Ykkösluokan vanha ostoskeskus halutaan purkaa Helsingissä – suunnitelmasta kiistellään nyt oikeudessa

VALITUS Kulosaaren ostarin kaavasta valitettiin hallinto-oikeuteen. Kyseessä on ensimmäinen arvokkaimpaan luokkaan luokiteltu ostoskeskus Helsingissä, joka aiotaan purkaa.

Kulosaaren ostoskeskuksen kohtalo on yhä epäselvä.

Ostaria koskeva kaava hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa toukokuussa. Helsingin kaupunginmuseo ei puoltanut kaavamuutosta.

Kaupunginmuseo inventoi Helsingin ostoskeskukset yli kymmenen vuotta sitten. Inventoinnin yhtenä tavoitteena oli säilyttää kulttuurihistoriallisesti ja rakennustaiteellisesti arvokkaimmat ostarit.

Inventoinnissa Kulosaaren ostari arvotettiin korkeimpaan ykkösluokkaan, johon kuuluvat ostarit ovat arkkitehtuuriltaan erittäin harkittuja ja viimeisteltyjä, hyvin säilyneitä ja ympäristöarvoiltaan erittäin merkittäviä.

– Kaavamuutoksesta on tehty valitus Helsingin hallinto-oikeuteen. Käsittelyssä kestänee vielä muutamia kuukausia. Asemakaava ei siis ole vielä lainvoimainen. Nykyistä ostaria ei pureta eikä uutta rakennusta rakenneta niin kauan, kuin valitusprosessi on meneillään, Helsingin kaupunkiympäristön toimialan asemakaavoitusarkkitehti Laura Hietakorpi kertoo.

Valitusprosessi on meneillään."

Valituksen tekijöinä on kuusi asunto-osakeyhtiötä ja yksi kiinteistöosakeyhtiö. Kun hallinto-oikeuden ratkaisu aikanaan tulee, voi päätökseen hakea muutosta valittamalla, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Kaava mahdollistaisi sen, että puretun ostarin rakennettaisiin liiketiloja sekä niiden päälle kolme 5–7 -kerroksista asuinkerrostaloa.

Valittajien mielestä kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi arvioitu ostoskeskus häviäisi kaavan toteuttamisen myötä. Liiketiloja tulisi entistä vähemmän ja kerrostalot ovat liian korkeita.

– Ostari on ensimmäinen ykkösluokkaan kuuluva helsinkiläisostari, jonka purkamisen valtuustossa hyväksytty asemakaavamuutos mahdollistaisi.

Kun ostoskeskuksen asemakaavamuutos lähti liikkeelle ostoskeskusyhtiön aloitteesta vuonna 2015, oli esillä useita eri vaihtoehtoja.

– Eli ostoskeskuksen säästäminen, osittainen purku tai purku kokonaan, Hietakorpi jatkaa.

Kaupunginmuseolle olisi sopinut, että ostari puretaan vain osittain.

– Kun kaupunkisuunnittelulautakunta aikanaan käsitteli asiaa, oli se sitä mieltä, että lähdetään selvittämään vaihtoehtoa, jossa ostari puretaan kokonaan.

– Myös ostoskeskusyhtiö oli itse erilaisten vaiheiden jälkeen sitä mieltä, että ostari on purettava kokonaan, Hietakorpi kertoo.

Kulosaaren ostari

Kulosaaren ostoskeskuksen on suunnitellut arkkitehti Erkki Karvinen, ja se valmistui vuonna 1960.

Ostoskeskukseen ei ole tehty suuria muutoksia rakennuksen valmistumisen jälkeen.

Rakennuksen suurimmat muutokset on seinien sisäpuolella liiketiloissa.

Rakennuksen pihajärjestelyihin tehtiin muutoksia vuonna 1981 ja pihamateriaalit uusittiin sekä lisättiin luiska ja istutuslaatikoita vuonna 1987. Tuolloin myös osa Minerit-katteesta purettiin ja korvattiin valoa läpäisevällä materiaalilla. Suunnittelijana oli arkkitehtitoimisto Erkki Karvinen.

Ostoskeskuksessa on toimitiloja yhteensä noin 2 600 neliön verran.

Jos ostarista olisi joku osa haluttu kaavassa säästää, olisi se ollut ostarin Svinhufvudintien puoleinen kaksikerroksinen osa, jossa on polveileva julkisivu.

Lähde: Karitta Laitinen: Helsingin ostoskeskukset (Aalto-yliopisto, 2012).

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut