Nuket ja nallet veivät Pipsan, 67, sydämen – näin syntyvät ihanat taiteilijanuket

Jari Pietiläinen

Vantaan Askistossa asuva Pirkko-Liisa Mannoja, 67, elää miltei sananmukaisesti nukkekodissa – hänen ja aviomiehen lisäksi tiilitaloon on majoittunut kymmenittäin ihastuttavia nukkeja ja nalleja.

Mannojalle nukkejen tekeminen on eittämättä elämäntapa.

– Nukkien maailma on niin hurmaava, sillä näistä voin luoda aivan sellaisia kuin itse haluan. Parasta on nukkien suunnittelu: kun huomaa, että jokin tietty materiaali toimii hienosti, se on paras palkinto, Pipsa Mannoja tunnustaa.

Nukkejen vartalo ja raajat väännetään sananmukaisesti rautalangasta ja näkyvät ruumiinosat paperisavesta, jota on helppo veistää kuivanakin.

Lähes parikymmentä vuotta nukkemaailmassa on hurahtanut nopeasti. Tekstiilityönopettajana Kirkkonummella aikoinaan uurastanut Mannoja hurmaantui nukkejen valmistukseen 2000-luvun alussa.

Nyt nuket kuuluvat Mannojan arkeen ja juhlaan. Esimerkiksi eteisen kaapin päältä kurkistaa Maija Mantukimalainen, ja uunin päältä soittelee huiluaan Pan-nukke.

Kodin monissa vitriineissä puolestaan asustavat posliinikasvoiset taiteilijanuket. Pipsan käsistä on lähtenyt maailmalle myös evakkolasta esittävä nukke, joka herätti jo ensimmäisessä näyttelyssään melkoista huomiota.

Nukketaiteilija Pirkko-Liisa Mannojan kodin takapihalla nököttää nukkejen ja nallejen ikioma paratiisi: Villa Nalle. (Kuva: Päivi Tuovinen)

Mannoja kuuluu Suomen nukketaiteilijat ry:n tiiviiseen joukkoon. Yhdistys pitää säännöllisesti näyttelyitä, joiden teemat sovitaan yhdessä.

– Esimerkiksi vuodenvaihteen näyttelyssä yhteisenä aiheena ovat eläimet ihmisten vaatteissa. Innostuinpa sitten tekemään kaksi lintunukkea ja tässähän ne sitten ovat työn alla, Mannoja kertoo ja avaa työhuoneensa oven.

Mannojan työpöydällä seisoo viittä vaille valmis lintukaksikko Irma ja Tarmo. Irma on hienohelmalintu, jota Tarmo on tullut metsään vauhdikkaasti kosimaan. Tarmo on puuhasta niin täpinöissään, että on vähällä lähteä... noh: lentoon.

– Lastenkirjoista saa näihin hyviä ideoita, esimerkiksi Kristiina Louhen kuvittamat sadut ovat mainioita.

Koko lailla toisenlaisia kohteita ovat näköisnuket, joita nukketaiteilijat ovat tehneet teemoittain – myös tilauksesta.Eräänä vuonna teemana olivat Linnan juhlat, ja vieraiden joukkoon Mannoja teki Jorma Uotisen ja Aira Samulinin pienimuotoiset kaksoisolennot.

– Sitten näyttelyssä huomasinkin, että oikea Aira on tutustumassa näyttelyyn. Hän näki tekemäni nuken, muttei sanonut mitään. Ehkä se oli parempi niin, Mannoja naurahtaa hersyvästi.

Pirkko-Liisa Mannojan nukkeja on esillä Suuri Snadi -näyttelyssä Espoon Otaniemessä 6.–7.10.2018.

Nukketaiteilijoiden yhteisponnistuksena on syntynyt monia näyttäviä kokonaisuuksia. Tässä ovat meneillään Linnan juhlat – ja tietenkin presidenttien voimalla. (Kuva: Jussi Jäppinen)

Suuri Snadi

Järjestetään 6.–7.10. Otahallissa, Espoon Otaniemessä.

Koolla runsaasti nalle-, nukke- ja nukkekotiharrastajia sekä vanhojen lelujen myyjiä.

Suomen suurin vanhoihin leikkikaluihin keskittynyt tapahtuma.

Valtakunnallisilla pienoisrautatiepäivillä valitaan vuoden pienoisrautatieharrastaja.

Nordic Challenge -pienoismallitapahtumassa on mukana satoja malleja Suomesta ja muualta Euroopasta.

Useita harraste- ja työnäytöksiä ja tuote-esittelyjä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 2. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 3. Epäihmisyyden museo mukana näyttelyssä – tiistaista alkaen etsitään uusia tapoja ajatella ihmiselämää
 4. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 5. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 6. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 7. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 8. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 9. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 10. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 11. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 12. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 13. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 4. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 8. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 9. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 10. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 11. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 12. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 13. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.