Vantaalle piti tulla toinen "Jumbo", mutta kauppakeskukselta puuttuu yhä rahoittaja – "Emme ole ajatelleet, että hanke voisi kaatua"

KAUPPA Vantaan Kivistöön piti tulla täyden palvelun kauppakeskus Citymarket- ja Prisma -hypermarketteineen, mutta sijoittajaneuvottelut ovat edelleen kesken.

Riittääkö Kivistön uudelle kauppakeskukselle lähivuosina tarpeeksi asiakkaita?

Tämä kysymys on huolettanut sijoittajaehdokkaita käynnissä olevissa rahoitusneuvotteluissa.

Siksi keväällä aloitetut sijoittajaneuvottelut ovat yhä kesken eikä Kivistön kauppakeskuksen investointipäätöstä ole tehty.

Neuvottelujen pitkittyessä kauppakeskustontillakin on ollut hiljaista: kiveäkään ei ole vielä käännetty.

Vantaan Sanomat kertoi tammikuussa, että kauppakeskuksen rakentamisen on tarkoitus käynnistyä tänä vuonna, ehkä kesällä (VS 9.1. 2018).

Nyt rakentamistavoite riippuu neuvottelujen etenemisestä.

– Pyrkimyksenä on, että sijoittaja löydetään loppuvuoden aikana. Vantaan kaupunki on antanut neuvotteluaikaa vuoden loppuun. Tarvittaessa voimme hakea lisäaikaa, kertoo hankkeesta vastaavan Skanskan projektijohtaja Antti Tuomainen

– Tavoitteena on myös edelleen, että kauppakeskus valmistuu joulumyyntiin 2020. Tavoiteaikataulu on kuitenkin äärimmäisen tiukka, Tuomainen myöntää.

Sijoitusneuvotteluissa on pohdittu myös sitä, onko tavoiteaikataulu järkevä. Kivistö kasvaa vauhdilla, mutta siellä ei vielä ole riittävästi ostovoimaa, joka yksinään takaisi tulevan kauppakeskuksen menestyksen. Rahoittajaehdokkaita onkin askarruttanut, kerääkö kauppakeskus lähivuosina tarpeeksi asiakkaita Kivistön ulkopuolelta.

– Pelissä ovat isot investointirahat, joten huolen ymmärtää, Tuomainen sanoo tarkentamatta, millaista investointisummaa hankkeeseen tarvitaan.

Kauppakeskusten menestysedellytykset ovat olleet viime aikoina esillä muutenkin. Suomen kauppakeskusyhdistyksen tuoreen barometrin mukaan moni alan toimija arvioi, ettei kuluttajien rahaa riitä kaikille pääkaupunkiseudun keskuksille.

Tuomainen uskoo kuitenkin, että Kivistön tapauksessa asiakaskuntaa piisaa, koska kyseessä ei ole tyypillinen kauppakeskus.

– Se on kaupunkikeskus, joka sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien luona ja tarjoaa monipuolisia palveluja.

Tuomainen ei näe ilmassa uhkaavia merkkejä. Yli puolet tulevista liiketiloista on jo vuokrattu. Nimiä julkistetaan, kun investointipäätös on tehty.

– Emme ole ajatelleet sitä, että hanke voisi kaatua. Enemmän kyse on siitä, mikä on hankkeen oikea ajoitus. Uskon kuitenkin, että alkuperäinen tavoiteaikataulu pitää.

Hankkeen kehittäjät Skanska ja NCC ovat keskustelleet kauppakeskuksesta useiden ulkomaisten ja kotimaisten sijoittajien sekä Vantaan apulaiskaupunginjohtajan Hannu Penttilän kanssa.

Penttilä on kertonut pitävänsä hanketta Kivistön, Vantaan ja seudullisen kehittymisen kannalta "erittäin merkittävänä".

Penttilän mukaan Skanskan ja NCC:n on tehtävä aloituspäätös vuodenvaihteessa, jos kauppakeskuksen halutaan valmistuvan joulumyyntiin 2020.

– Kaupunki on omilla toimillaan pyrkinyt vauhdittamaan heidän päätöstään. Parhaillaan rakennamme alueen kunnallistekniikkaa, Penttilä kertoo.

Myöskään Vantaan kaupunki ei ole halunnut huomioida toistaiseksi sitä skenaariota, että hanke kaatuisi: mitään varatiloja kauppakeskukseen suunnitelluille kaupungin toiminnoille ei ole pohdittu.

– Tässä vaiheessa teemme töitä ensisijaisesti kauppakeskuksen toteuttamiseksi, Penttilä korostaa.

Kivistön kaupunkikeskus

Skanskan ja NCC:n tavoitteena on luoda täyden palvelun kaupunkikeskus, ostos- ja ajanviettopaikka, joka erottuu muista pääkaupunkiseudun kauppakeskuksista.

Kivistön kauppakeskuksessa on 55 000 kerrosneliötä. Kolmasosa tiloista on varattu Citymarketille ja Prismalle. Tavoitteena on, että keskuksessa käy seitsemän miljoonaa asiakasta vuodessa.

Ankkurivuokralaisina ovat päivittäistavaran, kodinsisustuksen ja muodin lisäksi kaupungin palveluita. Näitä ovat terveysasema ja yhteiskäyttöinen monitoimitila, jonne sijoittuvat kirjasto, kulttuuri-, nuoriso- ja asukastila sekä avoin päiväkoti. Asemakaavan ansiosta kokonaisuudesta voidaan rakentaa vaiheittain 100 000 kerrosneliön kokoinen.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut