Pieni, arkinen virhe voi olla koiralle tuhoisa – eläinlääkäri: "Tämä on yksinkertaisesti ratkaistu ongelma"

LIIKKUMINEN Koiran vieminen liukuportaisiin voi aiheuttaa sille vakavat vammat. Viikin eläinsairaalan eläinlääkäri arvioi, että tapauksia on vuosittain jopa kymmeniä.

Helsingin yliopistollinen eläinsairaala haluaa varoittaa koirien omistajia liukuportaista, joihin lemmikkien tassut jäävät helposti kiinni.

Viikissä sijaitsevassa eläinsairaalassa aihe on päivystäville eläinlääkäreille tuttu.

– Sanotaan, että päivystyksessä tämä on tiedossa oleva asia sekä meillä myös säännöllisesti nähty ongelma, sanoo päivystävä eläinlääkäri Okko Sukura

Sairaalan päivystyksessä hoidetaan iso osa pääkaupunkiseudun päivystyshoitoa vaativista lemmikeistä.

Tarkkaa tilastotietoa asiasta ei ole saatavilla, mutta Sukuran arvion mukaan vuosittain puhutaan "kymmenistä tapauksista".

– Erityisesti kesän aikana tuntuu, että tämä on ollut enemmän esillä ja siitä on kollegoiden kanssa myös keskusteltu enemmän.

Seuraukset voivat olla tuhoisia. Tassujen kiinnijääminen liukuportaisiin voi aiheuttaa vakavia haavoja ja vaurioita. Koirien varpaita on murtunut ja niitä on jouduttu jopa amputoimaan. Jänteitä ja niveliä on myös vaurioitunut ja kynsiä on irronnut. Haavojen hoito on saattanut kestää useita viikkoja.

Sukura on harmissaan koirille kipua ja pelkotilojakin aiheuttaneista onnettomuuksista, jotka olisivat helposti vältettävissä.

– Jos koira ei ole liukuportaissa, sen tassu ei voi jäädä liukuportaan väliin. Tämä on yksinkertaisesti ratkaistu ongelma.

Eläinsairaala julkaisi loppuviikolla Facebook-sivuillaan päivityksen, jossa se muistutti koirien kuljettamisesta paikoissa, joissa on liukuportaita. Pienten koirien paikka liukuportaissa on aina omistajan sylissä. Isommat koirat on hyvä kuljettaa liukuportaiden sijaan hissillä. Liuku- tai pyöröovet saattavat myös pelottaa koiraa.

Sairaalan mukaan onnettomuus käy usein odottamatta sekä nopeasti ja tapahtuu usein liukuportaista poistuttaessa. Koira ei välttämättä ymmärrä hypätä liikettä jatkavan liukuportaan portaan yli, vaan liukuu sen mukana niin, että kynnet tai varpaat jäävät kiinni portaiden uriin.

Jos koira ei ole liukuportaissa, sen tassu ei voi jäädä liukuportaan väliin."

Iltalehti kertoi syyskuun lopussa tapauksesta, jossa koiran tassu oli jäänyt jumiin Helsingin keskustassa sijaitsevan Akateemisen kirjakaupan liukuportaisiin.

Tassu jäi kiinni liukuportaiden askelman ja niin sanotun kampalevyn väliin. Silminnäkijä kertoo lehdelle, että koira ulisi kivusta vielä pelastuslaitoksen saapuessa paikalle. Jumittunut tassu saatiin irrotettua lopulta työkaluilla.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Helsingin kaupunki

Mainos: Helsingin kaupunki

50-luvun kerrostalo puolitti lämmityskulunsa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut