Ykkösluokan vanha ostoskeskus halutaan purkaa Helsingissä – suunnitelmasta kiistellään nyt oikeudessa

VALITUS Kulosaaren ostarin kaavasta valitettiin hallinto-oikeuteen. Kyseessä on ensimmäinen arvokkaimpaan luokkaan luokiteltu ostoskeskus Helsingissä, joka aiotaan purkaa.

Kulosaaren ostari on valmistunut vuonna 1960. Helsingin kaupunginmuseo on arvioinut sen kuuluvan parhaimpaan ykkösluokkaan. Etenkin polveileva julkisivu olisi kaupunginmuseon mukaan säilyttämisen arvoinen. Johanna Erjonsalo

Jussi Vehkasalo

Kulosaaren ostoskeskuksen kohtalo on yhä epäselvä.

Ostaria koskeva kaava hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa toukokuussa. Helsingin kaupunginmuseo ei puoltanut kaavamuutosta.

Kaupunginmuseo inventoi Helsingin ostoskeskukset yli kymmenen vuotta sitten. Inventoinnin yhtenä tavoitteena oli säilyttää kulttuurihistoriallisesti ja rakennustaiteellisesti arvokkaimmat ostarit.

Inventoinnissa Kulosaaren ostari arvotettiin korkeimpaan ykkösluokkaan, johon kuuluvat ostarit ovat arkkitehtuuriltaan erittäin harkittuja ja viimeisteltyjä, hyvin säilyneitä ja ympäristöarvoiltaan erittäin merkittäviä.

– Kaavamuutoksesta on tehty valitus Helsingin hallinto-oikeuteen. Käsittelyssä kestänee vielä muutamia kuukausia. Asemakaava ei siis ole vielä lainvoimainen. Nykyistä ostaria ei pureta eikä uutta rakennusta rakenneta niin kauan, kuin valitusprosessi on meneillään, Helsingin kaupunkiympäristön toimialan asemakaavoitusarkkitehti Laura Hietakorpi kertoo.

Valitusprosessi on meneillään."

Valituksen tekijöinä on kuusi asunto-osakeyhtiötä ja yksi kiinteistöosakeyhtiö. Kun hallinto-oikeuden ratkaisu aikanaan tulee, voi päätökseen hakea muutosta valittamalla, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Kaava mahdollistaisi sen, että puretun ostarin rakennettaisiin liiketiloja sekä niiden päälle kolme 5–7 -kerroksista asuinkerrostaloa.

Valittajien mielestä kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi arvioitu ostoskeskus häviäisi kaavan toteuttamisen myötä. Liiketiloja tulisi entistä vähemmän ja kerrostalot ovat liian korkeita.

– Ostari on ensimmäinen ykkösluokkaan kuuluva helsinkiläisostari, jonka purkamisen valtuustossa hyväksytty asemakaavamuutos mahdollistaisi.

Kun ostoskeskuksen asemakaavamuutos lähti liikkeelle ostoskeskusyhtiön aloitteesta vuonna 2015, oli esillä useita eri vaihtoehtoja.

– Eli ostoskeskuksen säästäminen, osittainen purku tai purku kokonaan, Hietakorpi jatkaa.

Kaupunginmuseolle olisi sopinut, että ostari puretaan vain osittain.

– Kun kaupunkisuunnittelulautakunta aikanaan käsitteli asiaa, oli se sitä mieltä, että lähdetään selvittämään vaihtoehtoa, jossa ostari puretaan kokonaan.

– Myös ostoskeskusyhtiö oli itse erilaisten vaiheiden jälkeen sitä mieltä, että ostari on purettava kokonaan, Hietakorpi kertoo.

Kulosaaren ostari

Kulosaaren ostoskeskuksen on suunnitellut arkkitehti Erkki Karvinen, ja se valmistui vuonna 1960.

Ostoskeskukseen ei ole tehty suuria muutoksia rakennuksen valmistumisen jälkeen.

Rakennuksen suurimmat muutokset on seinien sisäpuolella liiketiloissa.

Rakennuksen pihajärjestelyihin tehtiin muutoksia vuonna 1981 ja pihamateriaalit uusittiin sekä lisättiin luiska ja istutuslaatikoita vuonna 1987. Tuolloin myös osa Minerit-katteesta purettiin ja korvattiin valoa läpäisevällä materiaalilla. Suunnittelijana oli arkkitehtitoimisto Erkki Karvinen.

Ostoskeskuksessa on toimitiloja yhteensä noin 2 600 neliön verran.

Jos ostarista olisi joku osa haluttu kaavassa säästää, olisi se ollut ostarin Svinhufvudintien puoleinen kaksikerroksinen osa, jossa on polveileva julkisivu.

Lähde: Karitta Laitinen: Helsingin ostoskeskukset (Aalto-yliopisto, 2012).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Isä ja yrittäjä Kristian, 22, keksi automaatin, joka otetaan käyttöön nyt monissa kauppakeskuksissa: "Ajatus lähti täysin omista tarpeista"
 2. Ilpo Kuronen tuntee Koillis-Helsingin helmet ja kertoo nyt, miksi Malmin kentän pusikkoon kannattaa mennä tunneiksi
 3. Kaupunki tarjoaa nyt uutta palvelua senioreille – "Ulkoilu on muutenkin tällä hetkellä kovassa nosteessa"
 4. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 5. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 6. Esitutkinta valmistui: Naamiomiesten Espoossa tavoittelemasta kontista löytyi "tiiliskivinä" 176 kiloa kokaiinia – arvo 25 miljoonaa euroa
 7. Uudisrakennus 1700 työntekijälle Kalasatamaan valmistui
 8. Asiantuntijan mukaan lapsen ylivilkkauden takana voikin olla heikentynyt näkö – "Runsas ruutuaika rasittaa silmiä"
 9. Miten puhua nuorelle koronaviruksesta? MLL neuvoo vanhempia olemaan rohkaisevia, mutta realistisia – ja muistuttamaan koulujen ohjeiden noudattamisesta
 10. T24: Tässä on mainio syyslomakohde – Viisi vinkkiä Saarenmaalle
 11. T24: Uusi valokuvanäyttely esittelee Tallinnan sataman Amiraliteetin altaan historiaa
 12. Yhteensä 22 pysäkkiä vähenee Elielinaukion ja Espoon keskuksen väliltä – Uusi runkolinja aloitti liikennöinnin
 13. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 14. Raidejokeri myllää liikennejärjestelyt uusiksi – Takkatien ja Pitäjänmäentien risteys suljetaan noin kolmeksi kuukaudeksi
 15. Henkilövahinko sotkee P-, I- ja K-junien kulkua

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Asukkaat vastustivat ruokakauppaa, ovat saamassa nyt tilalle Mäkkärin
 2. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 3. Kontulalainen kerrostalopiha poikkeaa täysin totutusta – "Ihmisiä näkee kesäisin lukemassa, juttelemassa tai vaikka mansikoita poimimassa"
 4. Isä ja yrittäjä Kristian, 22, keksi automaatin, joka otetaan käyttöön nyt monissa kauppakeskuksissa: "Ajatus lähti täysin omista tarpeista"
 5. Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”
 6. Helsinki pelastui pelätyltä rottainvaasiolta – nämä asuinalueet ovat poikkeus
 7. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 8. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 9. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
 10. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 11. Yhteensä 22 pysäkkiä vähenee Elielinaukion ja Espoon keskuksen väliltä – Uusi runkolinja aloitti liikennöinnin
 12. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 13. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 14. Raidejokeri myllää liikennejärjestelyt uusiksi – Takkatien ja Pitäjänmäentien risteys suljetaan noin kolmeksi kuukaudeksi
 15. Ilpo Kuronen tuntee Koillis-Helsingin helmet ja kertoo nyt, miksi Malmin kentän pusikkoon kannattaa mennä tunneiksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.