Pienpanimon oluet myytiin loppuun 2 minuutissa Espoossa –  "Tämä olut voisi olla EPA"

Anneli Tuominen-Halomo

Talomuseo Glimsin puutarhassa kasvaa kenties satoja vuosia vanhaa humalaa. Tänä syksynä humalien tuottama käpysato kerättiin talteen ja Espoon vanhin panimo Fat Lizard käytti ne Glims Wet Hop Alen -valmistukseen.

– Olen varjellut ja vaalinut Glimsin humalasalkoja kohta 20 vuotta. Vuosia sitten otin yhteyttä Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskukseen eli nykyiseen Luonnonvarakeskukseen ja kerroin, että Glimsissä kasvaa vanhoja maatiaiskasveja. Lähetin sinne näytteet humalasta, mutta sitten asia pääsi unohtumaan, koordinaattori Karoliina Salmelainen kertoo.

Sattuman kautta Glimsin vanhasta humalakasvusto tuli puheeksi Fat Lizardin edustajan kanssa. Kun humalasato alkoi valmistua, Karoliina Salmelainen otti yhteyttä panimoon.

– Fat Lizardin pojat kysyivät, että onko humalaa tutkittu. Soitin Lukeen ja silloin selvisi, että Glimsin humala on geneettisesti ainutlaatuinen eli se ei ole minkään tunnetun humalan alalajike. Lukessa on tutkittu noin 750 vanhaa humalaa. Täällä kasvavaa humalaa saa nyt nimittää Glimsiksi.

Samaan aikaan tutkittavaksi oli lähetetty näyte Glimsinjoen rannalla kasvavasta toisesta vanhasta humalasta. Se on tutkimuksen mukaan samaa kantaa kuin Vanajan pappilan humala.

– Glimsin tilan juuret ovat keskiajalla ja Glimsissä on toiminut kestikievari. Saattaa olla, että tämä lajike on kasvanut täällä jo satoja vuosia.

Muutama viikko sitten Salmelainen ja Fat Lizardin edustajat keräsivät sadon talteen. Samalla Luonnonvarakeskukseen lähettiin näyte kypsistä kävyistä kemiallista analyysia varten.

Viime perjantaina Glims Wet Hop Ale oli maisteltavissa muun muassa The Gallows Bird -pubissa.

– Glimsin humala tuoksuu hyvältä ja on tosi aromikas, kuvaavat Tuomas Koskipää ja Topi Kairenius Fat Lizard -panimosta.

Glimsin humalan aromi on miesten mukaan lempeä, kun taas panimon käyttämien amerikkalaisten humalien aromimaailma on hyvin intensiivinen. Glimsin humalan aromi on klassisempi ja eurooppalaisempi.

– Tämä olut voisi olla EPA eli Espoo Pale Ale, Topi Kairenius miettii.

Erikoisolutta valmistui vain muutama sata litraa, ja Koskipään mukaan panimon omasta myymälästä myydyt pullot loppuivat hetkessä.

Glims Wet Hop Ale on ensimmäinen Fat Lizardin valmistama tuorehumalaolut. Käytännössä tuorehumalaoluen paneminen tarkoittaa sitä, että humalat pitää saada liemeen neljän tunnin kuluessa sadonkorjuusta.

– Se onnistui, koska Fat Lizard toimii Otaniemessä, Koskipää sanoo.

– Tässä on mukana espoolaista luovaa hulluutta. Tulevaisuudessa pitää selvittää, mikä on paras tapa kuivata humalat, Karoliina Salmelainen sanoo.

Luonnonvarakeskuksessa on pienpanimobuumin myötä herännyt ajatus humalan viljelyn elvyttämisestä ja kymmenen vanhan humalalajikkeen ottamisesta kaupalliseen tuotantoon.

– Toivottavasti Glimsin humala on yksi niistä, Salmelainen haaveilee.

Humala kasvaa Glimsissä nyt kolmiomaisissa salkomuodostelmissa. Ensi kesänä salot aiotaan pystyttää eri tavalla niin että satoa saadaan enemmän. Aikomuksena on myös lisätä kasvia pistokkaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 2. Kulkutautipaviljonki siirretään Itä-Pakilaan ja myydään asumiskäyttöön – myös toinen 1800-luvun lopun puurakennus saa uuden elämän
 3. Remontti sulki kirjaston Viikissä – Korona-kirjasto remontoidaan täysin
 4. Turvatalo auki kesälläkin
 5. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 6. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 7. Päivitetty: Kehäradan ja Keravan junien kulku tökkii iltaan asti
 8. Helsingin keskeisillä paikoilla kunnostetaan kesällä ratikkarataa – HKL lupaa lopputuloksena vähemmän kiskomelua
 9. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 10. Helsinkiläinen Allas Sea Pool -merikylpyläkonsepti leviämässä Espooseen – alue varattu myös Tukholmasta
 11. Suosittu leikkipuisto uusitaan Herttoniemessä – kahluualtaan tilalle vesileikkipaikka, pelaamiseen oma areena
 12. "Voi aiheuttaa vaikeita aivohalvauksia" – Hus huolissaan: koronakevät on romahduttanut pitkäaikaissairauksien seurannan
 13. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 14. Mihin annan luvan, kun hyväksyn evästeiden käytön tällä sivustolla – ja miksi evästeistä täytyy kysyä
 15. Korkeasaaren uusi laji on sikojen amerikansukulainen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 3. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 4. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 5. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 6. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 7. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 8. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 9. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 10. Remontti sulki kirjaston Viikissä – Korona-kirjasto remontoidaan täysin
 11. Kulkutautipaviljonki siirretään Itä-Pakilaan ja myydään asumiskäyttöön – myös toinen 1800-luvun lopun puurakennus saa uuden elämän
 12. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 13. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 14. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 15. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.