Älä pihtaa itseäsi sinkuksi – Näillä ohjeilla yhdistät rahan ja rakkauden

Yrittäjä ja sijoitusbloggaaja Unna Lehtipuu ja yrittäjä ja talousvalmentaja Terhi Majasalmen antavat tuoreessa kirjassaan viisi hyödyllistä neuvoa rahan ja rakkauden yhdistämiseen.

1. Ota ohjat käsiin

Laki ei tunne sanaa rakkaus. Sitä ei mainita sanallakaan lakikirjoissa. On jokaisen vastuulla huolehtia itse tarvittavista sopimuksista ja tarpeen tullen neuvotella puolison kanssa yhteisistä pelisäännöistä. Muista tavoite: molempien tulee voida vaurastua suhteen aikana.

2. Turvaa selustasi

Kun sanot alttarilla ”tahdon” tai rekisteröit parisuhteesi, avio-oikeus astuu voimaan kuin itsestään. Se tarkoittaa, että erotilanteessa kaikki menee puoliksi. Siis kaikki, riippumatta siitä kuka sen on maksanut, hankkinut tai saanut. Avioehdolla tai testamentilla varmistat, että lakisääteinen tulonjako toteutetaan eron tai kuoleman hetkellä omaa oikeustajuasi vastaavalla tavalla.

3. Mene naimisiin

Fakta on, että avioliitosta on taloudellista hyötyä verrattuna avoliitossa asumiseen. Esimerkiksi tuloverotuksessa avopuolisoa ei aina lasketa puolisoksi lainkaan, millä on suoria vaikutuksia muun muassa kotitalousvähennykseen. Sen sijaan Kelan silmissä avokki rinnastetaan aviopuolisoon, mikä saattaa heikentää etuuksien määrää.

4. Ole reilu

Reilussa suhteessa otetaan huomioon erilaiset tulotasot sekä elämänmuutoksien kuten vanhempainvapaiden tai yrittäjäksi ryhtymisen aiheuttamat taloudelliset heilahdukset.

– Aina ei ole oikeudenmukaista, että kulut maksetaan puoliksi. Hyvä tapa voi olla kolmen tilin järjestelmä. Siinä kummallakin on omat tilit, joista siirretään yhteiselle tilille tuloihin suhteutettu tasasumma kuukausittain, neuvoo Unna Lehtipuu.

5. Älä sniiduile itseäsi sinkuksi

Elämäsi tärkein sijoitus on se, kenen kanssa elämäsi vietät. Eron välttämiseen on yksi tehokas keino: jatkuvien sijoitusten tekeminen rakkauspankkiin. Näe parisuhteesi investointina ja sijoita myös siihen kaikkia resurssejasi, rahaa, aikaa ja osaamistasi.

Unna Lehtipuu on viestintätoimistoyrittäjä, sijoitusbloggaaja, tietokirjailija sekä Talouskoulu Pantterin perustajaosakas ja talousvalmentaja. Terhi Majasalmi on yrittäjä, kiinteistösijoittaja sekä Varallisuusakatemian perustaja ja varallisuusvalmentaja.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut