Seurakunta tempaisee: kutsuu seksuaalivähemmistöt, perussuomalaiset ja vanhoillislestadiolaiset vuorollaan kylään

Turkulainen Mikaelinseurakunta alkaa järjestää kaikille avoimia keskustelutilaisuuksia, joiden tarkoituksena on vähentää kirkon ja muiden ryhmien vastakkainasettelua.

Mikaelinseurakunta alkaa järjestää kaikille avoimia keskustelutilaisuuksia, joiden tarkoituksena on vähentää kirkon ja muiden ryhmien vastakkainasettelua.

Ensimmäinen Kirkko kohtaa -ilta järjestetään Mikaelinkirkossa ensi maanantaina 8.10. kello 18.30. Kirkkoherra Jouni Lehikoinen on kutsunut vieraiksi perussuomalaisten kansanedustajat Laura Huhtasaaren ja Ville Tavion

Seuraaviin iltoihin on tulossa vieraiksi seksuaalivähemmistöjen edustajia (1.11.) ja vanhoillislestadiolaisia (28.11.).

– Ajattelin, että kirkko voisi astua vähän oman mukavuusalueensa ulkopuolelle ja tutustua uusiin ihmisiin. Tarkoituksena on viritellä dialogia eikä debattia.

– Illassa on myös vähän musiikkia. Jippu ja kanttorit ovat keventämässä illan kulkua.

Asiasta kertoo kaupunkilehti Turkulainen.

Perussuomalaiset ovat kritisoineet kirkkoa muun muassa turvapaikanhakijoiden auttamisesta.

Kevennystä saatetaankin tarvita. Kaikkia kutsuttavia ryhmiä yhdistää se, että niillä on ollut kirkon kanssa ainakin jonkinlaista hankausta.

Perussuomalaiset ovat kritisoineet kirkkoa muun muassa turvapaikanhakijoiden auttamisesta.

– Me haluamme avata asiaa ja kertoa, miksi teemme niin. Emme asetu tuomariksi vaan rinnalle keskustelukumppaniksi. Kirkko ei voi asettua minkään kritiikin ulkopuolelle vaan meidän tulee kohdata kritiikki, Lehikoinen katsoo.

– Kyllä me löydämme varmasti myös yhteisiä keskustelunaiheita alkaen ihmisnäkemyksestä, vähävaraisten auttamisesta ja uskonnonopetuksesta kouluissa ja päiväkodeissa.

Huhtasaari on kertonut avoimesti olevansa kristitty ja kreationisti, joka uskoo Jumalan luoneen ihmisen. Kuluneella viikolla hän on ollut otsikoissa arvosteltuaan koululaisten koulutyötä.

Seuraavaksi vuorossa ovat seksuaalivähemmistöt. Seksuaalivähemmistöjen ja kirkon välejä hiertää erityisesti kysymys siitä, tulisiko kirkon vihkiä homopareja.

– Se on semmoinen kuuma peruna kirkossa ja hyvin arka aihe. Ajattelin, että nyt keskityttäisiin kuuntelemaan näiden ihmisten tarinaa eikä mentäisi sellaiseen juupas–eipäs-väittelyyn.

Lehikoinen on itse perinteisen avioliittokäsityksen kannalla.

– Tällä hetkellä en olisi ehkä valmis muuttamaan kantaani, mutta haluan tutustua ihmisiin, jotka elävät tämän asian kanssa ja ymmärtää sitä todellisuutta ja niitä kipuja, joita heillä on tämän asian kanssa.

– Ihminen on seksuaalisesta suuntautumisesta huolimatta yhtä kallisarvoinen, rakas ja tärkeä Jumalalle kuin kaikki muutkin.

Tämän vuoden viimeinen kohtaaminen on vanhoillislestadiolaisten kanssa. Kyseessä on luterilaisen kirkon suurin herätysliike, joka kokoaa vuosittain Suviseuroille 70 000–80 000 ihmistä.

– Vanhoillislestadiolaiset ovat perinteisesti olleet vähän sulkeutuneempi porukka. He hyväksyvät kansankirkon mutta ajattelevat kuitenkin, että taivaaseen mennään vain heidän liikkeestään. Liikettä on verhonnut salamyhkäisyys ja sen piirissä on paljastunut pedofiliatapauksia.

Lehikoinen uskoo, että vanhoillislestadiolaisten kanssa keskustellaan muun muassa pelastuksesta ja eettisistä kannoista, kuten ehkäisystä, jota vanhoillislestadiolaiset pitävät syntinä.

Ensi vuonna Lehikoinen aikoo kutsua kirkkoon esimerkiksi entisiä rikoksentekijöitä, koulukiusattuja ja hyväksikäytön uhreja.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut