Poikkeuksellinen ratkaisu: Helsinki ostaa asukkailta kokonaisen kerrostalon, maksaa 3 900 euroa per neliö

RAKENTAMINEN Helsinki haluaa tiivistää Oulunkylän keskustaa, joten kaupunki aikoo ostaa asuinkerrostalon ja purkaa sen. Yhtiö keskeytti putkiremontin suunnittelunhankkeen vuoksi.

Helsingin Uutiset kertoi joulukuussa 2016 Oulunkylässä sijaitsevasta kerrostalosta, jonka purkamista kaupunki suunnittelee.

Sanna Jompero

Helsinki on joutumassa erikoisen tilanteen eteen päästäkseen rakentamaan Oulunkylän uudistettavaa keskustaa ja edistääkseen raidejokerin toteutumisen.

Kaupunki aikoo ostaa kokonaisen kerrostalon Oulunkylän ostoskeskuksen kupeesta viidellä miljoonalla eurolla, purkaa talon ja rakentaa tilalle uutta keskustaa.

Käytännössä kaupunki joutuu ostamaan asunnot osakkeen omistavilta asukkailta, sillä talo sijaitsee kaupungin vuokratontilla. Tontin vuokrasopimus on päättymässä vuoden 2025 lopussa.

Kaupungin näkökulmasta kyseessä on poikkeuksellinen kauppa.

Kaupunkiympäristön toimialan hallinto- ja tukipalveluiden yksikön päällikkö Kristina Montell ei muista vajaan kymmenen vuoden ajalta vastaavanlaista tapausta.

– Voihan olla jokunen, mutta itse en ainakaan muista ihan tämän tyyppistä.

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee tiistaina oulunkyläläisen asunto-osakeyhtiön osakekannan ostamista osakkeenomistajilta yhteensä 5 019 000 eurolla velattomasta yhteiskauppahinnasta.

Lopullisen päätöksen kaupan toteutumisesta tekee kaupunginhallitus ehkä vielä tämän vuoden aikana.

Helsingin Uutiset kertoi kaupungin suunnitelmista ja talossa asuvien asukkaiden huolesta asuntojen hinnoista joulukuussa 2016.

– Kun tontin vuokra-aika menee nollille, asuntojen arvolle käy samalla tavalla. Jos kauhuskenaario toteutuu, taloista ei makseta juuri mitään, totesi tuolloin jutussa haastateltu osakkeen omistaja Maarit Laaksonen

Nyt asukkaat ovat Laaksosen mukaan hyväksyneet ajatuksen talon myymisestä.

– Olemme koko talo jo alistuneet ajatukseen, koska se on joka tapauksessa välttämätön paha. Kyllähän me tässä menetämme joka tapauksessa.

Asukkaat tulevat Laaksosen mukaan saamaan markkinahintaisen summan asunnoistaan, mutta vastaavanlaista asuntoa, joka olisi lähellä asemaa ja kauppakeskusta, ei ole mahdollisuutta ostaa tilalle.

 – Ei sillä hinnalla vastaavanlaista ja vastaavalta paikalta ole saatavilla, mutta se on sitten toinen asiaa. Todennäköisesti emme jää Oulunkylään, sillä emme siedä katsoa alueen alasajoa, asukas pohtii.

Neuvottelujen tueksi tilattiin kaksi ulkopuolista arvioitsijaa. Toinen oli taloyhtiön ja toinen kaupungin valitsema.

Lähes kaikki asunnot ja autotallit ovat osakkaiden omassa tai heidän lähipiirinsä käytössä. Yhtiöllä ei ole pitkäaikaista lainaa.

Huoneistojen kauppahinnat vastaavat kaupungin mukaan niiden markkina-arvoa.

Talossa on 18 asuntoa ja 8 autotallia. Asunnot ovat kaupungin mukaan tyydyttävässä kunnossa. Yhtiössä käytiin jo aiemmin keskustelua putkiremontista, mutta hanke keskeytettiin myyntiajatusten vuoksi.

Asunnot ovat kooltaan 40–90-neliöisiä.

Reilu viiden miljoonan euron kokonaiskauppahinta vastaa asuntojen osalta keskimäärin noin 3 900 euron neliöhintaa ja autotallien osalta 27 000 euroa per autotalli. Kukin asunto arvioidaan erikseen.

Yksittäisten asuntojen hinta vaihtelee vajaasta 200 000 eurosta 350 000 euroon.

Talon purkaminen mahdollistaa Oulunkylän uudistettavan keskustan aloituskorttelin kehittämisen ja edistää myös runkolinja 550:n korvaavan raidejokerin toteuttamista.

Oulunkylän ja Maunulan osuus pikaratikan varrelle tulevasta täydennysrakentamisesta on noin 4 000 uutta asuntoa vuoteen 2030 mennessä. Koko Helsinkiin raidejokeri tuo jopa 15 000 uutta asuntoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläinen Joel järjestää yo-juhlat videopuhelulla – opiskeli lukion loppuun yksin Luxemburgissa
 2. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 3. Rakkaus omiin kotikulmiin roihuaa Helsingissä – kun korona hellittää, nämä 70 seuraa ponkaisevat heti pystyyn
 4. Helsinki Cup toteutuu heinäkuussa – joukkueiden määrää rajataan
 5. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 6. Sompasaari saa päiväkodin
 7. Mari Skoolin pakina: "Jos korona ottaa spurtin Kallion terassien avautuessa, Malmin hautausmaalle on jono"
 8. T24: Kaksi miljoonaa suomalaista etsii lomakohdetta tälle vuodelle – Viron on suosikkikohteiden kakkonen heti kotimaan matkailun jälkeen
 9. Oulunkylän ala-asteelle 23 miljoonan euron laajennus – päiväkoti samaan taloon
 10. Lonnaan ja Vallisaareen pääsee taas maanantaista alkaen vesibussilla
 11. Kesän liikuntakurssit alkavat – näin ilmoittaudut mukaan menoihin
 12. Tiedätkö hätätilanteessa missä on lähin sydäniskuri? Nyt sen voi paikantaa uusitulla sovelluksella
 13. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 14. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 15. Tullilaboratorio tutkii pahoinvointia aiheuttavat hittikarkit – tuloksia luvassa ensi viikolla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 2. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 3. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 4. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 5. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
 6. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 7. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 8. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
 9. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 10. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 11. Asiallinen yläosa, villi paljassäärinen alaosasto – Etätyöasuilla hassuttelu jopa 16-kertaisti Prisman verkkokauppamyynnin
 12. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 13. Vuosaari saa lisää ravintoloita – tässä uusimmat tulokkaat
 14. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 15. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.