Ulkomaalaispoliisin esimerkit Helsingin paperittomista tyrmistyttivät aktivistit – "Nykypäivän seitsemän veljestä"

Paperittomuutta käsitellyt Helsingin kaupungin ja Helsingin poliisin Helsinkiin kadonneet -seminaari on tyrmistyttänyt seminaariin osallistuneet ihmisoikeusaktivistit.

Sanna Valtonen ja Mirka Seppälä ovat jakaneet Twitterissä kuvia keskiviikkoisestaseminaarista komisario Heli Aaltosen puheenvuorosta. Aaltosen aiheena oli ulkomaalaisvalvonta.

Näkemästään epäuskoinen Valtonen kysyy Twitterissä "olenko hereillä" ja Seppälä twiittaa saatteella "Etnistä profilointia? Ennakkoluuloja? Suomen Poliisin tavanomaista mielenmaisemaa?"

Vielä #aleksiskivenpaeivae kunniaksi nykyajan Eero by @SuomenPoliisipic.twitter.com/ooxqYomphY — Sanna Valtonen (@valtosensanna) 10. lokakuuta 2018

Aaltosen slideshow'ssa paperittomat ulkomaalaiset on jaoteltu "seitsemään veljekseen", jossa esimerkiksi "Simeoni" on kiinalainen kokki, hengellisen herätyksen kokenut saarnaaja ja tuurijuoppo. "Simeoni" on saanut kielteisen päätöksen oleskelulupa-asiaan, hän ei ole valittanut päätöksestä ja jäänyt Suomeen, jossa työskentelee yhä.

Vironvenäläinen duunari "Juhani" puolestaan asuu Tattarisuolla teollisuushallissa luvattomassa asuntolassa, hän on ollut töissä 6 kuukautta suomalaisessa rakennusfirmassa ja maksaa verot Suomeen.

"Eeroksi" on esityksessä nimetty irakilainen turvapaikanhakija, joka tarinan alussa on 25-vuotias ja kertoo olevansa 16. "Eero" on saanut kielteisen päätöksen, hänestä on Supon lausunto, vaaraksi kansalliselle turvallisuudelle ja henkilö on kadonnut.

Seitsemästä veljeksestä "Timo" on somali, jolla on kolme vaimoa. "Timo" on tullut Suomeen vaimon perässä, joka on perheenkokoaja. "Timo" on saanut oleskeluluvan, hakenut avioeron ja tämän jälkeen tuonut perheenkokoajana uuden vaimonsa Suomeen ja tämä saanut oleskeluluvan. Kolmas vaimo tuotu Suomeen ensimmäisen vaimon papereilla. Lapsia "Timolla" on kaikkien kolmen kanssa.

Twitterissä kuvia on jo arvosteltu stereotyyppisiksi.

Etnistä profilointia? Ennakkoluuloja? @SuomenPoliisi n tavanomaista mielenmaisemaa? pic.twitter.com/wQsSQpvOg9 — Mirka Seppälä (@MirkaSeppala) 10. lokakuuta 2018

Tänään vietetään Aleksis Kiven päivää, josta esimerkkien nimeäminen on saattanut saada innoituksensa.

Helsingin Uutiset ei ole tavoittanut komisario Heli Aaltosta Helsingin poliisista kommentoimaan asiaa.

Helsingin Uutiset ei ole tavoittanut komisario Heli Aaltosta Helsingin poliisista kommentoimaan asiaa. Aaltonen sanoi Ilta-Sanomille, että kuvat on irrotettu asiayhteydestä.

Poliisihallitus kertoi torstaina, että se aikoo selvittää asiaa sille tehdyn kantelun pohjalta

Ulkomaalaispoliisin kootut seikkailut! Tässä Simeoni! @SuomenPoliisi#aleksiskivi#helsinkiinkadonneet seminaari. Olenko hereillä? pic.twitter.com/8mt7aLdTgY — Sanna Valtonen (@valtosensanna) 10. lokakuuta 2018

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut