Aamupala kahvilassa, visiitti Suomenlinnaan, pulahdus höyryävään altaaseen... – Lähiömutsi neuvoo relaamaan stadissa turistin rentoudella

Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäksi rentouttavalle lomalle. Syyslomalla omasta kotikaupungista kannattaa nauttia turistin rentoudella, vinkkaa Lähiömutsi Hanne Valtari. Eetu Ahanen

Marjo Rämö

Koululaisten syyslomaa vietetään reilun viikon päästä.Lähiömutsi-blogistaan tunnettu perheenäitiHanne Valtarineuvoo viettämäänsyyslomaakotikaupungissa "turistin rentoudella".

–  Tehkää matka omaan kotikaupunkiin ja nauttikaa siitä turistin rentoudella. Esimerkiksi Helsingissä syökää aamupalaa Fazerin kahvilassa, ottakaa lautta turistisesongin jäljiltä hiljentyneeseen Suomenlinnaan, syökää riisipuurot toriteltassa Hakaniemessä, käykää katsomassa Amos Rexin näyttely ja pulikoikaa syysilmassa höyryävässä uima-altaassa Allas Sea Poolilla. Turistifiiliksen kruunaa yöpyminen hotellissa.

Keskuspuisto, Viikin luonnonsuojelualue, Uutela, Mustavuori ja tietenkin Nuuksio ovat ihania ja helppoja kohteita.

– Luonnosta nauttiakseen ei tarvitse lähteä erämaahan. Suomessa jopa pääkaupunkiseudulta pääsee pujahtamaan vaivatta metsään, vaikka ei omistaisi edes autoa. Keskuspuisto, Viikin luonnonsuojelualue, Uutela, Mustavuori ja tietenkin Nuuksio ovat ihania ja helppoja kohteita. Pukekaa kunnolla päälle ja pakatkaa mukaan termarillinen lämmintä juomaa sekä eväät. Luonto hoitaa loput.

Jos kaipaa reissun päälle, Valtari suosittelee junareissua Lappeenrantaan.

– Lappeenranta on näppärän kokoinen kotimaankohde, jossa on silti kokoonsa nähden säpinää ja tekemistä. Kulkekaa linnoituksen mukulakivikatuja ja antakaa mielikuvituksen lentää. Syökää torilla (vege)vetyt ja samoilkaa syksyssä hohtavan Saimaan äärellä.

Huono Äiti -yhteisön perustaja Sari Helin pohtii syysloman menovinkkejään jakamalla lapset ensin kahteen kategoriaan.

– Ensin tulee erotella lapset, jotka lähtevät mielellään tekemään jotakin eli alakouluikäiset ja sitä nuoremmat sekä teinit. Teinit eivät halua tehdä mitään, joten on paras antaa asian olla ja teinin maatua huoneessaan. Teineille parasta ajanvietettä on se, että teini saa olla rauhassa.

Teineille parasta ajanvietettä on se, että teini saa olla rauhassa.

Mitä tulee pieniin lapsiin, Huonolla Äidillä on kolme ehdotusta syyslomalle:

– Menkää metsään. Poimikaa lehtiä ja risuja, ja askarrelkaa niistä joulukortteja.

– Lapset rakastavat kylpylöitä, vaikka aikuinen ei ehkä saa suurimpia kiksejä pukuhuoneista, saunoista ja altaista. Kylpylöissä on syyslomilla hyviä tarjouksia. Reilulla 100 eurolla pääsee majoittumaan ja uimaan.

– Kirjasto on kestohitti. Yhdessä valitaan ja yhdessä luetaan. Se on eksotiikkaa. Lapset tykkäävät yhdessä tekemisestä ja pienistä asioista.

Kotitalouskriisi-blogin kirjoittajaMaria Nordin neuvoo lähtemään sienten perään metsään.

– Tatit, suppilovahverot, mustatorvisienet ja karvarouskut ovat hyviä sieniä lasten opetella tunnistaa. Mukaan otetaan eväät. Metsäretki on edullista ajanvietettä.

Lähimpään kylpylään hän vinkkaa lähtemään päiväreissulle, jolloin kulut jäävät alle sataan euroon.

– Tallinnassa voi käydä päiväseltään tai olla yötä. Me olemme siellä yleensä yötä, sillä isäni asuu Tallinnassa. Tallinnassa kannattaa käydä Kardiogin puistossa, jossa on hyvä leikkipuisto ja myös maksullisia huvipuistolaitteita.

Hyvinvointi-blogia Martina kirjoittavan Martina Aitolehden mielestä ulkoilu syysluonnossa on parasta syysloman ajanvietettä. Hän viettää syyslomaa Lapissa.

– Me vietämme ukoilulomaa Levillä, jossa voi nauttia kauniista maisemista, ruskasta ja Lapin puhtaasta ilmasta. Levi on paikka, missä on lapsille valtavasti ohjelmaa ja ihmeteltävää, voi esimerkiksi pyöräillä tai ”haikata”.

– Saman voi tehdä pääkaupunkiseudulla. Esimerkiksi retki Nuuksioon tekee ihmeitä. Eväät reppuun ja luontoon!

Mitä maksaa?

Esimerkkihintoja perhelipuille (2 lasta + 2 aikuista)Kylpylä

Flamingo, Vantaa:68 euroa

Aulangon kylpylä, Hämeenlinna:47 e (2+2–3)

Caribia, Turku:62 e

Holiday Club Saimaa: Imatra, 58 e

Långvik:aikuinen 25 e, lapset puoleen hintaan

Meno-paluu Tallinnaan (Ti16.10. Lähtöajat vaikuttavat hintoihin).

Eckerö Line:48 e

M/S Viking XPRS:36 e

Tallink Silja:52 e

Junalla Lappeenrantaan

HKI–LPR meno-paluu:196e (Ti 16.10. Lähtöajat vaikuttavat hintoihin).

Aiheeseen liittyvää

  1. Voiko Tallinnan-risteily tästä vielä lyhentyä? – Viking Line tarjoaa todellista pikareissua 15.6.2018 10:43
  2. Tänne suomalaiset himoitsevat syyslomallaan – matkakohteiden Top 20 voi tuoda yllätyksen 26.9.2017 7:57
  3. Näin skräppäät kalenterin Ihmemutsin vinkeillä – "Pakkojututkin tuntuvat hauskoilta, kun sivut ovat houkuttelevia" 24.5.2016 6:45

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut