Yhdenvertaisuus toteutuu sittenkin: – Nuorten koulutusvalinnoissa vain vähän asuinalueesta johtuvia eroja

Käytännönläheinen koulutus kiinnostaa harvaan asuttujen alueiden nuoria. Sauvo Jylhä

toimitus

Erot nuorten osaamista ja koulutusta koskevissa asenteissa ja kokemuksissa ovat pieniä harvaan asuttujen alueiden ja muiden alueiden välillä.

Asuinpaikkaa enemmän nuorten koulutusvalintoja näyttävät selittävän vanhempien koulutus ja toimeentulo sekä nuoren oma koulutustausta, kertoo viimevuotisen Nuorisobarometrin lisäotokseen pohjautuva tuore tutkimus.

– Tulos on kiinnostava, sillä Pisa-tutkimuksessa esiin tulleet alueellisten osaamiserojen kasvu ja koulutuspalvelujen saatavuuden heikentyminen harvaan asutuilla alueilla ovat herättäneet epäilyjä koulutuksellisen yhdenvertaisuuden toteutumisesta, tutkijat Jonna Pulkkinen ja Juhani Rautopuro Jyväskylän yliopistosta toteavat.

Harvaan asutuilla alueilla asuvat nuoret ovat kokeneet peruskouluaikana muita vähemmän kiusaamista ja omaavat myönteisemmät kokemukset oppilaiden osallisuudesta koulutyön kehittämisessä.

He korostavat muiden alueiden nuoria enemmän käytännön taitojen oppimisen merkitystä ja omaa vastuuta oppimisesta.

Harvaan asuttujen alueiden nuorten koulutusvalintoja ja koulutuksen keskeyttämistä määrittää ennen kaikkea koulutusalan kiinnostavuus, ei oppilaitoksen sijainti tai etäisyys oppilaitokseen.

Pitkät etäisyydet palveluihin eivät olleet yhteydessä siihen, kuinka tyytyväisiä nuoret olivat elämäänsä ja ihmissuhteisiinsa.

Lisäotoksen mukaan harvaan asuttujen alueiden nuoret voivat hyvin ja kokevat kuuluvansa kiinteästi suomalaiseen yhteiskuntaan.

Tyttöjen elämäntyytyväisyys on korkeampaa harvaan asutuilla kuin muilla alueilla.

78 prosenttia harvaan asutuilla alueilla asuvista nuorista kokee kuuluvansa kiinteästi suomalaiseen yhteiskuntaan, kun muilla alueilla osuus on 75 prosenttia.

– Tutkimuksen tulosten viesti on myönteinen, toteaa valtion nuorisoneuvoston puheenjohtaja Hilkka Kemppi

– Vaikka julkisuudessa keskustelua hallitsevat usein kouluverkon karsiminen, pitkät koulumatkat ja muutto kaupunkiin opiskelupaikan perässä, nuoret ovat säilyttäneet myönteisen suhtautumisen oppimiseen ja koulutukseen.

Aiheeseen liittyvää

  1. Maksuttomat opintomateriaalit aluksi ehkä vain osalle Helsingin lukiolaisista ja ammattikoululaisista – "Kyse mittavista hankinnoista"
    27.9.2018 13:46
  2. Lukio-opiskelijoilta aiotaan leikata yli 160 euroa – "Todella suuri uhka koulutukselle"
    28.8.2018 8:25
  3. Pisa-tutkimus: Viro meni meistä jo ohi – Suomessa tyttöjen ja poikien välinen osaamisero kaikkein suurin
    21.11.2017 11:38

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut