi.

Helsinki on joutumassa erikoisen tilanteen eteen päästäkseen rakentamaan Oulunkylän uudistettavaa keskustaa ja edistääkseen raidejokerin toteutumisen.

Kaupunki aikoo ostaa kokonaisen kerrostalon Oulunkylän ostoskeskuksen kupeesta viidellä miljoonalla eurolla, purkaa talon ja rakentaa tilalle uutta keskustaa.

Käytännössä kaupunki joutuu ostamaan asunnot osakkeen omistavilta asukkailta, sillä talo sijaitsee kaupungin vuokratontilla. Tontin vuokrasopimus on päättymässä vuoden 2025 lopussa.

Kaupungin näkökulmasta kyseessä on poikkeuksellinen kauppa.

Kaupunkiympäristön toimialan hallinto- ja tukipalveluiden yksikön päällikkö Kristina Montell ei muista vajaan kymmenen vuoden ajalta vastaavanlaista tapausta.

– Voihan olla jokunen, mutta itse en ainakaan muista ihan tämän tyyppistä.

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee tiistaina oulunkyläläisen asunto-osakeyhtiön osakekannan ostamista osakkeenomistajilta yhteensä 5 019 000 eurolla velattomasta yhteiskauppahinnasta.

Lopullisen päätöksen kaupan toteutumisesta tekee kaupunginhallitus ehkä vielä tämän vuoden aikana.

Helsingin Uutiset kertoi kaupungin suunnitelmista ja talossa asuvien asukkaiden huolesta asuntojen hinnoista joulukuussa 2016.

– Kun tontin vuokra-aika menee nollille, asuntojen arvolle käy samalla tavalla. Jos kauhuskenaario toteutuu, taloista ei makseta juuri mitään, totesi tuolloin jutussa haastateltu osakkeen omistaja Maarit Laaksonen

Nyt asukkaat ovat Laaksosen mukaan hyväksyneet ajatuksen talon myymisestä.

– Olemme koko talo jo alistuneet ajatukseen, koska se on joka tapauksessa välttämätön paha. Kyllähän me tässä menetämme joka tapauksessa.

Asukkaat tulevat Laaksosen mukaan saamaan markkinahintaisen summan asunnoistaan, mutta vastaavanlaista asuntoa, joka olisi lähellä asemaa ja kauppakeskusta, ei ole mahdollisuutta ostaa tilalle.

 – Ei sillä hinnalla vastaavanlaista ja vastaavalta paikalta ole saatavilla, mutta se on sitten toinen asiaa. Todennäköisesti emme jää Oulunkylään, sillä emme siedä katsoa alueen alasajoa, asukas pohtii.

Neuvottelujen tueksi tilattiin kaksi ulkopuolista arvioitsijaa. Toinen oli taloyhtiön ja toinen kaupungin valitsema.

Lähes kaikki asunnot ja autotallit ovat osakkaiden omassa tai heidän lähipiirinsä käytössä. Yhtiöllä ei ole pitkäaikaista lainaa.

Huoneistojen kauppahinnat vastaavat kaupungin mukaan niiden markkina-arvoa.

Talossa on 18 asuntoa ja 8 autotallia. Asunnot ovat kaupungin mukaan tyydyttävässä kunnossa. Yhtiössä käytiin jo aiemmin keskustelua putkiremontista, mutta hanke keskeytettiin myyntiajatusten vuoksi.

Asunnot ovat kooltaan 40–90-neliöisiä.

Reilu viiden miljoonan euron kokonaiskauppahinta vastaa asuntojen osalta keskimäärin noin 3 900 euron neliöhintaa ja autotallien osalta 27 000 euroa per autotalli. Kukin asunto arvioidaan erikseen.

Yksittäisten asuntojen hinta vaihtelee vajaasta 200 000 eurosta 350 000 euroon.

Talon purkaminen mahdollistaa Oulunkylän uudistettavan keskustan aloituskorttelin kehittämisen ja edistää myös runkolinja 550:n korvaavan raidejokerin toteuttamista.

Oulunkylän ja Maunulan osuus pikaratikan varrelle tulevasta täydennysrakentamisesta on noin 4 000 uutta asuntoa vuoteen 2030 mennessä. Koko Helsinkiin raidejokeri tuo jopa 15 000 uutta asuntoa.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut