Hallinto-oikeus romutti Helsingin päätöksen: 5-kerroksinen talo ei sovi suojellulle pientaloalueelle

KAAVOITUS – Täytyisi ymmärtää, että mitä tahansa ei voi tiivistyspaineissa tehdä, toteaa päätökseen tyytyväinen Maija Hakanen.

Pirjontielle, Pirkkolantielle ja Pakilantielle suunnitellaan 600 uutta asuntoa ja raidejokeria. Pakilantie kuvassa oikealla pystysuuntaisesti. Helsingin kaupunki

Sanna Jompero

Helsingin hallinto-oikeus on hyväksynyt asemakaavasta tehdyn valituksen ja antanut päätöksensä, ettei Pirjontielle saa rakentaa suunniteltua viisikerroksista kerrostaloa. Alue on suojelukaava-aluetta.

Hallinto-oikeus toteaa perusteluissaan, että kaava on ristiriidassa rakennetun ja valtakunnallisesti merkittävän ympäristön kanssa ja sitä on pidettävä lainvastaisena.

Valituksen jättäjinä olivat Pirkkolan Omakotiyhdistys ja alueen asukas Maija Hakanen

– Olen tietenkin päätöksestä erittäin iloinen ja tyytyväinen. Se oli myös hyvin perusteltu. Pientaloalueelle ei sovi viisikerroksinen talo. Se olisi pilannut koko alueen, kuten hallinto-oikeuskin totesi, Hakanen sanoo.

Pirkkolassa on noin 200 omakotitalotonttia. Suurin osa taloista on yksikerroksisia.

Kaava-alue on kokonaisuudessaan iso ja käsittää alueen Maunulan ostoskeskukselta Pirkkolan urheilupuistoon. Alueelle kaavaillaan 600:ta asuntoa ja raidejokeria.

Valitus koski yhtä tonttia, jolla sijaitsee Elannon entinen myymälärakennus. Rakennus ei ole suojeltu. Pirjontie 28:ssa sijaitsevalle tontille saa rakentaa kaksikerroksisen liike- ja asuinrakennuksen. Tontti kuuluu suojelukaava-alueeseen ja sillä on suojelutavoitteet.

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi kaavan viime vuoden kesäkuussa. Kaavan tarkoituksena on mahdollistaa raidejokerin rakentaminen. Raidejokeri on 25 kilometriä pitkä pikaraitiotie Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välillä. Helsingin tavoitteena on lisätä asuinrakentamista radan varrella ja tiivistää kaupunkirakennetta. Raideyhteys korvaa runkobussilinjan 550.

Hakanen pitää hallinto-oikeuden päätöstä tärkeänä ennakkopäätöksenä kaupungin tiivistysrakennuspaineissa.

– Tämä on tärkeä päätös, joka linjaa myös tulevaa. Täytyisi ymmärtää, ettei mitä tahansa voi tiivistyspaineissa tehdä.

Pirkkolan on yksi Helsingin jälleenrakennuskauden pientaloalueista. Alue on suojeltu valtakunnallisesti merkittävänä kulttuuriympäristönä vuonna 1988. Suojelumääräys sisältyy myös maakuntakaavaan sekä valtuuston vuonna 2016 vahvistamaan yleiskaavaan.

Uusia kerrostaloja on suunniteltu Pakilantien, Pirjontien, Pirkkolantien ja Maunulantien varteen. Talojen korkein sallittu kerrosluku on viisi. Liiketilat sijoittuvat pääasiassa Pakilantien ja Pirjontien risteykseen raidejokerin läheisyyteen.

Helsingin Uutiset kertoi viime vuoden kesällä kaava-alueella sijaitsevan Lampuotilantien asukkaiden ahdistuksesta. Kaupunki on pohtinut täydennysrakentamista puistoksi kaavoitetulle tontille, pientalojen takapihalle.

Asukkaat jättivät kaavasta aikanaan kymmeniä muistutuksia ja tekivät jopa vaihtoehtoisen kaavan, jonka esittelivät kaupungille.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut