Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Käyttikö poliisi rasistisia esimerkkejä paperittomista? – Näin asiaa kommentoi yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto: "Hämmentäviä kuvia"

Helsingin kaupunki ja Helsingin poliisi järjestivät keskiviikkona paperittomuutta käsitelleen Helsinkiin kadonneet -seminaarin.Ihmisoikeusaktivistit tyrmistyivät seminaarissa, kun ulkomaalaisvalvontaa käsitelleen komisario Heli Aaltosen slideshow'ssa paperittomat oli esitelty "nykypäivän seitsemänä veljeksenä".

Esimerkeissä muun muassa "Timo" oli somalimies, jolla on kolme vaimoa ja "Tuomas" gambialainen huumeiden käyttäjä. Poliisi käytti myös myönteisiä termejä. Esimerkiksi "Eero" onälykäs irakilainen toisinajattelija. Georgialaista "Aapo" kuvattiin taas järkeväksi ja harkitsevaksi"

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä sai kuulla slideshow'n teksteistä lähes heti puheenvuoron jälkeen. Hän oli kuitenkin työmatkalla ulkomailla, joten asiaa kommentoi yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto.

– En ole saanut lisätietoa, mikä seminaari oli kyseessä, mutta näkemäni kuvat olivat hämmentäviä, sanoo toimistopäällikkö Rainer Hiltunen Helsingin Uutisille.

Hiltunen korostaa, että poliisilla on todella tärkeä tehtävä rakentaa luottamusta etnisiin vähemmistöihin.

– Minulla on sellainen käsitys, että poliisijohdossa ymmärretään selkeästi luottamuksen tärkeys. Monet vähemmistötaustaiset ihmiset tulevat taustoista, joissa poliisin ei luoteta.

Oliko puheenvuorossa kyse etnisestä profiloinnista?

– Olemme käyneet paljon keskustelua siitä, että poliisin valvontatoimintaa ei voi perustaa esimerkiksi ihonväriin. Se on kirjattu lakiin. Näissä kuvissa etniset vähemmistöt on esitelty karikatyyreinä, Hiltunen vastaa.

Oliko poliisin esimerkeissä rasistisia piirteitä?

– En osaa sanoa, onko tässä ollut yrityksenä purkaa vai vahvistaa stereotypioita, Hiltunen muotoilee.

Kuinka yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto jatkaa asian käsittelyä?

– Tapaamme poliisin johtoa monta kertaa vuodessa. Käymme läpi etniseen profilointiin ja luottamukseen liittyviä kysymyksiä.

– Tätä asiaa on tarkoitus käydä myös. Meille on tullut viesti, että asiasta on kanneltu Poliisihallitukseen.

Helsingin Uutiset ei ole tavoittanut komisario Heli Aaltosta Helsingin poliisista kommentoimaan asiaa. Aaltonen sanoi Ilta-Sanomille, että kuvat on irrotettu asiayhteydestä.

Poliisihallitus kertoi torstaina, että se aikoo selvittää asiaa sille tehdyn kantelun pohjalta

Tuomas pic.twitter.com/HgJI73ngWg — Sanna Valtonen (@valtosensanna) 10. lokakuuta 2018

Juttua muokattu 10.10. kello 18.40.