Kerjääminen kadulla aiotaan lopettaa – "Siivoustyötä, pakkaamista ja muuta tämän tyyppistä kyllä riittää"

YHTEISKUNTA Kerjäämisestä ei pidä valtaväestö, mutta eivät myöskään kerjäläiset itse.

Kerjäämisen poistaminen ei ole helppoa, mutta ei myöskään mahdotonta.

Näin ajattelee Helsingin Diakonissalaitoksen palvelualuejohtaja Mika Paasolainen

Istumme tornitalon kuudennessa kerroksessa Kurvissa Helsingissä. Pääosin Romanian ja Bulgarian romaneille tarkoitettu liikkuvan väestön palvelukeskus Hirundo on muuttanut isompiin tiloihin. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (Stea) on myöntänyt tukea yhteisötoimintaan ja työvalmiuksien parantamiseen. Rahalla on voitu palkata työntekijöitä.

– Tavoitteena on, että kävijät ovat entistä enemmän osallisina Hirundon toimintojen tuottamisessa, Paasolainen linjaa.

Ensimmäisiä palkattuja on romanialainen Mariana Dinu, joka työskentelee sekä etsivänä työntekijänä kaduilla että päiväkeskuksen ryhmätoimintojen ohjauksessa esimerkiksi keittiössä.

Dinu on ollut Suomessa vasta muutaman kuukauden eikä ole joutunut kerjäämään täällä, mutta sitä ennen hän kerjäsi kaksi vuotta Ruotsissa. Dinu asui metsässä ja teltassa.

– Nyt olen niin kuin muutkin, koska olen töissä, hän hymyilee.

Mariana Dinu tuli Pohjolaan nimenomaan rahaa hankkimaan, koska jonkun on elätettävä kotona oleva perhe.

– Olen täällä yksin. Minulla on neljä lasta ja yhdeksän lastenlasta. Miehelläni on diabetes, ja hän tarvitsee joka päivä insuliinipistoksen.

Dinu lähettää kuukausittain palkastaan 90 prosenttia perheelleen.

Romaniassa suomalaisittain pienilläkin tuloilla tekee ihmeitä.

– Lähettämälläni rahalla koko perheeni tulee toimeen kohtalaisesti.

Suomessa taas riittää matalapalkkatöitä, joihin on vaikea löytää työntekijöitä.

–  Siivoustyötä, pakkaamista ja tämän tyyppistä, Paasolainen kuvailee.

Työllistymistä haittaa se, että monikaan romani ei puhu suomea eikä englantia. Kaikki eivät osaa edes lukea eivätkä kirjoittaa, saati että heillä olisi ammatillista koulutusta.

– Näitä työllistymisen esteitä yritämme poistaa. Järjestämme asiakkaillemme suomen opetusta ja esimerkiksi hygieniapassikoulutusta.

Töitä välittää Emmauksen aloitteesta perustettu Työtä ja toivoa -keikkapooli, jonka kautta yksityiset ihmiset voivat ostaa siivousta, puutarhatyötä tai muuta vastaavaa apua.

Vaikka romanit eivät olisikaan aiemmin työllistyneet virallisten kanavien kautta, heillä on paljon taitoa ja työkokemusta, koska monet ovat pienestä pitäen tehneet työtä perheissään.

Romaneja autetaan myös kummikylähankkeilla Romaniassa ja Bulgariassa. Apu ulottuu talojen korjaamisesta henkilöllisyyspapereiden hankkimiseen rekisteröimättömille lapsille ja heidän vanhemmilleen.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut