Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matti Nykäsestä tehtiin 1,5-tuntinen monologi – "Sisältö on 90-prosenttisesti hänen itsensä sanomaa"

TEATTERI Monologiesitys keskittyy legendaarisen mäkikotkan uranjälkeiseen elämään.

Näyttelijä Tatu Mönttinen sai hiljattain valmiiksi markkinointivideon valmisteilla olevasta monologinäytelmästään. Sitä varten hän istui viime helmikuussa mäkihyppytamineissa lähtöpuomilla Matti Nykäsen nimeä kantavan suurmäen laella Jyväskylän Laajavuoressa.

– Ihan huikea kokemus. Pelotti vain aivan hirveästi, kun katsoi alas.

Muuten Mönttistä ei ole pelottanut asettua Nykäsen monoihin. Sen hän tekee Mattina, jona mäkikotka on elämäänsä elellyt urheilu-uran jälkeen.

– Monologi tosin alkaa vuoden 1982 MM-kisoista ja Holmenkollenin sumuisesta mäestä, josta Nykänen 18-vuotiaana ponnahti voittoon ja maailman tietoisuuteen. Mutta nyt Matti katoaa sumuun ja hyppää sieltä sitten lavalle tähän monologiin, Mönttinen selvittää.

Esitys on tekijänsä mukaan täyttä Nykästä.

– Kaikki mitä monologissa puhutaan, on 90-prosenttisesti hänen itsensä jossain sanomaa, Mönttinen vakuuttaa.

– Olen litteroinut käsikirjoitukseen tekstiä tv-haastatteluista ja Youtube-videoista sekä käsitellyt kirjoista ja lehtijutuista Matin samoin kuin hänen läheistensä kertomia asioita. Itse olen sitten päättänyt, mitkä repliikit sopivat mihinkin aihepiiriin.

Puolitoistatuntisessa monologissa ei mainita ketään muita henkilöitä nimellä. Elsa Saisio, Kai Vaine ja Riku Korhonen vastaavat ääninäyttelijöinä Nykäsen elämässä vaikuttaneista ihmisistä vaimosta toimittajiin ja strippiklubin johtajaan.

– Hahmot pidetään yleisellä tasolla, koska en halua loukata näytelmällä ketään. Yleisö toki saattaa vetää yhtäläisyyksiä jostain tapahtumasta johonkin tiettyyn henkilöön, Mönttinen arvelee.

Kunnioittava asenne koskee myös pääkohdetta, jonka ottamista aiheeksi näyttelijä empi pitkään sen jälkeen, kun eräs ystävä sitä hänelle ehdotti.

– Tuntui, että kaikkihan on jo tästä välillä tragikoomisenakin näyttäytyvästä hahmosta kerrottu ja näytetty.

Mitä enemmän Mönttinen tutki Nykäseen liittyviä materiaaleja, sitä vahvemmaksi hänessä kasvoi halu katsoa vilpittömästi julkisuuskuvan taakse. Hän otti tavoitteekseen itsetarkoituksellisesta komiikasta pyyhityn lähestymistavan ja taiteellisesti korkeatasoisen esityksen, jossa ei pyritä naureskelemaan kohteelle.

– Sellaisen, jossa nähtäisiin Matti ihmisenä ja annettaisiin hänen itsensä kertoa, miltä asiat hänestä ovat tuntuneet.

Mönttinen yritti saada Nykäsen itsensä mukaan esityksen loppuun. Toive ei toteutunut.

– Harmittaa toki vähän, koska olisin halunnut antaa hänelle itselleen viimeisen sanan.